Ik kom zowat overal op internetfora dezelfde tip tegen : om oxidatie te vermijden moet je de headspace boven je gistend bier zo klein mogelijk houden. Gangbare mening/regel is na de hoofdgisting over te hevelen naar een mandfles van de juiste maat met minimum headspace om daarin te lageren. Dit niet doen zou oxidatie in de hand werken.
Jarenlang met deze regel gewerkt (en met succes) maar sinds vorig jaar vergist ik dus in een CCT, na de hoofdgisting heeft dat dus een serieuze headspace (ik brouw +/- 19l in een 27l CCT) en toch, zelfs na een paar weken lageren, is er geen (voor mij waarneembare) oxidatie. Ik lees ook op de meeste fora dat er veel, vaak ervaren, brouwers ook met veel succes in een CCT werken.
Dus nu zit ik met een redeneerprobleem : ofwel is regel 1 niet helemaal juist en kan wat headspace niet zoveel kwaad zolang er maar een koolzuurdeken op het jongbier is, ofwel is die wel juist maar hoe verklaar je dan de CCT's?