There are 7 replies in this Thread. The last Post () by w@lter.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Vandaag een sterke blonde gebrouwen met in de hopstand, 250gr vers geplukte cascade. Oogst van een eenjarig plantje.

    Alles is goed verlopen enkel een litertje tekort. Waarschijnlijk doordat ik de verse hop niet in het programma ingegeven had.

    Net eens gaan snuiven en ruikt al lekker fruitig.

    Hieronder het recept:


    BROUWCEL 1.1


    ALGEMENE INFO

    Naam van het bier : Dejvelke

    Type van het bier : Sterke blonde

    Brouwvolume : 17 liter

    Extractie-efficiëntie : 70%

    Voorspelling begindensiteit : 1064,3 SG /15,7 °P /16,2 Brix

    Waarvan suikers : 1007,5 SG /1,9 °P /1,9 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1003,8 SG /1,1 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 32,4 IBU / 9 EBC


    MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    GrondstofEBCkg% Gewicht

    Weyerman Extra Pale Premium Pilsner 2 4,000 78,4%

    Tarwevlokken 4 0,200 03,9%

    Weyermann CaraPils (Foam) 4 0,200 03,9%

    Maisvlokken 3 0,200 03,9%

    Havervlokken / havermout 4 0,150 02,9%

    Kristalsuiker 0 0,350 06,9%


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (M) Medium

    MaischWater : 19,8 liter aan 56 °C

    54,0°C gedurende 10 min (1e fase, Eiwitrust)

    63,0°C gedurende 40 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75° à 78° C

    Totaal spoelwater : 8,3 liter aan max 80 °C


    HOP

    Totale kooktijd : 70 minuten

    HopVormalfa%gramToev.na..'IBU

    Saaz CZ (A)BLM3,6%40FWH20,4

    Styrian Golding (A)BLM3,9%2060'4,0

    Cascade vers 250grBLM5,2%250Hopstand 20min8,0


    KRUIDEN / ZOUTEN / KOOKADDITIEVEN

    AdditiefAantalEenheidToev. na..'

    Iers mos4,0g 55'

    Rijsthulzen25,0gMaisch


    VERGISTING:

    Gistnaam: Mangrove M41 Belgian Ale

    Gisteigenschappen: Belgische bieren inclus hoge alc. Tot 12%. Flocculatie 3 (1-4).

    Advies temp.: 18 tot 28

    Instructie gist: 10 gram rehydrateren in 10 x zijn gewicht rehydrateren in vooraf gekookt water 15 min laten staan. Daarna zachtjes roeren en nog 5 min laten rusten. Toevoegen.



    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

    The post was edited 13 times, last by Steinie ().

  • Vandaag nog eens in de gistkast gekeken, lekker geurtje. Het wort lijkt me wel donker voor 9EBC. :/ Toch nog wachten tot na de gisting om te oordelen.

    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

  • Een weekje later lijkt alles al uitgegist. Geen reactie meer in het waterslot. Gemeten met refractometer Plato: 7. Morgen nog eens meten.

    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

  • Net een staal genomen: SG 1005. 1 puntje van de voorspelling af. Dus de Koelkast mag nu zijn werk gaan doen om te klaren.

    Staal geproefd:

    Bitterheid zeker in orde. In de smaak proef ik een klein beetje frisheid citrus maar niet uitgesproken. Evenals het aroma wat een beetje een bloemige geur heeft. Dus ik denk dat de eenjarige cascade wel wat heeft bijgebracht. Volgend jaar hopelijk, het aantal grammen verdubbelen.

    Ik had gedacht om nog een dryhop te doen met amarillo maar ga het zo laten. Lijkt mij nu al lekker. Eigenlijk was het ook niet de bedoeling om een tripel hop te maken.

    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

  • Vandaag gebotteld. FG 1004. Nog een puntje eraf gegaan. Ben benieuwd, na hergisting op fles, hoe hij zal smaken.

    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

  • die M41 gaat echt ver. heb vorige zaterdag gebrouwen, OG: 1.051 (enkel pils) de suiker kwam er 3 dagen later bij (1.020) dus had ik even zitten rekenen (aangezien je SG niet mag optellen en plato's wel, dacht ik?) OG in plato is (zonder suiker) dan 12.6.

    hierna kwam op dinsdagavond nog eens suiker bij aan SG1.020 (plato 5.1) dus OG met suiker zou dan 17.7 zijn geweest. (tenzij ik hier rekenfouten of misse dingen doe...)


    nu vandaag (1 week later)is SG 1.002 (ofwel plato:0.5)


    ik heb enkel de berekening voor vergistingsgraad via SG en zou 97% vergist zijn. kan dit kloppen?

    ook brouwplanner waar ik alles via SG ingeef, geeft deze vergistingsgraad aan. dus is die M41 echt wel om ver te gaan toch?