Biere Darbyste

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • 'k Geraak moeilijk aan verse vijgen. ('t Zijn dus letterlijk vijgen na Pasen

    Zal seffens de Turnhoutse baan hier achter de hoek eens aflopen. En anders moet het maar met gedroogde vijgen.

    Om te vermijden dat het pure kvas of 't een of 't ander melkzuur-achtig gistingsresultaat wordt denk ik er aan om wat gist (ik dacht wat Safe Ale B-256) toe te voegen.

    Opletten met gedroogde vijgen deze zijn dikwijls behandeld met sorbaat of ander kiemdoden middel tegen gisten en schimmels.
    Ik heb toen zowaar bijna alle winkels en markten afgereden om gedroogde vijgen te vinden zonder enige bewaarstoffen.
    (uiteindelijk op de markt bij een kraampje van een allochtoon)

  • 'k Geraak moeilijk aan verse vijgen. ('t Zijn dus letterlijk vijgen na Pasen

    Zal seffens de Turnhoutse baan hier achter de hoek eens aflopen. En anders moet het maar met gedroogde vijgen.

    Om te vermijden dat het pure kvas of 't een of 't ander melkzuur-achtig gistingsresultaat wordt denk ik er aan om wat gist (ik dacht wat Safe Ale B-256) toe te voegen.

    In het recept heeft men het trouwens ook over gedroogde vijgen, geen verse ! (1 kg de figues sèches)

  • janmetdepet: Inderdaad, ik weet niet meer waar ik het haalde dat het verse zouden moeten zijn.

    Verse vijgen zal hoogstwaarschijnlijk een extra bijdrage zijn voor de smaak (aroma...).


    Bij de Marokaan op de hoek kocht ik een pak gedroogde vijgen 800 gram +-8 Euro.

    Serge en Walter: 't Is misschien wel een goed idee om de vijgen even af te spoelen met kokend heet water.


    De "gerst" in het recept ga ik vervangen door Moutextract Medium (Muntons).

    De "tarwe" zou ik een experiment doen met bio-tarwe (Bio Planet) en die laten voorkiemen.

    (Ik hoop 'iets' omzetting naar vergistbare suiker te bekomen door het kiemen.)

    Dat voorkiemen gaat vrij goed: +-24 uren op voorhand overgieten met kokend heet water, daags nadien zie je de kiemen al.


    Ik sta natuurlijk open voor jullie suggesties.


    In bijlage de voorlopige receptjes voor de twee testen die ik zou willen doen.

  • Ik heb in mei 2014 eens een vijgen/abrikozen Saison gemaakt, 600 gram gedroogde vijgen en 250 gram gedroogde abrikozen op 23liter bier, was niet veel van terug te vinden, zou die nu zeker verdubbelen en véééééél minder soorten mout gebruiken en andere mouten, en iets mindere bitterheid dat de smaak beter doorkomt, ook geen Saisongist meer, maar bvb een T-58 of voor een zoeter bier een S-33. Hier het RECEPTJE van toen... :angel::/ De vijgen en de abrikozen had ik 15' in de snelkookpan gekookt en dit sopje einde kook bij de wort gedaan, nu zou ik dat meevergisten, zal waarschijnlijk meer smaak afgeven zo...?

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

  • herman: Bedankt voor het delen van uw recept en ervaring.

    Ik deed ondertussen een kleine kiemtest met die biotarwe (een kleine hoeveelheid gisteren overgoten met wat heet water). De zaadjes beginnen nu net hun 'uitloper' te laten zien.

    Mogelijk overweeg ik om de tweede test (die met hop en biergist erbij) te doen met enkel het Moutextract.

    Ik weet wel dat ik dan afwijk van het oorspronkelijk recept, maar mijn hoofddoel is om eens te zien wat het geeft als smaakeffect als je vijgen mee laten gisten.

    Alchemist tot in de kist, zolang het maar gist. Blond, goudgeel of bruin, maar liefst met wat schuim.

  • Gelukkig deed ik eerst een kleine test.

    De tweede dag, geurt het nog goed (soort havermoutpapgeurtje).

    Vanaf de vijfde/zesde dag, bekom je een melkzuurgeur.


    Ik vermoed de ingrédienten en mogelijk ook de werkwijze toch nog iets anders is dan we to nu toe weten.


    Maar met dit experiment kwam ik op een idee om met moutextract een simpel bierrecept te maken.

    Dan denk ik aan moutextract + enkele vijgen (of andere toevoeging).

    Ik doe eerst een experiment met 5L en als het lukt start ik een nieuw item met als titel: "Bier in twee kwartier."

    Het is leuk voor een beginneling, maar in mijn geval (nakende verhuis...) kan ik tussendoor nog snel een biertje maken.

    Alchemist tot in de kist, zolang het maar gist. Blond, goudgeel of bruin, maar liefst met wat schuim.