Biegel donker

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • 7.2% / 16.6 °P

    Recipe by

    Sid

    All Grain

    Beerfest

    72% efficiency

    Batch Volume: 17 L (Kettle)

    Fermenter Volume: 15.32 L

    Boil Time: 60 min


    Mash Water: 15.15 L

    Sparge Water: 8.45 L

    Total Water: 23.6 L

    Boil Volume: 20 L

    Pre-Boil Gravity: 1.052

    Vitals

    Original Gravity: 1.068

    Final Gravity: 1.013

    IBU (Tinseth): 27

    Color: 67.5 EBC

    Mash

    Temperature — 67 °C60 min

    Mash Out — 78 °C10 min


    Malts (4.5 kg)

    2.5 kg (51%) — Dingemans Pale Ale — Grain — 6.5 EBC

    1 kg (20.4%) — Dingemans Pilsen — Grain — 3.2 EBC

    500 g (10.2%) — Biscuit Malt — Grain — 45.5 EBC

    250 g (5.1%) — Dingemans Aroma md — Grain — 150 EBC

    250 g (5.1%) — Weyermann Carafa Special III — Grain — 925 EBC


    Other (400 g)

    400 g (8.2%) — Candi Sugar, Amber — Sugar — 148 EBC


    Hops (30 g)

    10 g (18 IBU) — Nugget (Whole) 13% — Boil60 min

    20 g (9 IBU) — Mandarina Bavaria (Whole) 8.5% — Boil10 min


    Yeast

    1 pkg — Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale


    Fermentation

    Primary — 20 °C14 days


    Carbonation: 2.4 CO2-vol



  • Ik zou meer gist gebruiken. Voor 17l bier van SG 1,068 mag je gerust twee zakjes toevoegen. Je vergisting zal dan een stuk vlotter gaan.


    Mandarina bavaria is een lekkere hop maar als je hem goed wil laten doorsmaken mag je gerust wat meer gebruiken, misschien een gift helemaal aan het einde van het kookproces of tijdens het whirlpoolen.

  • Kan het kwaad dat er 5,1% carafa special in zit?


    Met betrekking tot die moutstorten: hoeveel basismout moet er minimum in zitten, ik meen 50% maar dat lijkt me weinig eigenlijk??

    5.1% kan het kwaad? neen dat is persoonlijke smaak, Weyermann schrijft in het algemeen tot 5% voor


    Hoeveel basis mout in je recept moet zitten, dat kan je berekenen met volgende tool.
    Je moet hier niet echt je gewichten in geven, je kan ook gewoon je %tage ingeven ipv alles om te rekenen naar "lbs"
    En gebruik gewoon diastatiche kracht van de algemene mouten.


    Voor jou recept is er totaal geen probleem blijkbaar

    met 40% pils en 60% mouten zonder enzymkracht zou zelfs de omzetting nog normaal verlopen.

    bij slechts 35% pills mout en de rest mouten zonder enzymkracht dan moet je wat wat acties onder nemen

  • Sid

    Changed the title of the thread from “Zwartkopke” to “Biegel donker”.