Brettanomyces Blond

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Mijn saison staat maar net te gisten en mijn plannen voor een volgend bier ook. Met de slurrie van de saison zou ik de eerste vergisting doen, dan bottelen met enkele dregs van Wil Jo van De Koninck. Ik ben er nog niet helemaal uit of

    - ik die dregs zo toevoeg of eerst opkweek tot een giststarter

    - ik die dregs of giststarter direct bij het bottelen gebruik en dan lang en traag laat hergisten op fles

    - ik die dregs of giststarter in de lagering toevoeg en pas enkele maanden later bottel

    - of en hoeveel bottelsuiker ik ga gebruiken

    Veel vragen, hopelijk wat antwoorden via dit forum. :danku:

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2019-09

    Naam recept

    Tefrent

    Brouwdatum

    24-10-2019

    Bierstijl

    Brettanomyces blond

    Volume

    21,0 l

    Begin SG

    1,049 SG

    Eind SG

    1,010 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    79,6%

    Alcoholgehalte

    5,1 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    10 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    39 IBU

    Brouwzaalrendement

    78,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    20,00 l

    Water uit Diest, België

    0,90 g

    CaCl2

    1,70 g

    CaSO4

    6,80 ml

    Melkzuur

    10,47 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    56 mg/l

    5 mg/l

    94 mg/l

    120 mg/l

    56 mg/l

    92 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    2,19 kg

    Vienna mout

    Weyermann

    7 EBC

    50,0 %

    2,19 kg

    Pale mout. Maris Otter

    Thomas Fawcett and Sons

    5 EBC

    50,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Grens amylase

    58,0 °C

    1 min.

    15 min.

    4,6 l/kg

    Beta-amylaserust

    62,0 °C

    5 min.

    20 min.

    4,6 l/kg

    Gemengde amylase

    65,0 °C

    5 min.

    15 min.

    4,6 l/kg

    Alfa-amylaserust

    72,0 °C

    10 min.

    20 min.

    4,6 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    4,6 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    25,0 g

    Magnum

    bellen

    9,8%

    60 min.

    28,7 IBU

    15,0 g

    Amarillo

    pellets

    7,4%

    15 min.

    7,1 IBU

    15,0 g

    Amarillo

    pellets

    7,4%

    5 min.

    2,9 IBU

    100,0 g

    Amarillo

    pellets

    7,4%

    koudhop

    0,0 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    2,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    hoofdgisting

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    100,0 ml

    Farmhouse Ale (3726) - slurrie

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    25,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    25,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    25,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,012 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    75,5%

    Temp. nagisting

    21,0 °C

    Temp. lagering

    5,0 °C

  • 100 gr amarillo koudhop, dat is stevig wat ! Ben benieuwd hoe die stevige ipa achtige smaak zal blenden met de brett dregs..

    trouwens, ''t is precies alsof ge in mijn brouwkot bent komen kijken: heb net vandaag mijne saison in een gesplitste batch gelagerd:

    helft met de laatste 150 gr verse cascade hop recht uit den hof, in de regen geplukt en zomaar in het vat gegooid ( !! oei aai infectie ??? ) en de andere helft gedryhopt met amarillo pellets .. batch 1 krijgt nog dregs van ardennes saison sauvage , batch 2 ofwel niks als de smaak me bevalt ( zou in de buurt van la rulles blonde moeten komen, maar dan met saison gist ) ofwel toch nog een beetje brett van vb wild jo of straffe hendrik wild. Die dregs ga ik na een week dryhoppen en lageren pas toevoegen. Ik lager komende week ook nog op 19 graden ( is dat nog lageren ? ) want ik zie nog wat activiteit in het waterslot en dit is mogelijk een manier om eventuele hop vraat (of hoe noem je dat als dryhop nog wat extra vergisting teweeg brengt) op te vangen , de week daarna gaan we zakken tot 3 graden..

    Dame jeanne's met brett gaan daarna stevig in de caustic acid ..

    Ben van plan om deze hele komende herfst allerlei saison gisten uit te proberen, ook in blend.. diegene die ik nu gebruikt heb , is een blend (50/50 en derde generatie) van dupont en blaugies.. ondertussen al niet meer te zeggen welke gist domineert.. blijkbaar gaat die verhouding sterk varieren per generatie als je ze niet apart houdt.. Na 5 generaties gooi ik de slurry wel steeds weg..

    Volgende keer gaat er een belle saison mee in een blend met blaugies.. heb nog 10 tallen varianten te gaan met ook combinaties met kveik gisten en Bootleg Biology - The Mad Fermentation Saison Blend en paar Omega saisons die ik via the Malt Miller kocht.

    Waren op 2 dagen hier, sneller dan braumarkt..

    Zullen wel zien wat het geeft, maar de combinatie droge saison met brett vind ik wel zeer boeiend