ss brewtech unitank gekocht+ tips en trics ivm gebruik

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Na jaren kwijlen is het ervan gekomen. Ik heb een ss brewtech unitank gekocht!

  https://www.braumarkt.com/ss-brewtech-7-gal-unitank

  Ik brouw gemiddeld tussen de 15-23l wort en dus is dit genoeg voor mij. Eventueel met fermcap-s of dergelijke in het vat kun je tot 25l gaan denk ik.


  Momenteel staan ze aan zeer mooie korting op braumarkt daar het nu brouwland is die deze zal verdelen. 895€ en op brouwland is het 1299€ dus was het een beetje nu of nooit in mijn ogen.


  Bedoeling is om er alles in te doen van vergisten (eventueel op druk zodat je geen extra co2 moet steken voor het bottelen), lageren, tegendrukvullen en eventueel eens gebruiken als tap op een feest.


  Wat wil ik er zeker nog op:


  spunding valve om te druk te regelen tijdens vergisting. Is de originele van brewtech aan te raden of te duur voor het geen het is?

  https://www.brouwland.com/nl/n…h-scale?gaCategory=search


  Cip ball

  https://www.brouwland.com/nl/n…cap-w-cip-spray-ball-3-tc


  Welke pomp zouden jullie aanraden voor de cip? De novax 20?


  Cip reiniging

  https://www.brouwland.com/nl/o…cip-1-l?gaCategory=search


  co2 fles kan ik normaal simpel aangeraken hier in de buurt.


  tegendrukvuller is dit zelf te bouwen of kun je dit kant en klaar kopen?


  2weg ontspanner

  https://www.brouwland.com/nl/o…tgangen?gaCategory=search

  waarschijnlijk zijn er nog goedkopere alternatieven?


  Dan is er nog de tempratuurregeling:

  Ik heb een verwarmingskabel liggen, die zal ik rond het vat draaien en dan de thermische mantel erover.

  koeling wordt iets moeilijker, de tank werkt met een binnenspiraal.

  Ik dacht van een tafelmodel frigo met een vloeistofvat en aquariumpomp erin en deze laten circuleren indien de stc afkoeling wenst.


  Zo een hele boterham :)


  Alvast bedankt indien er enkelen mij kunnen helpen met de vragen daaromtrent.

 • Hey Bram,


  Als je zonder extra CO2-fles zou willen gaan werken om uw bier voldoende te carboniseren door de vergisting zelf ga je het max. uit uw CCT moeten halen. Ook realiseren dat er gisten zijn die bijna geen druk verdragen, denk dat Saisons daar gevoelig voor zijn(?), een M41 weet ik uit ervaring dat die er geen last van heeft. Hierna even een gokje (omdat ik niet weet hoeveel druk er werkelijk zal overblijven na koeling van het geheel). Je gaat op 2 Bar moeten vergisten om bij bvb 22 graden einde vergisting een CO2 volume te hebben van 2, laat je uw CCT op die druk staan en je koelt het boeltje naar bvb 6 graden (ongeveer de koelkasttemperatuur van de fles vòòr het serveren en dus de druk/CO2 die je wenst bij het uitschenken) dan gaat de druk zakken door krimping van het bier en gas daarboven. Even een pure gok (kan misschien wel berekend worden, maar mijn grijze massa is daar niet groot genoeg voor... :angel: ). Stel dat je na koeling tot 6 graden wegens krimp een druk over hebt van 1,5 Bar, dan heb je bij die temperatuur een CO2 volume van 3,2 (= 6,4 gr bottelsuiker per liter). Voor de meeste bieren misschien al voldoende, doch om aan een volume CO2 te geraken van 4 (bvb Duvel, wat een equivalent is van 8 gram bottelsuiker per liter), zou je uw CCT dan op -0,5 graden moeten zetten als hij dan al nog op 1,5 Bar staat(?), wat ik betwijfel, hoe kouder hoe minder druk dat er zal overblijven. Dus denk dat de oplossing is om een flesje CO2 aan te kopen en een ontspanner met dubbele uitgang, zo kan je een tegendrukvuller aansluiten en kan je zonder fratsen uit te halen ook het CO2-gehalte beter onder de duim houden na de gisting, hoef je ook niet zo hoog te gaan in druk tijdens de gisting, of helemaal niet onder druk vergisten. Dus, druk erop via fles, kraan CCT dicht, 2 weken laten staan en klaar is Kees. Je kan desgewenst ook gedeeltelijk carboniseren door bvb op 1 Bar te vergisten en dan de rest "bijpassen" aan bottelsuiker, zie mijn file bij "interessante bestanden" hier op het forum. Ook ga je om goed tegendruk te kunnen vullen (zonder schuimvorming) uw bier een paar uur daarvoor op een graad of 3 minder moeten zetten dan de carboniseringstemperatuur, dan kan je mooi vlot afvullen zonder veel verliezen langs de ontluchtingskraan. Bij veel schuimvorming in uw fles ga je veel schuim moeten laten ontsnappen eer het niveau v/h bier aan de overloop is, dus om en bij de 1,5 cm van de flesopening. Dat "euvel" krijg je ook als je te snel wil bottelen en je de ontluchtingskraan te ver open zet. Eigenlijk zou even makkelijk zijn om het bier over te duwen naar keg, die op de gewenste druk en temperatuur te zetten en dan van daaruit te gaan bottelen via tegendrukvuller. Dus deze post heeft open einde eigenlijk, aan u de keuze...:)

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

 • De Cip ball kan je beterkoop vinden via Ali express
  vb: Cip bal en reductie van 3' naar 1.5'
  De spund valve als je daar nog eens de BTW en tax moet bijtellen dan bestel je deze beter gewoon in België

  De Novax 20B is OK voor te cippen, die gebruiken wij op de gilde ook voor onze CCT's en brouw apparatuur met de zelfde CIP sproeikop (voorzie wel een kraan of orifice op de uitlaat van de pomp zodat deze wat druk opbouwt, om cavitatie tegen te gaan)

  De 2 weg ontspanner die vind je zeker goedkoper bij Braumarkt in Diest,

  Wat betreft verwarming eerst hadden we op onze tanks de "FTSs²-verwarming/-koeling voor Chronical Brewmaster Edition & Unitank" staan.
  Echter de verwarming kan maar max 3° boven de omgevings temperatuur bij verwarmen = slecht 30W!!
  (wat dus onvoldoende is zelfs met de neopreen isolatie mantel)
  Wij hebben nu een verwarmingsdraad van 100w (7m) om de tank's geplakt met alu tape (en dan de neoprene mantel er netjes over getrokken) en er een Inkbird aan hangen die ofwel de verwarmingsdraad aanstuurt of het pompje.
  Ik heb zelf op zoek gegaan naar een ander pompje met de zelfde opvoerhoogte en debiet maar heb dit niet kunnen vinden!!
  Om het pompje aan te sluiten op de Inkbird heb je gewoon een transformator nodig van 12v 3A en een verbindingsstukje om deze aan elkaar te koppelen "DC female (5.50 x 2.10 mm) - DC female (5.50 x 2.10 mm)quick-jointer" (je kan voor die prijs niet gaan solderen ;))
  Wij hebben er een bierkoeler met waterbad aan hangen om koud water te voorzien. Maar een frigo met een waterbad in werk ook zeker, de eerste dagen kan het zijn dat je eventueel wel nog een bevroren koelelement van uit de diepvries bij in je waterbad moet gaan gooien om voldoende koel capaciteit te hebben maar dat is geen onoverkomelijk probleem vermoed ik.

 • Er zijn veel goedkopere drukventielen op Ali, werkt perfect voor drukvergisting, ik heb zo een op mijn Chinese CCT staan. Staat geregeld op 1 Bar en de regeling werkt vrij stabiel, al is het in het begin bij het afregelen wel wat prutsen, beetje meer, beetje minder, je kent dat hé... Ooit 2 tegendrukvullers op Ali gekocht voor 17,xx Euro per stuk, doch als alles rond was met verzendingskosten en +/- 35 Euro inklaring kan je evengoed ene bij bvb Br.land kopen denk ik. Er idd wel op letten dat er een conische stop/dichting op zit, anders kan je die niet gebruiken. Misschien een tip, plaat afsluitkraantjes naar de manometers, als je een onstuimige gisting hebt zit er schuim in je manometer en waarschijnlijk defect of onnauwkeurig geworden, zie mijn opstelling in de link hierboven. Of gebruik antischuim, ook goed...


  EDIT: als je een brouwsel op druk wil gaan vergisten, de eerste 24u "gewone" vergisting toepassen, gist met tijd hebben om te starten, daarna de atmosferische kraan dicht en druk op de ketel zetten.. :) Bij drukvergisting mag je ook direct een graad of 2 meer geven, vergisting is onder druk cleaner en er worden minder esters gevormd, dus hogere temperatuur mogelijk en dus sneller vergist... :thumbup:

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

 • Serge zou je de specificaties van dat pompje eens willen geven? Ik vind ze zelf niet direct.


  Misschien vind ik via mijn broers wel iets dergelijks die beiden in die wereld zitten.


  Ik ga eerst kijken om de koeling in orde te krijgen om al eens te kunnen brouwen. Dan zie ik stap voor stap wel qua aankopen voor alles die met co2 te maken heeft.

 • Ik heb een ss brewtech unitank gekocht!

  Ik heb ze daarstraks bij brouwland zien staan, ik heb ze opgepakt, zachtjes gestreeld dan het beetje kwijl eraf geveegd en weer teruggezet8->8->8-> en toen heb ik mijn zakje gistvoeding betaald aan de kassa.

  bier brouwen is als sex, leuk maar ge kunt het niet den hele dag doen

 • Ik heb ze daarstraks bij brouwland zien staan, ik heb ze opgepakt, zachtjes gestreeld dan het beetje kwijl eraf geveegd en weer teruggezet8->8->

  Er lagen toch nog wat druppels op de grond!^^

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Er lagen toch nog wat druppels op de grond!

  Dat waren tranen omdat ik ze niet kan betalen, dààrom heb ik altijd rijk willen zijn, net zoals mijn vader....die heeft ook altijd rijk willen zijn. /:)

  bier brouwen is als sex, leuk maar ge kunt het niet den hele dag doen

 • Serge zou je de specificaties van dat pompje eens willen geven? Ik vind ze zelf niet direct.


  Misschien vind ik via mijn broers wel iets dergelijks die beiden in die wereld zitten.


  Ik ga eerst kijken om de koeling in orde te krijgen om al eens te kunnen brouwen. Dan zie ik stap voor stap wel qua aankopen voor alles die met co2 te maken heeft.

  O ja niet vergeten dat de pomp frequent enkele uur aan en stuk staat te draaien, (vb bij het cold crashen) Ik heb eerst ook gezocht naar een pompje en vb. van die mobilhome/caravan watertank pompjes vind je je er wel met dat debiet en die opvoerhoogte maar deze mogen dikwijls maar kortstondig in bedrijf zijn (sommige zelfs maar max 15 min)

 • Update: ondertussen de tank gepassiveerd met tri soda daarna met pbw en gespoeld met water. Dit met de cip ball. Wat een heerlijke uitvinding! Voorlopig nog redelijk Mac gyver toestanden met een klein oud Aldi dompelpompje die ik ooit kreeg van schoonmoeder. De toevoer is harder dan de 1/2'' slangtuit als afvoer waardoor de boel iedere 2min droog begint te draaien. Soit het werkt voorlopig.
  Alle clamps en onderdelen daarna nog eens apart hetzelfde proces ondergaan handmatig in de gootsteen.


  Ondertussen ook zijn kleren aangedaan met het 150w verwarmingslint daartussen geweven die ik nog liggen had. Al bij al redelijk goed gegaan en het lint heeft echt wel serieus wat warmte af.


  Qua koeling heb ik ook alles ondertussen.
  Ik zal voorlopig mijn diepvrieskist houden met een oud vergistingsvat erin gevuld met water en het ss pompje. Dit geregeld met 2 stc1000.
  1 voor de tank om te koelen en verwarmen. En 1 voor de Vriezer. Tijdens hoofdgisting koelwater op 10° laten staan om geen te grote temperatuur verschil te hebben tussen bier en spiraal om tijdens de coldcrash dan te schakelen naar 0°.


  Ook de aansluitingen van de co2 fles naar tank zijn er maar moeten naar gemonteerd worden. Dit met perslucht snelkoppeling zoals Serge aanraadde.


  Voorlopig nog geen spunding valve. Redelijk kostelijk ding van brewtech. 169€ zonder aansluitingen en voorlopig ook niet voorradig. Het zal wel lukken in het begin om te carboniseren met de co2 fles tijdens nagisting.


  Tegendrukvuller ook nog niet maar ze worden 21/12 verwacht in brouwland. Ik weet wat te vragen tegen kerst... ?


  Normaal gezien de eerste keer brouwen in de week voor kerst. Ik hou jullie op de hoogte.


  Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

 • Daarnet alles terug geassembleerd en de co2 leiding gemaakt.


  Indien de cct niet in gebruik is en alles is gereinigd volgens de regels der kunst.
  Als je dan de o2 uit verdrijft en de boel minimaal onder co2 druk zet dan is de kans op infecties 0,0 klopt dit?


  Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

 • Ze hebben precies gemerkt dat de prijs toch wat laag was. ?

  Je hebt dus wel degelijk een koopje gedaan.


  Ja, heb het al meerdere keren ondervonden, materiaal en ingrediënten voor de hobbybrouwer schommelen als een golfzwembad à ratio van vraag en aanbod, je moet tegenwoordig eens kijken naar de kwaliteit van bvb hopbellen, allemaal losse blaadjes in uw wort, dus afval, en als klap op de vuurpijl nog eens herverpakt van de oogst van 1 à 2 jaar geleden met een nieuw oogstjaar erop, spijtig dat het veelal gaat om een "alleenverkoop" in bvb een heel land, dus monopoly kwadraat, spijtig voor de kleine man, InBev wou zelfs het hobbybrouwen aan banden leggen door de grondstoffen te boycotten of op te kopen, dus we leven op hoop... :cursing::evil:

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

 • je moet tegenwoordig eens kijken naar de kwaliteit van bvb hopbellen, allemaal losse blaadjes in uw wort, dus afval, en als klap op de vuurpijl nog eens herverpakt van de oogst van 1 à 2 jaar geleden met een nieuw oogstjaar erop

  Ik ben het met je eens, de kwaliteit van de hopbellen die voor ons hobbybrouwers beschikbaar zijn laat wel eens te wensen over. Veel blaadjes en zelfs hier en daar een takje erbij, het zou niet mogen zijn. Over het herverpakken kan ik niks zeggen, dat is me eerlijk gezegd nog niet opgevallen. Maar de laatste tijd werk ik niet meer met bellen. Ik brouw enkel nog met pellets en ik hoop dat die op een andere manier worden gemaakt.

  Corona, mondmasker, dag baard ;(

 • Bij de reguliere Nederlandse en Belgische brouwwinkels haal ik zelden nog hop. Net weer een pakketje hoppen van Crossmyloof binnen gekregen, allemaal oogst 2019.

  Dat gedroogde stro van met name Braumarkt komt hier niet meer binnen.

 • Keurig allemaal. Die 25 gram pakjes zitten in een soort theebuiltje, kun je direct mee dry-hoppen. De service is ook prima. Op 1 pakje stond geen alpha vermeld, op zaterdag even gemaild en binnen een uur antwoord.

 • Dat gedroogde stro van met name Braumarkt komt hier niet meer binnen.

  Zelfde hier. Echt geen goeie ervaring met hop van daar. Ander oogstjaar krijgen dan besteld en dan kurkdroog zeggen dat datum op verpakking niet klopt en ik wel degelijk juiste jaar gekregen heb. Jaja maakt dat maar een ander wijs.


  Verder moet ik wel zeggen dat ik de laatste 3 weken 3x besteld heb daar en telkens de volgende dag correct geleverd.

  Zelfs avond voor black friday besteld om dan te zien dat 's anderdaags alles -15% was. Even gebeld en ook die korting alsnog gekregen.

 • 9530 in voorraad volgens website maar toch krijg ik een mail niet voorradig

  Ik heb ooit bij allekabels.be (is in werkelijkheid .nl) een ftp kabel gekocht. Ging de dag erna worden geleverd, je kent dat wel voor 23:00 besteld de dag erna in huis. Speciaal voor hun gekozen omdat het dringend was. Besteld op woensdag geleverd op dinsdag de week erna. Toen een niet zo positieve review geschreven (allez gewoon opgesomd wat er was beloofd en wat er effectief werd gedaan) en daar waren ze niet content mee :P


  Maar nu serieus, zo'n dingen kan je ook kopen bij een kampeerwinkel volgens mij. Dus moest je er eentje in de buurt hebben, dan kan het geen kwaad het daar eens te gaan vragen.

  Corona, mondmasker, dag baard ;(

 • Net ontdekt dat er in de snelkoppeling van de co2 leiding vet is aangesmeerd helemaal diep vanbinnen.

  Pff die zal ik ook nog moeten ontvetten en hopelijk werkt hij dan nog degelijk.


  Probleem is wel dat ik de tank ondertussen al eens onder minimale druk heb gezet (0.3bar) en er dus mogelijks wat

  vet is verspreid in mijn tank. Best alles opnieuw reinigen? ;(

 • Dus vandaag gebrouwen zoals je kan lezen in een andere post.

  De tegendrukvuller is ook terug voorradig bij brouwland en besteld.


  Nu een vraagje over het op druk brengen van het bier voor het bottelen:

  Voor mijn barleywine wil ik 2.2 volumes co2 in mijn bier.

  Na de gisting ga ik lageren op keldertempratuur (neem 14°) voor een bepaalde tijd. Net voor het coldcrashen steek ik 17psi op de tank (dit volgens het schema en via een bruissteen) en coldcrash ik naar +-1° voor een korte periode en bottel ik.

  Ga ik nu de beoogde 2.2 volumes in mijn bier hebben of zie ik nog iets over het hoofd?