Voedselveilige muurbekleding + platform

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • In mijn garage liggen er momenteel vloertegels met een mortelvoeg tussen en de muren zijn rode baksteen.


  Met het eventueel zicht op de garage om te vormen tot een voedselveilige brouwerij ben ik momenteel naar flexibele oplossingen op zoek.

  De muren: deze zijn momenteel in rode baksteen. Er bestaan mogelijkheden genoeg om deze voedselveilig te maken. Betegelen, kunststof platen, ...

  Ik zoek hier naar een flexibele oplossing waar geen grote breekwerken voor nodig zijn en dat je er makkelijk terug af kan nemen (bijv. bij herinrichting, uitbreiding, verhuis, ...). Iemand hier met ervaring hieromtrent?

  De vloer: er ligt momenteel een tegel. Ik stel me hier vragen bij naar gewicht toe. Ik zou niet graag hebben dat de tegels breken door zware puntbelastingen. Daarnaast kan FAVV moeilijk doen over de mortelvoegen onder de ketels.

  Ik dacht aan een soort van klein platform (bijv. 10cm hoog) te maken dat het gewicht zal spreiden en dat een gladde structuur heeft zonder voegen. Het platform komt enkel daar waar nodig (onder ketels, eventueel gistvaten). Heeft iemand ideeën hieromtrent?  Alvast bedankt.

 • Voor de muren (en plafond) rechtstreeks volkernplaat op plakken of via zwaluwstaat verbinding ophangen (zoals men ook doet in de Clean rooms)

  Zwart is bestaande muur, groen is volkernplaat, bruin zijn schroeven, rood en blauw zijn volkern laten een zijde 45° aan gezaagd om makkelijke bevestiging.
  Alcomel uit Tessenderlo doet zulke projecten (vroeger nog met samengewerkt) op hun site kan je het resultaat bekijken en wat meer info over volkern vinden.

  Over de vloer een epoxy gietvloer eventueel versterkt met glasvezel om de cement voegen op te vullen en de rest van de vloer tot een geheel te laten uitzien (kan vanaf 1mm dikte)
  Of onder de ketels een RVS plateau zoals we op de Gilde hebben gemaakt, daar is die wel in Aluminium maar de kostprijs is grosso modo het zelfde als in RVS, In RVS kan het in veel dunner materiaal daar dit veel steviger is maar het totale gewicht zal ongeveer het dubbele zijn dan bij Alu

 • Ik heb op mijn muren kunststofpanelen gelijmd. Vloer is gewoon getegeld en het plafond geverfd.


  Voor het FAVV moet je niet al te veel schrik hebben, brouwers zijn voor hen geen kritische groep. Als het netjes verzorgd is, en muren/plafond is goed wasbaar is het voldoende.


  De 'moeilijkheid' zit eerder in vliegende en kruipende beesten.

 • @walter: nog geen concrete cijfers. Ik weet dat zo'n tegel iig al 1/4de gewicht van een auto kan dragen. Maar het doel is hier om te voorkomen ipv te genezen (vriendin content houden).


  Serge: die volkern is alvast een optie. Voor dat platform ga ik nog eens afkomen naar de club (en me terug lid maken, tijdje geleden...). Ik contacteer u nog.


  Seed7: is ook een optie. Al prefereer ik precies de volkern of de kunststofpanelen.


  Hoppa: welk type kunststof is dat? Een link zou al helemaal top zijn! En bedoel je met vliegende en kruipende beesten om een deftig preventieplan op te maken tegen ongedierte?


  Momenteel bestaat het plafond uit betonnen welfsels. 2 lichtpunten met blote kabel, die ga ik nog veranderen naar TL-lampen. Het plafond is zeer proper maar wellicht zal dit geschilderd moeten worden met schimmelwerende verf.

 • Eerlijk gezegd ga je volgens mij die tegels op de vloer niet kunnen breken, tenminste niet met het soort gewicht dat je er zal kunnen op plaatsen in de beperkte ruimte van je garage. Het is niet echt dat je daar CCT's van 6000l in kan plaatsen hé.

  Indien de tegels goed zijn gelegd (dus in een goed lijmbed zonder holtes eronder) dan kunnen die veel gewicht dragen. Dat kan je trouwens simpel testen door met een kleine hamer eens te tikken op een tegel. Klinkt die hol dan is het lijmbed eronder niet goed en kan hij barsten. En anders moet je echt je best doen hoor om die te breken.

 • ik heb ook volkern etc. overwogen, een brouwerij is vochtig en de holle ruimten achter de plaat worden dat uiteindelijk ook. Je wilt niet weten wat er dan achter kan groeien. Daarom voor stucwerk gekozen. Latex omdat het glad en naadloos is. Bij tegels heb je altijd nog de voeg die weer lastiger schoon te maken is.

 • Hoppa: welk type kunststof is dat? Een link zou al helemaal top zijn! En bedoel je met vliegende en kruipende beesten om een deftig preventieplan op te maken tegen ongedierte?


  glasvezelversterkte, polyester composietplaten

  Ik worstel meer om de vliegende insecten buiten te houden, lamp heb ik wel. Meer in principe moet je dit ook jaarlijks tellen en evalueren.

  Daarnaast zou ik ook voor muizen ook iets moeten zetten en hier een controle op moeten uitvoeren.

 • Moeilijk is dat idd niet, maar je moet het wel doen en ook evalueren.


  Is in een brouwerij belangrijker dan wat op de muren/vloer/plafond zetten wat FAVV betreft.

  Niet meer als juist, al is het is niet meer dan risk base een (pest controle) plan opstellen en uitvoeren.
  Het probleem is om geloofwaardig over te komen, In vele gevallen ga je als micro brouwer zowel als QA, maintenance, productie, en sales verantwoordelijke spelen en deze functies eigenlijk niet combineerbaar in de ogen van vele auditors.

  Pest controle wordt in de meeste gevallen uitgegeven aan derden, welke een veel helderde zicht hebben op de situatie en ook nog eens een veel betere kennis van zaken hebben, Ze zorgen niet alleen voor het uitvoeren maar leveren ook nog eens periodiek een mooi rapport af met eventueel correctieve acties (zowel extra maatregelen en aanbevelen als overbodige of tijdelijke maatregelen terug verwijderen)
  Vb de enen vlieg is de andere niet, waar zit de bron?, en welk zijn de specifieke dingen die je kan doen,......

  Maar dit alles kost geld dat klopt, maar de controlerende overheid (lees sommige auditors) willen soms gewoon weg niet dat alle petten op het zelfde hoofd staan, whatever you do.
  Een stukje business plan alvorens je begint te ondernemen toch?

 • In mijn huis in Frankrijk had ik zowel de betonvloer als de zandmuren geschilderd met twee lagen satijnglanzende alkydharsverf.

  Rechtstreeks zonder primer op de ondergrond.

  Pigment: Grijze formule gemengd met enkel zuiver titaanwit en ijzeroxide zwart als pigment (onschadelijk...).

  Als je het goedkoop wil doen:

  Bij Gamma hebben ze die in wit (Het is hun huismerk, witte etiketten met een rode bol), +-7-8 Euro per 3/4L


  Hier in Borgerhout een keldervloer in baksteen:

  Twee lagen rechtstreeks op de baksteen, 100% urethaanalkydlak, pigment 100% ijzeroxiderood (idem onschadelijk...).


  Die verven bestaan inmiddels ook op waterbasis (vraag bij voorkeur naar PU-lak, dispersielak op waterbasis voor vloeren...).

  Enig nadeel: duurder, maar wel zo goed als geurloos bij het aanbrengen en supersnel droog. Uitstekend slijtvast en reinigbaar.

  Alchemist tot in de kist, zolang het maar gist. Blond, goudgeel of bruin, maar liefst met wat schuim.

 • Klopt idd, wordt meestal uitgegeven.


  Mijn ervaring met auditors in de voedingssector is toch vooral dat ze overtuigd willen zijn dat je weet waarmee je bezig bent. Als je verhaal goed in elkaar zit en je aantoont dat je bewust bent van de risico's en weet je ermee moet aanvangen, dit gekoppeld aan een goede opvolging en administratie.

 • 100% ééns met de repliek van Hoppa.


  Ja, en zelfs goed voorbereid kan je wat meemaken.

  Ik maakte eens voor de muren van een voedingsbedrijf een glanzende verf, 100% soyaoliealkydhars met onschadelijke metaaldroogstoffen en 100% titaandioxide als enig en wit pigment. Hulpgrondstof bij het malen van het pigment: Soya-lecitine uit de voedingsnijverheid. We hadden ervaring dat je hiermede zonder pesticiden een schimmelvrije geverfde muur bekwam.

  Daar mocht je dus na uitharding gerust je boterhammen op leggen...

  De controleur van de voedingsnijverheid had zich echter vergist en dacht dat het titaandioxide-pigment loodtitanaat was.

  Dat was dus een heleboel heibel bij die voedingsfabrikant omdat ze dreigden zijn productie stil te leggen.

  Gelukkig was ik altijd goed voorzien van alle documenten van elke grondstof in mijn verf om het tegendeel te bewijzen.

  Alchemist tot in de kist, zolang het maar gist. Blond, goudgeel of bruin, maar liefst met wat schuim.

 • Ook ik zou graag een micro brouwerij in mijn garage opstarten. Mijn enige uitweg is echter... de garagepoort zelf. Het is uiteraard de bedoeling om met gesloten poort te werken.

  In hoeverre is dit rechtstreeks contact met de buitenlucht toegelaten voor het Favv??

  Hoogstens kan ik nog een deur laten insteken. Aan de andere kant van mijn garage kom ik in de inkomhal uit.

 • Ook ik zou graag een micro brouwerij in mijn garage opstarten. Mijn enige uitweg is echter... de garagepoort zelf. Het is uiteraard de bedoeling om met gesloten poort te werken.

  In hoeverre is dit rechtstreeks contact met de buitenlucht toegelaten voor het Favv??

  Hoogstens kan ik nog een deur laten insteken. Aan de andere kant van mijn garage kom ik in de inkomhal uit.

  Mijn hoofduitgang is ook een garage. Ik kan nog wel naar buiten langs een andere deur. Voor het FAVV zie ik daar niet direct een probleem in.


  Belangrijk is dat je het ordelijk houdt.


  Hoeveel liter wordt je installatie?

 • hoogstens 150 liter. Maar aangezien ik op dit ogenblik op 2 verschillende pistes zit neem ik nog geen beslissing. Moest het in dit huis zijn in de garage overweeg ik zelfs met speidels te werken van 50 liter. Ik zit hoe dan ook nog maar in de denk fase. Moesten er heren zijn die een micro brouwerij hebben die ik mag bekijken laat maar weten. Ik sta open voor advies.

 • Om hier op terug te komen, zou het volstaan om rechtstreeks met schimmelwerende verf de muren te schilderen?  Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

  als het goed afwasbaar is. Op bakstenen muur lijkt het mij dat je nogal veel verf gaat moeten gebruiken om dit wat proper te krijgen. (Maar ik ben alles behalve een kenner als het daar op aan komt.)

 • Om hier op terug te komen, zou het volstaan om rechtstreeks met schimmelwerende verf de muren te schilderen?  Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

  Ik ben al een tijdje bezig om een vrije ruimte aan te passen om op een "propere" manier te kunnen brouwen.

  De muren heb ik geverfd met Aquapox, een voedselveilige verf van Libert Paints. Ik had ongeveer 38 m² te schilderen.

  Hieronder de prijsberekening door de verfhandel waar ik de primer en afwerkingslaag gekocht heb. In bijlage de technische fiche van Aquapox.

  • Hydroprim ( theoretisch verbruik +- 8 à 10m²/L ) dus 8 x 5= 40m²
  • Aquapox ( theoretisch verbruik 10 à 12m²/L ) dus 38m² x 2 lagen = 7,5L x 10m²/L = 75m²


  Dit zijn de prijzen inclusief btw:

  • Hydroprim 5L = 107,91€
  • Aquapox 7,5L = 238,26€
  • Antispat-rol 1 stuk = 4,78€
  • Royal VVrol ( voor 2-componentenverf ) 2 stuks = 18,12€
 • @Breughel:

  Mijn broer heeft:

  -Multi-lak satijn:

  Een 1-component polyurethaan-alkyd (standaard Ral 9010 Wit), die is op basis van gedesaromatiseerde geurarme white spirit.

  Deze alkyd komt kwalitatief overeen met wat ik eerder vernoemde.

  Toepasbaar op hout, metaal, steen maar ook toepasbaar op bezetwerk.


  -Aqua epoxy (2-component):

  Een 2-component auqa epoxy type zoals vriend Franki hier vernoemd.

  Vandaag gaat hij mij prijzen en technische fiche bezorgen. In de loop van de namiddag publiceer ik ze hier.


  Beide soorten kunnen ook ingekleurd worden (bv. Ral of NCS kleuren), maar in dit geval moet dan eerst kleur per kleur nagezien worden of er geen voor contact met voedsel, schadelijk pigment, in de gevraagde kleurformule aanwezig is.

  Ik raad in voedselomgeving altijd aan om bij wit of ijzeroxide (geel, rood, zwart) en aanverwante aardpigmenten te blijven.

  (Chroomoxide groen is ook een voedselveilig pigment maar moeilijker te bekomen pigment (en zal vermoedelijk ook duurder zijn.)


  Is het héél dringend: Je mag hem rechtstreeks contacteren:

  Metaldo Bvba Doornstraat 111 9140 Temse 03 771 05 04 info@metaldo.be

  (open: ma-vrij 8u-12u en 13u-17u30 zaterdag 9u-12u)

  Alchemist tot in de kist, zolang het maar gist. Blond, goudgeel of bruin, maar liefst met wat schuim.

 • Nog vergeten:

  Pas in uw brouwomgeving geen zogenaamde 'zilververf' toe, want die worden gemaakt met aluminiumpasta als pigment.

  Aluminium lost op/tast aan in zure en basische omgeving.

  Aluminium is bovendien een milieuvergif.

  100 microgram alu maakt een liter drinkwater ongeschikt voor menselijke consumptie, maar dat is dan weer een heel andere diskutie.

  Alchemist tot in de kist, zolang het maar gist. Blond, goudgeel of bruin, maar liefst met wat schuim.

 • Sorry voor het late antwoord, (ik vond dit onderwerp moeilijk terug).


  Volgens berichten van grondstofleveranciers in de verfnijverheid zou Titaandioxide door de Reach normen in de klasse "verdacht van carcinogene eigenschappen" geplaatst worden.

  Elke verpakking van witte verf met titaanwit zou dit dan op het etiket moeten vermelden.


  Je kan begrijpen dat dit in de verfnijverheid tot grote verwondering en ongeloof leid.

  Titaanwit is altijd toegepast als veilig pigment in voedselomgevingen...

  Als dit waar is, en die Reach norm wordt actief:

  Vragen: Welke inpact gaat dit hebben voor toepassingen in voedselomgeving?


  Persoonlijke mening:

  Titaandioxide wordt niet 100.00% onbehandeld toegepast als wit pigment in verf.

  Het wordt gestabiliseerd met diverse additieven op het einde van de fabricatie (bv. Zirconiumcoating voor de witheid).

  Maar... de pigmentdeeltjes worden ook behandeld met Silicium.

  Waarom: Omdat een goede dispergeerbaarheid (zowel in water als solventmidden) te bekomen.

  (Zonder de siliciumdioxide coating zou het vrij moeilijk dispergeerbaar zijn)

  Het is dan ook dit type titaandioxide dat ikzelf (en later mijn broer) toepaste in onze verven.

  En ik vermoed hetzelfde bij fabrikant Libert paints in 'zijn' witte verven.

  (Als je goede witte verf wil maken wil je ook dat het pigment perfect fijngemalen is...).


  Dat "coaten" van titaandioxide mag je letterlijk opvatten.

  Onder de elektronenmicroscoop kan men zien dat de titaandioxide partikels volledig ingebed zitten in een microscopisch laagje siliciumdioxde (lees: "glas").


  Ik zie dus geen probleem voor titaandioxide gecoat met siliciumdioxide in voedselomgevingen.

  MAAR IK BENADRUK: Ik ben geen wetgever, dit is mijn persoonlijke visie!


  Ik wacht af wat Reach en mogelijke producenten zoals Kronos (Gent) of Bayer (Antwerpen) hierover gaat publiceren,

  alvorens verder uit te bazuinen dat het OK is in voedselomgevingen.

  Alchemist tot in de kist, zolang het maar gist. Blond, goudgeel of bruin, maar liefst met wat schuim.

 • Volgens berichten van grondstofleveranciers in de verfnijverheid zou Titaandioxide door de Reach normen in de klasse "verdacht van carcinogene eigenschappen" geplaatst worden.

  Wow, dat zou nogal een impact hebben, het zit bijna 'overal' in. Tissue, papier, tandpasta, cosmetica, verf, kunststof etc.

 • Ik hoop dat ik gelijk heb met de vernoemde "siliciumdioxide-coating" rond de titaandioxide partikels.

  De producenten van dit pigment zijn niet van de kleinste, ik hoop dat ze een uitzondering krijgen voor dit type behandeld pigment.

  Ik vraag me ook af wat men dan als vervanging nog gaat toelaten (terug "naar af" met zinkwit...?).

  En wat die Reach norm gaat zeggen over alle witte kunstharsplaten (formica, volkernplaten enz...).


  Nog een persoonlijke visie: Bij een satijnglanzende verf en vooral bij hoogglanzende liggen de pigmenten volledig ingebed in de harslaag. Ik zie dus niet in hoe dat kankerverwekkend "zou" kunnen zijn, tenzij bij slijtage of via schuurstof.


  Voor een privé installatie zou ik er persoonlijk niet van wakker liggen en een wit glanzend of satijnglanzend product nemen.

  Voor een zakelijke installatie zou ik aanraden om zo mogelijk te wachten op de publicatie van het nieuw reglement.

  Gebruik desnoods een kleurloze vernislaag als tijdelijke afscherming/bescherming van de ondergrond.

  Alchemist tot in de kist, zolang het maar gist. Blond, goudgeel of bruin, maar liefst met wat schuim.