Mijn saison staat maar net te gisten en mijn plannen voor een volgend bier ook. Met de slurrie van de saison zou ik de eerste vergisting doen, dan bottelen met enkele dregs van Wil Jo van De Koninck. Ik ben er nog niet helemaal uit of
- ik die dregs zo toevoeg of eerst opkweek tot een giststarter
- ik die dregs of giststarter direct bij het bottelen gebruik en dan lang en traag laat hergisten op fles
- ik die dregs of giststarter in de lagering toevoeg en pas enkele maanden later bottel
- of en hoeveel bottelsuiker ik ga gebruiken
Veel vragen, hopelijk wat antwoorden via dit forum.
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
2019-09 |
Naam recept |
Tefrent |
Brouwdatum |
24-10-2019 |
Bierstijl |
Brettanomyces blond |
Volume |
21,0 l |
Begin SG |
1,049 SG |
Eind SG |
1,010 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
79,6% |
Alcoholgehalte |
5,1 vol.% |
Berekende kleur (Morey) |
10 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
39 IBU |
Brouwzaalrendement |
78,0 % |
Kooktijd |
60 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid |
Ingrediënt |
20,00 l |
Water uit Diest, België |
0,90 g |
CaCl2 |
1,70 g |
CaSO4 |
6,80 ml |
Melkzuur |
10,47 l |
Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
56 mg/l |
5 mg/l |
94 mg/l |
120 mg/l |
56 mg/l |
92 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
2,19 kg |
Vienna mout |
Weyermann |
7 EBC |
50,0 % |
2,19 kg |
Pale mout. Maris Otter |
Thomas Fawcett and Sons |
5 EBC |
50,0 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Grens amylase |
58,0 °C |
1 min. |
15 min. |
4,6 l/kg |
Beta-amylaserust |
62,0 °C |
5 min. |
20 min. |
4,6 l/kg |
Gemengde amylase |
65,0 °C |
5 min. |
15 min. |
4,6 l/kg |
Alfa-amylaserust |
72,0 °C |
10 min. |
20 min. |
4,6 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
10 min. |
5 min. |
4,6 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
25,0 g |
Magnum |
bellen |
9,8% |
60 min. |
28,7 IBU |
15,0 g |
Amarillo |
pellets |
7,4% |
15 min. |
7,1 IBU |
15,0 g |
Amarillo |
pellets |
7,4% |
5 min. |
2,9 IBU |
100,0 g |
Amarillo |
pellets |
7,4% |
koudhop |
0,0 IBU |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
Gebruik |
2,00 g |
WYeast gistvoeding |
anders |
hoofdgisting |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
100,0 ml |
Farmhouse Ale (3726) - slurrie |
bovengist |
Vergisting
Kenmerk |
Waarde |
Starttemp. vergisting |
25,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting |
25,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting |
25,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting |
1,012 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
75,5% |
Temp. nagisting |
21,0 °C |
Temp. lagering |
5,0 °C |