Alternatief voor Starsan

There are 19 replies in this Thread. The last Post () by Rudy M.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Een tijdje terug wou ik bij een verdeler van Brouwland een nieuwe fles Starsan kopen. Hij zei dat Starsan tijdelijk niet te verkrijgen was. Ik dacht toen geen probleem want ik kon wel nog eventjes weg .... We zijn nu echter meer dan een maand verder en ik zie op de website van Brouwland dat dit nog steeds niet in voorraad is. Mijn huidige fles begint zo stilaan uit te geraken, dus wordt het tijd om eens eventjes aan een alternatief te denken. In mijn beginperiode gebruikte ik wel eens chemipro oxi, maar daarvan had ik vaak een witte waas op mijn flessen. Dus zou ik dit liever niet meer gebruiken, ook al omdat dit eigenlijk niet echt een desinfectans is.

  Wat gebruiken jullie om jullie flessen sanitair te krijgen?

 • Chemipro Acid is momenteel het beste alternatief enkel is de contacttijd daar voor 5 tot 10 min!!
  Trouwens de Purosan zit vermoedelijk in het zelfde schuitje als Starsan daar dit een identiek product is, eenmaal de vergunning is verlopen voor Purosan moeten ze voor dit product ook een hercertificering aanvragen. Als de overheidsdiensten hier ook dan moeilijke vragen gaan bijstellen waar de producent/invoerder niet dadelijk een duidelijk antwoordt kan op geven kan het zijn dat er daar ook problemen opduiken met de bevoorrading.

  Maar maak het toch allemaal niet zo moeilijk, Zelfs als al die producten wegvallen dan heb je nog steeds bleekwater (javel) om alles te desinfecteren. Enkel heeft bleek een nadeel het wordt wel beïnvloed door organisch vuil?
  Met ander woorden de producten zoals Starsan en andere (Perazijnzuur e.d) zijn niet (of bijna niet) gevoelig aan organisch vuil, als er ergens een beetje vuil (al dan niet zichtbaar vb in spleetjes en tussen pakkingen) achter blijft dan dringen deze producten toch door en gaan de beestjes in deze spelletjes toch doden. Bleek kan dit niet wegens zijn polariteit (komt er wel rond maar dingt er niet in)

  Nu bleek (Javel) heeft een groot nadeel, zelfs als er minieme hoeveelheden achter blijven heeft dit dadelijk negatieve gevolgen voor de smaak, geur kleur mondgevoel, .... van je bier (de organoleptische eigenschappen van het bier)

  Maar dit is niet onoverkomelijk!! In eerste instantie zorg voor een een goede doorgedreven reiniging (tot in de spleetjes desnoods demonteer je alles)
  Vervolgens desinfecteer je de apparatuur met bleek, Om de laatste sporen hypochloriet (het actief ingrediënt van bleek) te verwijderen moet je niet meer doen dan je apparatuur achteraf goed spoelen (3x kort spoelen is beter dan 1 x lang dat weet iedere laborant)
  Vervolgens de belangrijkste stap om de laatste sporen bleek te verwijderen is finaal even naspoelen met een verdunde sulfiet/citroenzuur oplossing (de sulfiet die men ook gebuikt in de wijn). Deze sulfiet/citroenzuur oplossing zal de hypochloriet omleggen naar vrije chloride welke totaal geen negatieve invloed heeft op je bier.

  Ik heb in ieder geval nog een grote voorraad Starsan en Saniclean bestelt in het buitenland welke daar toen nog op stock waren toen de bevoorradings problemen opdoken en kan nog wel enkele jaartjes verder :whistling:

  Bestellen buiten de EU is ook nog steeds een optie!!!!

 • Nu bleek (Javel) heeft een groot nadeel, zelfs als er minieme hoeveelheden achter blijven heeft dit dadelijk negatieve gevolgen voor de smaak, geur kleur mondgevoel, .... van je bier (de organoleptische eigenschappen van het bier)

  Het heeft er nog eentje : javel is niet zo goed voor RVS.


  Maar eerlijk gezegd maak ik me niet zo'n zorgen : voor StarSan konden we ook ons materiaal ontsmetten dus zal dat nu ook wel lukken zeker?


  Ik ben aan het denken om eens oxonia aan te kopen, is wel een bus van 21kg maar al bij al kost dat eigenlijk niet zo heel veel en je hebt er ook geen grote hoeveelheden van nodig.

 • Het heeft er nog eentje : javel is niet zo goed voor RVS.


  Maar eerlijk gezegd maak ik me niet zo'n zorgen : voor StarSan konden we ook ons materiaal ontsmetten dus zal dat nu ook wel lukken zeker?


  Ik ben aan het denken om eens oxonia aan te kopen, is wel een bus van 21kg maar al bij al kost dat eigenlijk niet zo heel veel en je hebt er ook geen grote hoeveelheden van nodig.

  Wat betreft javel en RVS als je nagespoeld hebt met sulfiet/citroenzuur moet je geen zorgen meer maken over de negatieve invloed van javel voor RVS de javel is immers niet meer aanwezig achteraf. (Weg gereageerd)

  Aankoop Oxonia of Kenocid 2100 5% welke identieke producten zijn kan je makkelijk bestellen in Nederland zonder al te veel vragen over de biocide regelgeving en wordt netjes aan de deur geleverd. Trouwens de kenocid van CID Lines is ongeveer 20€ goedkoper voor een bus van 20kg dan de Oxonia van Ecolab.
  CID Lines wordt trouwens ook verdeeld door de AVEVE Agrarische centra (die voor de echte boeren) bij sommige centra malen ze ook niet om een busje voor particulier gebruik.


  En als de verpakking te groot vind, je vind wel gegadigden hier op het forum die een deel willen afnemen vermoed ik :)

 • Voor veel schoonmaak en desinfectie werk gebruik ik nu Puremel van Ecolab. Het is niet het allervriendelijkste middel en werkt het best bij 80 graden. Dus een sprayflacon maken zoals met Starsan goed gaat is geen optie.

  Maar het bespaart wel veel Starsan die ik nu nog alleen gebruikt voor dingen die met alleen even sprayen gedesinfecteerd moeten worden.

 • Strafste is dan nog wel dat de eerste link eigenlijk een product van Vinoferm toont, dat is het huismerk van Brouwland. Voordeel van die iodophor is dat dat heel lang goed blijft en heel zuinig werkt. Je kan dat ook gewoon in een spray gebruiken.

  Voor hen die Iodophor zoeken gewoon via AliExpress Er zit hier even veel actieve jodium in als de IODOPHOR die verkocht wordt als desinfectie voor brouwmateriaal nl 5%.
  Dus ook verdunnen factor 1/1000
  Eventueel de PH even controleren en aanpassen van de verdunde oplossing tot beneden de 5 PH om een goede werking te garanderen, het is effectief in een zuur medium (pH 2 tot pH 5) maar doeltreffend tot pH 7.


  Het wordt geïnactiveerd door eiwitten als de pH stijgt boven 4 en wordt door warmte gedeactiveerd. Let er op wanneer de temperatuur tot boven de 50° C stijgt kunnen giftige jodium gassen ontstaan.
  Wanneer gebruikt in de juiste proporties is er geen spoeling vereist (raad het wel aan dit te doen) Het kan echter onaantrekkelijk oranje-bruine vlekken op kunststof onderdelen en apparatuur achter laten.

  Apparatuur die wordt vooraf grondig schoon zijn, contacttijd is ten minste 2 minuten.

 • Voor hen die Iodophor zoeken gewoon via AliExpress Er zit hier even veel actieve jodium in als de IODOPHOR die verkocht wordt als desinfectie voor brouwmateriaal nl 5%.

  Het wordt over het algemeen afgeraden om zo'n middelen in China te gaan kopen. Er is namelijk veel nep tussen en eerlijk gezegd vertrouw ik een beschrijving in pinying Engels niet zo. De bijsluiter kan je niet lezen omdat het letterlijk in het Chinees is geschreven. Neen, dan tel ik wel 4 euro meer neer en bestel ik het in Duitsland. :)

 • Je mag me gerust verwijten dat ik ouderwets ben, maar ik blijf tot heden enkel sodakristallen en bleekwater gebruiken.

  Goedkoop, overal te koop, en je weet waar je mee bezig bent.

  Na bleekwater laat ik zo mogelijk (als de zon schijnt L-) ) het materiaal in de zon liggen (in dat geval mijn glazen flessen).

  Alchemist tot in de kist, zolang het maar gist. Blond, goudgeel of bruin, maar liefst met wat schuim.