Red APA (of is het een Saison, of Litouwse Farmhouse ale?)

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Om de Omega Yeast Labs (OYL-033) Jovaru Lithuanian Farmhouse eens aan de tand te voelen een biertje zonder stijl :P
    De OYL-033: is zowel fenolisch als een var. diastaticus

    Citeer

    This unique yeast complements farmhouse beers with citrusy esters and restrained phenols. The strain produces a character of lemon pith, black pepper, and a soft mouthfeel.

    Basiskenmerken

    Naam Red APA

    Bierstijl Amerikaanse IPA

    Volume 30,0 l

    Begin SG 1,064 SG

    Eind SG 1.018 SG (berekend)

    Alcoholgehalte 6.6vol%

    Berekende kleur 20 EBC (Morey)

    Berekende bitterheid 42 IBU (Tinseth)

    Brouhulp Brouwzaalrendement 80,0%
    Bitterheidsindex 0,65 BU/GU

    Kooktijd 70 min.


    Water

    Hoeveelheid Ingrediënt

    27,80 l Maisch water

    13,82 l Spoelwater


    Waterprofiel

    Ca 62 mg/l; Mg 11 mg/l; Na 21 mg/l; HCO3 111 mg/l; Cl 48 mg/l; SO4 106 mg/l; Cl/SO4 = 0,5


    Vergistbare ingrediënten

    5,00 kg 61,0 % Barke pilsner Weyermann 4 EBC

    2,20 kg 26,8 % Cara pils Weyermann 4 EBC

    1,00 kg 12,2 % Melanoidin mout Weyermann 70 EBC


    Maischschema

    Amylaserust 66,0 °C, 90 min. 3,4 l/kg


    Hop

    12,7 g Nelson Sauvin 11,9% @ 60 min einde kook

    37,5 g Nelson Sauvin 11,9% @ 20 min einde kook

    50,0 g Nelson Sauvin 11,9% @ 5 min einde kook


    Overige ingrediënten

    2,70 g Antioxin STB antioxidant => maischen

    15,00 ml Biersol klaringsmiddel => koken 5 min.

    10,00 g Vitamon cerevisiae gistvoeding => hoofdvergisting


    Gist

    Vloeibaar 2,4 l starter OYL-033 Jovaru Lithuanian Farmhouse


    Vergisting

    Starttemperatuur vergisting 29,0 °C

    Maximum temp. hoofdvergisting 32,0 °C

    Eind temperatuur hoofdvergisting 30,0 °C


    Ik heb lang getwijfeld over de hop, maar heb enkel nog Amarillo, Styian goldings en Saaz in de vriezer liggen, dus de opties zijn beperkt.
    Mogelijk kan ik eventueel er nog wel een beetje Amarillo als dryhop gebruiken, maar ik zie de combinatie van Amarillo en Nelson Sauvin niet zo goed zitten :/



  • diastaticus en toch een geschat eind sg van 1018? Dat is een svg van 72. :pieker:

    Dat was mij ook al opgevallen, maar heb de waardes uit brouwhulp gepost (er staat ook berekend achter)
    De gist staat in brouwhulp ingesteld met een SVG van 82% zoals voor de OYL-33 is opgegeven.
    Als die wat lager eindigt, ook OK
    Ik heb de bitterheid om die reden ook tegen de ondergrens genomen van wat toepasselijk is voor Amerikaanse IPA.

  • De brouwhulp berekening (heb ik een keer bekeken) is heel maisch temperatuur gevoelig. Zet je maischtemperatuur op 62 graden en je SVG schiet omhoog. En, de berekening houd geen rekening met diastaticus. Ik verwacht dus wel zeker dat je een stuk onder de 1.018 zult komen.

  • Maandag heb ik deze gebrouwen, maar door het stormweer wat mout kwijt gespeeld bij het bevochtigen waardoor het rendement wat aan de lage kant was 8o^^
    Vandaag al eens gaan meten daar die maar amper enkele blups meer geeft.

    Al bijna 85% SVG :( het bier wordt hierdoor nu wel echt veel te bitter;(

    Zoals ik al dacht, Brouwhulp zit er behoorlijk naast. Dat is al een stevige vergistingsgraad.

  • Vandaag de boel overgeheveld daar de vergisting zo goed als gestopt is, en we zijn voorlopig geëindigd op 1008 SG
    Tevens een groot staal van 1.5l genomen en dit gekoeld.
    Met dit gekoeld staal enkele verdunningsreeksen gemaakt met verschillende zoetstoffen om het het resultaat een beetje te kunnen beoordelen.
    Sucralose, neen dat was het niet
    Sorbitol, neen ook niet
    Glycerine ook niet daar deze gist al een grote producent van glycerine is en je dadelijk over de smaakgrens heen zat.
    Lactose, wil ik liever niet gebruiken je kan toch moeilijk telkens als je een biertje ingiet voor een gast eerst gaan vragen "Ben je lactose intolerant?" dat komt ook niet over.

    Eigenlijk kwamen we hier tot het besluit dat het bier zonder iets bij nog het beste was en zo extreem bitter smaakt het nu ook weer niet als het gekoeld is. (Koen gaat het zeker graag lusten)

    Een wijze les die ik ook bijgeleerd heb: Misschien de volgende keer niet meer s'morgens vroeg warm (30°C) plat bier gaan proeven alvorens je iets gegeten hebt, ik vermoed dat elk bier dan veel bitterder overkomt dan het werkelijk is :skull:

  • Wat wil je er zit Melanoidin mout in.

    En die Barke pilsner geeft zijn schuimkraag een boost!
    't is wel geen goedkoop biertje maar ben ook fan van Weyermann mouten :x

    Zou die schuimkraag niet het gevolg zijn van aan de 26,8 % Cara pils ?
    Ik gebruik standaard in al mijn bieren de Barke pilsner, of voor de heel licht bieren de premium pilser van 2.5 EBC
    En Duur is relatief zeker als je dat per gals uit telt.
    Ik heb een regel: Door te besparen op grondstoffen maak je zeker geen beter bier ;)

  • Zou die schuimkraag niet het gevolg zijn van aan de 26,8 % Cara pils ?
    Ik gebruik standaard in al mijn bieren de Barke pilsner, of voor de heel licht bieren de premium pilser van 2.5 EBC
    En Duur is relatief zeker als je dat per gals uit telt.
    Ik heb een regel: Door te besparen op grondstoffen maak je zeker geen beter bier ;)

    Uhm... Over de Cara gekeken... :angel:
    Ik gebruik standaard de Premium Pilsner van Weyermann, nog meer redenen waarom de Barke boven Pilsner naast kleur? Wie weet beïnvloed je me!
    En idd prijs is altijd voor discussie vatbaar...
    Waar bestel jij hem trouwens? Want bij Brouwland vallen de verzendkosten tegen :-)
    En mijn normale leverancier zit zonder =O
    Trouwens die gist ga ik ook eens proberen in iets IPA-achtig als je quote toch klopt van je eerste post kan dit niet slecht zijn en snel bier :huh:

  • Maar door met geld te smijten evenmin :P

    Ja, idd, een mens moet verdelen wat er binnenkomt hé, de een hangt het aan kleren, de ander aan blitse auto's of schoon madammen, doch ik geef mijn klein pensioentje liever aan niks uit, want niks doen is ook iets doen, niks dus... 8o^^

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

  • Uhm... Over de Cara gekeken... :angel:
    Ik gebruik standaard de Premium Pilsner van Weyermann, nog meer redenen waarom de Barke boven Pilsner naast kleur? Wie weet beïnvloed je me!
    En idd prijs is altijd voor discussie vatbaar...
    Waar bestel jij hem trouwens? Want bij Brouwland vallen de verzendkosten tegen :-)
    En mijn normale leverancier zit zonder =O
    Trouwens die gist ga ik ook eens proberen in iets IPA-achtig als je quote toch klopt van je eerste post kan dit niet slecht zijn en snel bier :huh:

    Even de aroma schijven er bij halen dat verklaart vooral de keuze.


    Tussen de gewone pilsmout van Weyermann en de Premium pilsner is er amper verschil in smaak enkel is voornamelijk de premium lichter van kleur
    De Barke Pilsner is vooral moutiger van smaak tov de Premium pilsner en de Gewone pilsner.

    Eigenlijk is het de zelfde reden waarom de Thomas Fawcett pale mout zoveel gebruikt wordt als die de hoofdmoot van de stort is in je bier (vb tov gewone pale mout van Dingemans.)

    Maar toch enige nuance toevoegen, ga je sterksmakende mouten in relatief hoog percentage toevoegen dan gaat dit kleien smaak verschil op in het niets en al zeker als die sterksmakende mouten de zelfde smaken in overvloed gaan toevoegen, daar ben ik mij ook van bewust,.
    Vb als je 20% Floor-Malted Bohemian Wheat Malt in je stort gooit, heeft het totaal geen voordeel om geld uit te geven aan de Barke Pilsner
     
    Je hebt er enkel voordeel bij als die pilsmout de hoofdmoot is van je stort en je dus focust op de smaak van je pilsmout ligt.

    Nu ik ga ook geen 3 verschillende zakken van 25kg pils mouten aankopen daarvoor is mijn brouw volume per jaar te klein en in kleien verpakkingen aankopen is het sowiso veel duurder (ik gebruik ongeveer slechts 25 a 40 kg pilsmout per jaar)

    En mijn favoriet toeleverancier voor mout is nog steeds Unibrew vanwege de grote keuze en hun meestal aangevulde stok.