Onze jaarlijkse klassieker staat dit weekend weer op agenda.
Dit keer blijf ga ik regionaal resoluut voor de Ardennen, waar dit topbier thuishoort: hoofdgist dus Chouffe (opkweek uit mijn diepvriesbankje) en na overhevelen nagisting met Orvalkweek. Klassiek dus 5% uitgegist bier op de Orvalstarter, en na een weekje alles bij elkaar gevoegd en minstens 3 maand rijping op mandfles. Een 2-tal weken voor bottelen nog wat dryhoppen. De brett wordt merkbaar na 3 maand flestijd en optimaal na 6 maand.
Voor de rest, moutstort basismout + iets voor body en kleur en klassieke Europese hoppen (normaal ook Hallertau)..
BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 25/09/2019
Naam van het bier : Orvalium8
Brouwvolume : 25 liter
Extractie-efficiëntie : 80%
Voorspelling begindensiteit : 1049,8 SG /12,3 °P /12,7 Brix
Waarvan suikers : 1009,0 SG /2,3 °P /2,3 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1005,7 SG /1,6 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,8%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 44 IBU / 22 EBC
STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof EBC kg % Gewicht
Pilsmout 3 3 0,800 14,7 %
Palemout 7 8 3,000 55,0 %
Weyermann CaraRed 40 1,000 18,3 %
Bruine kandijsuiker 10 0,650 11,9 %
MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch
Maischwater : 22,0 liter aan 70 °C
66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )
Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 22,9 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)
HOPPEN
Totale kooktijd : 70 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
Target (U) BLM 10,2% 25 0' 27,8
Fuggles (A) BLM 3,0% 25 0' 8,2
Spalt (A) BLM 5,0% 25 60' 3,7
Fuggles (A) BLM 3,0% 45 60' 4,0
Spalt (A) BLM 5,0% 20 dry 0,0
Fuggles (A) BLM 3,0% 30 dry 0,0
VERGISTING
Gistnaam : 3522 Belgian Ardennes
Gisteigenschappen : Fenolen zorgen voor een zachtfruitigheid en een complexe kruidigheid / Achouffe
Volume giststarter: 1,1 liter maken met: 90 gram moutextract
en 3 gram gistvoeding in 1,1 liter water koken + pH aanpassen
/pre>