Wanneer bottelen?

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Eind 2019 heb ik een poging gedaan om rode wijn te maken uit druiven.

    Deze staat nu nog in de gistingsflessen, en is regelmatig overgeheveld. Nu hevel ik om de 3 maand nog over.


    Wanneer kan deze wijn op fles?

    Klopt het dat als de wijn gemaakt is in oktober deze pas na de zomer van 2020 gebotteld kan worden? Of toch vroeger/later?


    Mvg,

    Lowie

  • Wijn bottelen na zeker 3 x hevelen en indien er geen sediment meer is, dan pas bottelen. Koud lageren kan wel helpen om sneller uit te zakken, echter wijn is geen bier, dus daarmee heb je iets meer geduld nodig. Ook kans op malolactische vergisting indien niet echt uitgegist en warm staan, zeker bij pruimenwijn, dus ik zou zeker 3 keer overhevelen met zeker 3 maand ertussen en koel houden indien mogelijk, ook steeds voldoende sulfiteren om oxidatie (portoriseren) tegen te gaan en de lagerflessen goed vol houden, eventueel met wat gekochte wijn bijvullen.

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."