Vandaag een RIS aan het brouwen.
Staat nu te koelen.
Veel verschillende soorten mout waaronder 3 donkere.
2 soorten suiker palmsuiker en rietsuiker en een vanillestok die 1 jaar op rum heeft gelegen. De rum gaat er in bij het bottelen.
Bedoeling is om een straf complex biertje te krijgen voor 's avonds bij de tv.
Ben benieuwd of ik mijn OG ga behalen want ik heb nog niet kunnen meten. Mijn refractometer gaat maar tot 18°Pt. In ieder geval was er geen lijn meer te zien tijdens na het koken dus dat komt wel goed denk ik.
Hieronder het recept Straks de eventuele aanpassing:
BROUWCEL 1.1
ALGEMENE INFO/th>/tr> | |
---|---|
Naam van het bier : /td> | Doenkel As De Nach/td>/tr> |
Type van het bier : /td> | RIS/td>/tr> |
Brouwvolume : /td> | 15 liter/td>/tr> |
Extractie-efficiëntie : /td> | 58%/td>/tr> |
Voorspelling begindensiteit : /td> | 1099,8 SG /23,7 °P /24,5 Brix/td>/tr> |
Waarvan suikers : /td> | 1009,7 SG /2,5 °P /2,5 Brix/td>/tr> |
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : /td> | 1022,3 SG /5,8 °P/td>/tr> |
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: /td> | 10,4%/td>/tr> |
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : /td> | 44 IBU / 149 EBC/td>/tr>/body> |
MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS/th>/tr> | |||
---|---|---|---|
Grondstof/th> | EBC/th> | kg/th> | % Gewicht/th>/tr> |
Weyerman Extra Pale Premium Pilsner /td> | 2 /td> | 5,500 /td> | 71,0% /td>/tr> |
Munich mout 15 (Brouwland) /td> | 15 /td> | 0,500 /td> | 06,5% /td>/tr> |
Carafa® Special type 1 800-1000 EBC /td> | 900 /td> | 0,250 /td> | 03,2% /td>/tr> |
Chocolademout (Mout roost 900) /td> | 900 /td> | 0,250 /td> | 03,2% /td>/tr> |
Weyermann Geroosterde roggemout /td> | 900 /td> | 0,200 /td> | 02,6% /td>/tr> |
Cara 120 /td> | 120 /td> | 0,200 /td> | 02,6% /td>/tr> |
Gerstvlokken /td> | 4 /td> | 0,150 /td> | 01,9% /td>/tr> |
Special B (Cara 325) /td> | 325 /td> | 0,150 /td> | 01,9% /td>/tr> |
Havervlokken / havermout /td> | 4 /td> | 0,150 /td> | 01,9% /td>/tr> |
Rietsuiker (bijv. Candico) /td> | 6 /td> | 0,330 /td> | 04,3% /td>/tr> |
Palmsuiker /td> | 10 /td> | 0,070 /td> | 00,9% /td>/tr>/body> |
MAISCHEN EN SPOELEN/th>/tr> |
---|
Gekozen Profiel: (Z) Zacht/td>/tr> |
MaischWater : 24,9 liter aan 67 °C/td>/tr> |
63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))/td>/tr> |
72,0°C gedurende 35 min (a amylase (body) )/td>/tr> |
Filterspoelen: ga naar 75° à 78° C/td>/tr> |
Totaal spoelwater : 3,4 liter aan max 80 °C/td>/tr> |
Spoelen tot : 1030 SG (Of 7,8 °P of 8,1 Brix)/td>/tr>/body> |
HOP/th>/tr> | |||||
---|---|---|---|---|---|
Totale kooktijd : 85 minuten/td>/tr> | |||||
Hop/th> | Vorm/th> | alfa%/th> | gram/th> | Toev.na..'/th> | IBU/th>/tr> |
Northern Brewer (B)/td> | BLM/td> | 8,4%/td> | 45/td> | FWH/td> | 44,2/td>/tr>/body> |
KRUIDEN / ZOUTEN / KOOKADDITIEVEN/th>/tr> | |||
---|---|---|---|
Additief/th> | Aantal/th> | Eenheid/th> | Toev. na..'/th>/tr> |
Iers mos/td> | 3,0/td> | g /td> | 70'/td>/tr> |
Vanille lint 1 jaar in rum geweekt/td> | 1,0/td> | stuk/td> | 75 min/td>/tr> |
Vanillerum/td> | 5,0/td> | Cl/td> | Bottelen/td>/tr>/body> |
VERGISTING/th>/tr> | |
---|---|
Gistnaam :/td> | Danstar Nottingham Ale/td>/tr> |
Gisteigenschappen :/td> | Zuivere Gist, medium eindSG, heeft Rochefort trekjes.(AT14%)/td>/tr> |
Advies temp. :/td> | 10 tot 22/td>/tr> |
Instructie gist :/td> | 15 gram rehydrateren in 10 x zijn gewicht in gekookt water, afgekoeld naar 30°. 15 min laten staan. Daarna zachtjes roeren en nog 5 min laten rusten. Toevoegen./td>/tr>/body> |
BROUWVERSLAG/th>/tr> | |
---|---|
Brouwdatum :/td> | 24/10/2019/td>/tr> |
Bekomen stamwort :/td> | 1100 SG/ 23,7 °P/ 24,4 BRIX/td>/tr> |
Bekomen Einddensiteit :/td> | 1023 SG/ 5,9 °P/td>/tr> |
Gebotteld alcohol vol% :/td> | 10,7% vol/td>/tr>/body> |