Lente in zicht, tijd voor een Sels White

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Nog geen terrasjesweer, maar het begint te kriebelen. Tijd dus voor een White IPA.

    Dit zal het ongeveer worden, tenzij er nog goeie tips komen:

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2020-02

    Naam recept

    Wezzel

    Brouwdatum

    5-03-2020

    Bierstijl

    White IPA

    Volume

    21,0 l

    Begin SG

    1,048 SG

    Eind SG

    1,011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    77,1%

    Alcoholgehalte

    4,8 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    7 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    43 IBU

    Brouwzaalrendement

    78,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    20,00 l

    Water uit Diest, België

    4,90 g

    CaCl2

    1,20 g

    CaSO4

    4,10 ml

    Melkzuur

    10,57 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    105 mg/l

    5 mg/l

    94 mg/l

    121 mg/l

    152 mg/l

    78 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    2,24 kg

    Extra Pale Premium Pilsnermout

    Weyermann

    2 EBC

    50,0 %

    0,90 kg

    Tarwevlokken

    Homebrewshop

    4 EBC

    20,0 %

    0,90 kg

    Lichte tarwemout

    Brewferm

    5 EBC

    20,0 %

    0,45 kg

    Havervlokken Brewferm

    Brewferm

    2 EBC

    10,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Amylaserust

    69,0 °C

    2 min.

    90 min.

    4,5 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    25,0 g

    Magnum

    bellen

    9,8%

    60 min.

    28,9 IBU

    30,0 g

    Cascade

    bellen

    2,9%

    15 min.

    5,1 IBU

    20,0 g

    Sorachi Ace

    bellen

    7,9%

    15 min.

    9,3 IBU

    100,0 g

    Amarillo

    pellets

    7,4%

    whirlpool

    0,0 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    2,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    koken

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    12,0 g

    Blanche Ale Yeast (Y015)

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    18,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    18,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    18,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    77,1%

    Temp. nagisting

    20,0 °C

    Temp. lagering

    5,0 °C

  • Een hele zak amarillo in de whirlpool? Dan moet je 'm toch een tijd laten trekken na 't koken, anders is 't zonde, enne ik zou zeker méér pale mout gebruiken, ik heb hier trouwens nog wat in de weg staan :)

    bier brouwen is als sex, leuk maar ge kunt het niet den hele dag doen

  • Deze staat intussen al dikke 3 weken te gisten. Na 1 week was het voorspelde eind sg al bereikt, heb toen overgeheveld omdat er toch veel dode gist en trub was en verhoogd van 18 naar 20°C. Toen viel de vergisting compleet stil. Na 2 dagen de gistkast uitgeschakeld en laten zakken naar keldertemperatuur (15°C). En toen begon de vergisting opnieuw, heel traagjes, soms 4 blubs/minuut, soms niks (kan ik heel goed volgen met de Plaato). Ik zal dus nog maar wat wachten met bottelen: mijn flesjes White IPA van 2019 (heel lekker biertje!) waren na een periode allemaal gushers. Die waren wel met dryhop, nu heb ik op veilig gespeeld en whirlpool hop gebruikt. Maar toch wat geduld, grrrrrr!