lange tijd koud lageren

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Ff snel een vraagje. Ik wil vandaag eindelijk gaan bottelen. Wegens tijdgebrek er nog niet toe gekomen. Mijn bier staat nu ongeveer een vijftal weken op 3 graden. Is de gist nog vitaal genoeg om enkel bottersuiker toe te voegen? Ik voeg het altijd als suikerwater toe.


    Alvast bedankt.

    Nunc est bibendum.

  • BTW, dit is het recept



    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    Naam recept

    Ne Ruud

    Brouwdatum

    10-06-2019

    Bierstijl

    Sterke Blonde

    Volume

    26,0

    Begin SG

    1,064 SG

    Berekende kleur (Morey)

    7 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    30 IBU

    Brouwzaalrendement

    68,9 %

    Kooktijd

    70 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    19,60 l

    Water uit Oostmalle

    7,00 ml

    Melkzuur

    16,74 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    62 mg/l

    6 mg/l

    10 mg/l

    213 mg/l

    17 mg/l

    10 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    5,00 kg

    Swaen Pilsner

    De Swaen

    3 EBC

    71,4 %

    0,30 kg

    Tarwevlokken

    Supermarkt

    2 EBC

    4,3 %

    0,30 kg

    Havervlokken

    Supermarkt

    2 EBC

    4,3 %

    1,00 kg

    Kristalsuiker

    Supermarkt

    0 EBC

    14,3 %

    0,40 kg

    Rietsuiker licht

    Supermarkt

    2 EBC

    5,7 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    62,0 °C

    1 min.

    30 min.

    3,5 l/kg

    Stap 2

    67,0 °C

    1 min.

    15 min.

    3,5 l/kg

    72,0 °C

    1 min.

    30 min.

    3,5 l/kg

    78,0 °C

    1 min.

    5 min.

    3,5 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    75,0 g

    Saaz

    pellets

    3,4%

    50 min.

    26,8 IBU

    45,0 g

    Styrian Goldings

    pellets

    3,4%

    10 min.

    6,1 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    11,5 g

    Safale American (US-05)

    bovengist

    11,5 g

    SafBrew Ale (S-33)

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    22,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    23,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    22,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    75,6%

    Start nagisting

    28-06-2019

    Temp. nagisting

    0,0 °C

    Start lagering

    28-06-2019

    Temp. lagering

    3,0 °C

    Nunc est bibendum.

  • thanks. dan zal het bottelen niet voor vandaag zijn vrees ik. Enkel nog een zakje us-05 liggen. Kan dat dienen? en zo ja. Hoeveel moet ik daar van gebruiken.


    Alvast wederom bedankt

    Om je een idee te geven hoeveel of liever hoe weinig actieve gist je nodig hebt om hergisting op fles te bekomen;

    Ik gebruik op 8 liter bier slechts één ml starter. Als ik dan na 1 week warm bij kamertemperatuur en 1 maand rijpen in de kelder bij 8°C een fles open, dan heb ik een volledige bodem met gist in de fles, dus 1000 maal meer dan in een commercieel flesje bier.


    Als je met korrelgist bier zonder gistcellen zou willen bottelen zou ik 0,1g korrelgist nemen en die de dag voordien in 10 ml steriel wort hydrateren, is meer dan genoeg om 25L te kunnen bottelen.


    We gebruiken allemaal veel te veel gist om te bottelen en daardoor hebben velen troebel bier bij het schenken.

  • Als ik rechtstreeks uit de CCT bottel, dan doe ik er helemaal geen gist meer bij. In de conus zit volop gist, zelfs na een paar weken koud lageren. Gewoon wat geduld hebben en er komt wel koolzuur op. Enkel bij echt zware bieren gaat er bottelgist bij. Maar ben je niet zeker, twijfel dan niet en neem een paar gram gist, hydrateer en voeg het toe aan je bier.

  • En laatst iemand hier ook met US05 als bottelgist heeft gebruikt, dat is prima gegaan. Die had een heel ijzige coldcrash gehad. In dit geval is een van de hoofdgisten de US05, gaat zeker goed werken, 1 gram volstaat.

  • 1 gram is te veel volgens mij. Ik zou zoals brouwerwaldonk 0,1 gram nemen zelfs dit is meer dan voldoende :)

  • Als we rekenen in orde van grootte dan is 0,1g korrels nog heeel veeel. Zoals ik al schreef ik gebruik 1ml starter voor 8 liter bier. Het gewicht daarvan is ongeveer 1 gram en het gewicht van de aanwezige vloeibare natte gist 0,01g of minder.

    Vermenigvuldig dat met 4 voor die 25L dan kom je op 0,04g natte gist. Droge korrels bevatten veel meer gistcellen.

    Wees gerust met 0,1g droge korrelgist kan je zeker 100 liter bottelen.


    Langs de andere kant mag je voor mijn part zoveel gistkorrels gebruiken als je wil, wie ben ik om jullie dat te verbieden.

  • Ik gebruik 1gr Fermentis F2 op 20 l

    Ik doe dit de avond voor het bottelen in 5cl wort met een beetje suiker.

    Bij het bottelen meng ik dit dan in het 'bier'. Werkt altijd perfect

    Ik heb ook geen massa zinksel in de flesjes

  • Ik gebruik ook 1 g F2/20 liter, direct in de bottelemmer en daar hevel ik het jongbier op en halverwege de suikeroplossing.

    Met vloeibare gisten ga ik in de toekomst 1 cc van de giststarter overhouden om als bottelgist te gebruiken. Kwestie van geen gushers te hebben als de originele gist een lagere svg heeft dan de F2.