Doenkel As De Nach

There are 17 replies in this Thread. The last Post () by Steinie.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Vandaag een RIS aan het brouwen.

    Staat nu te koelen.

    Veel verschillende soorten mout waaronder 3 donkere.

    2 soorten suiker palmsuiker en rietsuiker en een vanillestok die 1 jaar op rum heeft gelegen. De rum gaat er in bij het bottelen.

    Bedoeling is om een straf complex biertje te krijgen voor 's avonds bij de tv.

    Ben benieuwd of ik mijn OG ga behalen want ik heb nog niet kunnen meten. Mijn refractometer gaat maar tot 18°Pt. In ieder geval was er geen lijn meer te zien tijdens na het koken dus dat komt wel goed denk ik.

    Hieronder het recept Straks de eventuele aanpassing:


    BROUWCEL 1.1


    ALGEMENE INFO

    Naam van het bier : Doenkel As De Nach

    Type van het bier : RIS

    Brouwvolume : 15 liter

    Extractie-efficiëntie : 58%

    Voorspelling begindensiteit : 1099,8 SG /23,7 °P /24,5 Brix

    Waarvan suikers : 1009,7 SG /2,5 °P /2,5 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1022,3 SG /5,8 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 10,4%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 44 IBU / 149 EBC


    MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    GrondstofEBCkg% Gewicht

    Weyerman Extra Pale Premium Pilsner 2 5,500 71,0%

    Munich mout 15 (Brouwland) 15 0,500 06,5%

    Carafa® Special type 1 800-1000 EBC 900 0,250 03,2%

    Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,250 03,2%

    Weyermann Geroosterde roggemout 900 0,200 02,6%

    Cara 120 120 0,200 02,6%

    Gerstvlokken 4 0,150 01,9%

    Special B (Cara 325) 325 0,150 01,9%

    Havervlokken / havermout 4 0,150 01,9%

    Rietsuiker (bijv. Candico) 6 0,330 04,3%

    Palmsuiker 10 0,070 00,9%


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (Z) Zacht

    MaischWater : 24,9 liter aan 67 °C

    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 35 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75° à 78° C

    Totaal spoelwater : 3,4 liter aan max 80 °C

    Spoelen tot : 1030 SG (Of 7,8 °P of 8,1 Brix)


    HOP

    Totale kooktijd : 85 minuten

    HopVormalfa%gramToev.na..'IBU

    Northern Brewer (B)BLM8,4%45FWH44,2


    KRUIDEN / ZOUTEN / KOOKADDITIEVEN

    AdditiefAantalEenheidToev. na..'

    Iers mos3,0g 70'

    Vanille lint 1 jaar in rum geweekt1,0stuk 75 min

    Vanillerum5,0ClBottelen


    VERGISTING

    Gistnaam : Danstar Nottingham Ale

    Gisteigenschappen : Zuivere Gist, medium eindSG, heeft Rochefort trekjes.(AT14%)

    Advies temp. : 10 tot 22

    Instructie gist : 15 gram rehydrateren in 10 x zijn gewicht in gekookt water, afgekoeld naar 30°. 15 min laten staan. Daarna zachtjes roeren en nog 5 min laten rusten. Toevoegen.


    BROUWVERSLAG

    Brouwdatum :24/10/2019

    Bekomen stamwort : 1100 SG/ 23,7 °P/ 24,4 BRIX

    Bekomen Einddensiteit : 1023 SG/ 5,9 °P

    Gebotteld alcohol vol% : 10,7% vol

  • Of een refractometer vragen aan de Ali Sint tot 32 brix

    Nog nooit iets aan besteld aan den Ali.


    Zo, als hij nu uitgist zoals verwacht zitten we nog aan een goede 10% Gebotteld.

    Update recept:


    BROUWCEL 1.1


    ALGEMENE INFO

    Naam van het bier : Doenkel As De Nach

    Type van het bier : RIS

    Brouwvolume : 16 liter

    Extractie-efficiëntie : 58%

    Voorspelling begindensiteit : 1093,4 SG /22,3 °P /23,0 Brix

    Waarvan suikers : 1009,1 SG /2,3 °P /2,3 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1020,9 SG /5,4 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 9,7%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 44 IBU / 142 EBC

    MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    GrondstofEBCkg% Gewicht

    Weyerman Extra Pale Premium Pilsner 2 5,500 71,0%

    Munich mout 15 (Brouwland) 15 0,500 06,5%

    Carafa® Special type 1 800-1000 EBC 900 0,250 03,2%

    Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,250 03,2%

    Weyermann Geroosterde roggemout 900 0,200 02,6%

    Cara 120 120 0,200 02,6%

    Gerstvlokken 4 0,150 01,9%

    Special B (Cara 325) 325 0,150 01,9%

    Havervlokken / havermout 4 0,150 01,9%

    Rietsuiker (bijv. Candico) 6 0,330 04,3%

    Palmsuiker 10 0,070 00,9%


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (Z) Zacht

    MaischWater : 24,9 liter aan 67 °C

    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 35 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75° à 78° C

    Totaal spoelwater : 4,4 liter aan max 80 °C

    Spoelen tot : 1027 SG (Of 6,9 °P of 7,1 Brix)


    HOP

    Totale kooktijd : 85 minuten

    HopVormalfa%gramToev.na..'IBU

    Northern Brewer (B)BLM8,4%45FWH43,6


    KRUIDEN / ZOUTEN / KOOKADDITIEVEN

    AdditiefAantalEenheidToev. na..'

    Iers mos3,0g 70'

    Vanille lint 1 jaar in rum geweekt1,0stuk 75 min

    Vanillerum5,0ClBottelen

    VERGISTING

    Gistnaam : Danstar Nottingham Ale

    Gisteigenschappen : Zuivere Gist, medium eindSG, heeft Rochefort trekjes.(AT14%)

    Advies temp. : 10 tot 22

    Instructie gist : 15 gram rehydrateren in 10 x zijn gewicht in gekookt water, afgekoeld naar 30°. 15 min laten staan. Daarna zachtjes roeren en nog 5 min laten rusten. Toevoegen.

    BROUWVERSLAG

    Brouwdatum :24/10/2019

    Bekomen stamwort : 1093 SG/ 22,3 °P/ 23,0 BRIX

    Bekomen Einddensiteit : 1020 SG/ 5,1 °P

    Gebotteld alcohol vol% : 10,3% vol

  • Serge wrote:  Of een refractometer vragen aan de Ali Sint tot 32 brix


    Ik kocht drie jaren, twee refractometers bij nonkel Ali, 1 voor suiker en 1 voor alcohol. (Was toen aan +-18 Euro / stuk)

    Ben er wel tevreden van. Ik kocht ze toen voor mijn wijn, maar blijf ze nu verder gebruiken bij mijn bier.

    Heb wel zelf moeten bijregelen met oplossingen van gekende concentratie, want oorspronkelijk zaten ze er goed naast.

    Nadien heb ik ze nog niet moeten bijstellen.


    Je moet wel goed uitkijken bij het bestellen welke schaalindeling er in de refractometer aanwezig is.

    Alchemist tot in de kist, zolang het maar gist. Blond, goudgeel of bruin, maar liefst met wat schuim.

  • Net eens een druppel op de refractometer laten vallen. Pt°: 12.6 Omgerekend komt dit neer op SG1022. Komt zo te zien in orde. Nog een paar dagen laten staan en dan overhevelen.

  • De voorspelde einddensiteit van 1.020 is volgens mij aan de hoge kant. Ik denk dat je eerder richting 1.015 gaat eindigen.

    Kan zijn. We zullen zien wat de uitkomst van de ‘labgisting’ is. Alhoewel ik toch denk met deze moutstort en OG, dat het niet ver van 1020 zal zijn.


    't Is maar een gedacht maar als je nu werkt met een blow-off zonder water dan kan je dat litertje toch recupereren? :D

    Dat wel ja maar in mijn geval zat er starsan bij. 8o Volgende keer bottel ik dat speciaal voor u. :rofl:

  • Gisteren mijn 'goedkope' Pla(a)tometer in de Fermonster gedropt. Zo te zien zitten we net iets boven de 5 °Plato. Dus rond de verwachtingen van SG 1020.

    Nog een paar daagjes laten staan en dan hevelen en koelen en terwijl al eens een flesje bottelen om te proeven na en dikke week hergisten. Zodoende weet ik of er nog wat extra's bij moeten want ik denk dat mijn IBU van 44 wat laag gaat zijn. Denk dat ik dat nog ga bijstellen met wat geïsomeriseerd hopextract tot 60 IBU. Maar eerst proeven.


    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

    The post was edited 1 time, last by Steinie ().

  • Amai, ge steekt er nogal werk in, ik brouw gewoon alle drie weken opnieuw, ze zeggen soms wat doe je dan met al dat bier? Ik weet het zelf niet, op den duur is da gewoon..... weg.