Voor de eerste keer heb ik een giststarter proberen te maken en ook met een magneetroerder.
En is mislukt. Wat heb ik gedaan....,??????
Ik heb op Brouwhulp laten berekenen hoeveel volume ik nodig had en dat was 1,3 liter.
Ik heb dan 1,3 liter water in een panneke gedaan, dan heb ik 130 gr moutextract in gestrooid al roerend. Dan heb ik dit tot koken gebracht en tenslotte nog een tipje van een mes gist voeding (Servomyces) toegevoegd. Dit heb ik zachtjes 15 minuten laten koken, maar wel ZONDER deksel erop. Daarna laten afkoelen tot 21° in een koude bak water en hier wel de deksel erop. De starterwort in een steriele erlenmeyer ( 5 liter, misschien te groot voor 1,3 liter starterwort ) gegoten. Dan een rubberen stop (steriel ) op de erlenmeyer geplaatst en goed geschud tot 1 minuut, de stop terug eraf en dan een geactiveerd pakje Wyeast 1214 steriel gemaakt alsook de schaar en open gesneden en toegevoegd bij het starterswort. De Weyast 1214 had ik twee dagen ervoor geactiveerd omdat deze twee maanden oud was en stond ook goed bol bij gebruik. dan heb ik een stukje aluminiumfolie ( ook steriel gemaakt ) op de erlenmeyer geplaatst en deze dan op de magneetroerder gezet en deze laten werken gedurende 18 uren, daarna de aluminiumfolie verwijderd en een steriele stop met waterslot op geplaatst.
Maar de gist heeft niet gewerkt 24 uren na de magneetroerder, er is nooit schuim op geweest.
Dus zal ik alles moeten wegkappen en het brouwen (Chimay) uitstellen.
Wat heb ik nu verkeerd gedaan. Moet de deksel op het panneke tijdens het koken of is de erlenmeyer van 5L te groot voor 1,3 lier starterwort? Of is de werkwijze niet goed? Hoe zit het eigenlijk met de tijden op de magneetroerder en de vergisting? Als het uitgegist is moet het de frigo in voor de gist te laten zakken, maar zover ben ik niet geraakt.
Wat moet ik in het vervolg doen???