Dubbel met een twist probeersel

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Dag mede quarantaine slachtoffers ,

    ook in bangelijke tijden moet er gebrouwen worden en daar het 2de brouwsel morgen in de flessen gaat,

    hoog tijd om een nieuw te plannen.


    Ik had, zoals je ziet, een dubbel in gedachten maar ik dacht mocht ik daar nu eens een rochefort 10 twist aan kunnen geven.

    Na eventjes lezen denk ik dat het typische rochefort 10 karakter van de special b en de gist komt.

    De gist opkweken uit een flesje zal voor nu nog niet zijn maar kunnen we iets met die special b?


    BrouwHulp Recept uitdraai



    Basis

    OmschrijvingWaarde

    Kenmerk

    Naam receptdubbel

    Brouwdatum

    BierstijlDubbel

    Volume10,0 l

    Begin SG1,061 SG

    Berekende kleur (Morey)41 EBC

    Berekende bitterheid (Rager)23 IBU

    Brouwzaalrendement75,0 %

    Kooktijd60 min.


    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    12,00 lWater uit Melle

    2,96 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water

    CaMgNaHCO3ClSO4

    64 mg/l4 mg/l33 mg/l184 mg/l49 mg/l62 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    1,21 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %

    0,48 kgPale Ale moutDingemans7 EBC20,0 %

    0,19 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC8,0 %

    0,07 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC3,0 %

    0,46 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC19,0 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    1 68,0 °C1 min.40 min.6,1 l/kg

    2 73,0 °C1 min.20 min.6,1 l/kg

    3 78,0 °C1 min.5 min.6,1 l/kg


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    6,0 gNorthern Brewerbellen9,7%60 min.17,5 IBU

    9,0 gSaazpellets3,4%10 min.2,0 IBU

    7,0 gPerlepellets8,0%10 min.3,7 IBU


    Gist

    HoeveelheidNaamType

    7,0 gPerlepellets8,0%10 min.3,7 IBU starterBelgian Abbey (M47)bovengist

  • Als je mogelijk is zou ik je maischwater/ spoelwater verhouding wijzigen, en een beslagdikte van 5l/kg mout hanteren
    Dan kom je grofweg op 10 l maisch water en 5l spoelwater je extractie rendement zal er veel hoger mee liggen.
    Een spoelwaterverhouding van 0.5 tov je maischwater geeft in de meeste gevallen het beste rendement als je met de beslagdikte ergens tussen de 3 en 5l/kg mout zit.

    Tevens de volgende keer beter als je een recept post / uittelt je bitterheid berekening op Thinset instellen ipv Rager. (bij instellingen op brouwhulp)


    De meeste hobby brouwers gebruiken Thinset om hun bitterheid te berekenen

    https://www.hopsteiner.com/ibu-calculator/

  • Rochefort gebruikt blijkbaar ook een deel tarwezetmeel, volgens Jef van den Steen.

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

  • Ik ga hiervoor een braumeister 20l gebruiken met een kleine moutkorf van 10l. Ik weet het niet zeker, is de eerste keer, maar ik denk dat 10l maischwater te weinig gaat zijn ivm het droogvallen van het warmte element.

    Instelling bitterheid brouwhulp aangepast !

    Best is je 12 liter aan houden je spoelen zou je nog kunnen optrekken.
    Maar waarom de kleine moutpijp? Die staat hier eigenlijk stof te vangen :-)

  • Best is je 12 liter aan houden je spoelen zou je nog kunnen optrekken.
    Maar waarom de kleine moutpijp? Die staat hier eigenlijk stof te vangen :-)

    Kleine batches, is nog maar mijn 3de brouwsel. Als het bier niet te hachelen is moet ik zoveel niet weggooien.

    Goed idee, heb nog wat plaats in de moutpijp voor een hoger sg.

    Kleinste hoeveelheid met de 20l moutpijp is 16 liter, dacht ik?

  • Van gisteren in het gistvat(fles). 79% rendement volgens brouwhulp. 1 maal moeten roeren ivm een fonteintje.

    Het ding begint dus te koken op 98.5°C . Het probleem is dat de timer niet begint te lopen als hij op 100°C of meer staat. Dus maar handmatig verder gedaan. Wel knudde voor zo'n duur systeem.