Blonde met Witkap-gist

There are 27 replies in this Thread. The last Post () by MARCVG.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Woensdag ga ik eens een simpele blonde brouwen met Witkap-gist (merci Serge!) en hop van Hoppecruyt. Bedoeling is een zomers doordrinkertje. Ik weet dat er eigenlijk geen tarwe in hoort, maar het is dan ook geen kloon en ik wil wat mondgevoel.

    Wie heeft er nog goeie tips?

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2019-06

    Naam recept

    Zauw

    Brouwdatum

    10-07-2019

    Bierstijl

    Blond

    Volume

    22,0 l

    Begin SG

    1,054 SG

    Eind SG

    1,012 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    77,8%

    Alcoholgehalte

    5,5 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    10 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    31 IBU

    Brouwzaalrendement

    80,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    20,00 l

    Water uit Diest, België

    1,90 g

    CaCl2

    1,50 g

    CaSO4

    9,10 ml

    Melkzuur

    12,10 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    67 mg/l

    5 mg/l

    94 mg/l

    118 mg/l

    80 mg/l

    87 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    4,00 kg

    Pale mout. Maris Otter

    Thomas Fawcett and Sons

    5 EBC

    80,0 %

    1,00 kg

    Lichte tarwemout

    Brewferm

    5 EBC

    20,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Beta-amylaserust

    62,0 °C

    1 min.

    45 min.

    4,0 l/kg

    Alfa-amylaserust

    72,0 °C

    15 min.

    15 min.

    4,0 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    4,0 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    20,0 g

    Magnum

    bellen

    9,8%

    60 min.

    21,0 IBU

    60,0 g

    Groene Bel

    pellets

    2,1%

    15 min.

    7,4 IBU

    60,0 g

    Groene Bel

    pellets

    2,1%

    5 min.

    3,0 IBU

    120,0 g

    Groene Bel

    pellets

    2,1%

    whirlpool

    0,0 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    1,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    starter

    1,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    koken

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    0,1 l + 0,5 l + 0,5 l getrapte starter

    Witkap

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    20,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    20,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    20,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,015 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    72,2%

    Temp. nagisting

    20,0 °C

    Temp. lagering

    5,0 °C

  • Nee, anders en toch ook niet. Veel aantekeningen heb ik toen niet gemaakt behalve dat ik eigenlijk nog een whirlpool of dryhop had moeten toevoegen.

    Later nog eens een tripel gebrouwen met 4 gr/liter late hopgift. Ook lekker geworden maar geen hoofdrol voor de Groene Bel. Ik had toen maar 1 ons van iemand overgenomen, dus meer had ik er niet mee gedaan.


    Verleden jaar niets bij het Hoppecruyt besteld en het jaar daarvoor was er geen Groene Bel te koop. Ik had de 2016 oogst.

  • w@lter wrote:

    Niets, tot dat het door je waterslot komt :) Ik kan me inbeelden dat als je niet teveel headspace hebt, je wel eens anti-schuim wil gebruiken.

    Beter afscheppen met een ontsmet spaan..topcropping..is allerbeste levendige gist..als je eraan kunt natuurlijk

  • Deze morgen ruim 5 cm krausen, raar, ik heb 4 druppels schuimstop gebruikt begin koken. 🤔

    Moet je dat niet gebruiken bij het begin van het gisten?

    Je hebt maar een beperkte overdracht van antischuim van uit de kookketel naar je gistvat. Als je enkel antischuim in je kook ketel toevoegt gaat dit dus ook maar een zeer beperkt effect hebben in je gistvat. Toevoegen bij de vergisting werkt natuurlijk veel beter tegen schuimvorming in je gistvat.

    Wat is er mis met krausen op gistend bier ????????????

    Niets, maar als je vat te kleien is en je wil niet veel van je actieve gist verliezen via je blow-off, of je wil gewoon dat je vergisting sneller verloopt en eventueel van de andere voordelen van antischuim gebruikmaken. Dan wil je al die schuim in je gistvat mogelijk niet.

  • Leg eens uit? Waarom zou het sneller gaan?

    Ik bedenk het volgende, en wil wel een klein beetje mijn (hopelijk gezonde) grijze massa promoten, als alle gist in je wort blijft ipv gedeeltelijk in een laag schuim erboven is er meer gist om de boel te vergisten denk ik dan... :-)

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

  • Ik bedenk het volgende, en wil wel een klein beetje mijn (hopelijk gezonde) grijze massa promoten, als alle gist in je wort blijft ipv gedeeltelijk in een laag schuim erboven is er meer gist om de boel te vergisten denk ik dan... :-)

    Nochtans zitten de meest actieve, die hard werken, in het schuim omdat ze veel koolzuur bevatten en daardoor naar boven gaan. Dat schuim is geen statisch ding, daar zit veel beweging in.

  • Mijn laatste brouwsel is van een halve mislukking een topbier geworden. Het is nu helemaal op dronk. Heb 2 brouwsels gemengd omdat het eerste naar mijn smaak veel te bitter was geworden omdat ik enkel de allergrootste hopbellen had gebruikt (die bevatten VEEL MEER alfazuur dan een gemiddelde bel)

    Een tweede brouwsel gemaakt met de helft minder hop in de kook en heel veel als drooghop in de lagering.

    De twee brouwsels half om half gemend en zo gebotteld. Sterke hopsmaak maar met veel aroma. Iedereen die ik laat proeven vindt het fantastisch en heel smaakvol. Die mij weet wonen mag altijd langskomen voor een glas :bier: :P.

    Een bond bier van 8 vo%, de hoofdgisting is met Rochefort en de bottelgist is met Chimay