Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Binnenkort ga 'k ook eens een kloonpoging wagen van de Rochefort 8. Dit is het recept: ----------------------------------------------------------------------- ¦ BrouwVisie Receptrapport ¦ ----------------------------------------------------------------------- Basis------------------------------------------------------------------

    Naam recept : Rochemont Kenmerk : 13.2/56

    Brouwdatum : 15/2/2013

    Biertype : Speciaalbier

    Aantal liters : 20

    Gewenst begin SG : 1075 (8.2 Vol% alc.)

    Brouwzaalrendement : 80.0%

    Algemeen---------------------------------------------------------------

    Totaal brouwwater : 31.50 liter

    Maischdikte : 3.91 l/kg

    Maischwater : 19.50 liter

    Spoelwater : 12.00 liter

    Kooktijd : 75 minuten

    Berekende kleur : 33 EBC(Ray Daniels)

    Berekende bitterheid : 29 EBU(Glenn Tinseth)

    Mout storting----------------------------------------------------------

    Pilsmout 3 EBC 70.0 % 4144 gr 3 EBC

    Special B 5.0 % 296 gr 391 EBC

    Tarwevlokken 10.0 % 592 gr 4 EBC

    Kandijsuiker (bruin) 15.0 % 888 gr 10 EBC

    Massa hop--------------------------------------------------------------

    Tradition 7.0 % 14 gr FWH 10 EBU

    Styrian Golding (Slovenia) 3.8 % 35 gr 30 Min. 11 EBU

    Styrian Golding (Slovenia) 3.8% 60 gr 10 Min. 9 EBU

    Gist-------------------------------------------------------------------

    Gistsoort : Bovengist

    Gist toegevoegd als :

    Giststarter Volume : 2000 ml

    Beluchtingstijd : 24 uur

    Temperatuur : 24°C Opmerkingen :

    Opkweek Rochefort 8 gist van schuine buis.

    Maisschema-------------------------------------------------------------

    Maisschema naam: Blonde

    Stap 1: 52°C 10 Min. 3.9 l/kg

    Stap 2: 63°C 40 Min. 3.9 l/kg

    Stap 3: 72°C 30 Min. 3.9 l/kg

    Stap 4: 78°C 2 Min. 3.9 l/kg

    Opmerkingen : Bijkleuren met karamel (30.000 EBC) tot 62 EBC.

    Een vraagske: wat is de ideale vergistingstemperatuur??

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • OK Tom, dan doen we het op 20°C.

    Of ze bij Rochefort bijkleuren weet 'k niet maar denk het wel. Door teveel bij te kleuren met mout krijg je een gebrande smaak en dit zit niet in een Rochefort.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Idd, 'k heb het flesje hier nog staan. Zal het volgend weekend eens proeven.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Het is een waals biertje hé herman. C'est en français.

    Een van mijn eerste biertjes vroeger was een kloonpoging van Orval, het noemde Ormont. De vallei is een berg geworden.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • 'K zal de aromahop verminderen Walter.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Daar twijfel 'k nog wat over.

    Ofwel tijdens het koken, berekend naar de formule die Ronnie onlangs op het forum plaatste (is trouwens een mooie test dan

    ). Ofwel net voor het bottelen. Een beetje jongbier in een glas met daarnaast een Rochefort uitgeschonken. Dan kan 'k druppel voor druppel karamel toevoegen tot de kleur (ongeveer) juist is. Vraag me wel af of de karamel goe oplost in koud bier. het in zo dik als teer.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • 'K heb de hopstort aangepast. Het aangepaste recept:

    ----------------------------------------------------------------------- ¦ BrouwVisie Receptrapport ¦ ----------------------------------------------------------------------- Basis------------------------------------------------------------------ Naam recept : Rochemont Kenmerk : 13.2/56 Brouwdatum : 15/2/2013 Biertype : Speciaalbier Aantal liters : 20 Gewenst begin SG : 1075 (8.2 Vol% alc.) Brouwzaalrendement : 80.0% Algemeen--------------------------------------------------------------- Totaal brouwwater : 31.50 liter Maischdikte : 3.91 l/kg Maischwater : 19.50 liter Spoelwater : 12.00 liter Kooktijd : 75 minuten Berekende kleur : 33 EBC(Ray Daniels) Berekende bitterheid : 29 EBU(Glenn Tinseth) Mout storting---------------------------------------------------------- Pilsmout 3 EBC 70.0 % 4144 gr 3 EBC Special B 5.0 % 296 gr 391 EBC Tarwevlokken 10.0 % 592 gr 4 EBC Kandijsuiker (bruin) 15.0 % 888 gr 10 EBC Massa hop-------------------------------------------------------------- Tradition 7.0 % 33 gr FWH 23 EBU Styrian Golding (Slovenia) 3.8 % 10 gr 30 Min. 3 EBU Styrian Golding (Slovenia) 3.8% 20 gr 10 Min. 3 EBU Gist------------------------------------------------------------------- Gistsoort : Bovengist Gist toegevoegd als : Giststarter Volume : 2000 ml Beluchtingstijd : 24 uur Temperatuur : 24°C Opmerkingen : Opkweek Rochefort 8 gist van schuine buis. Maisschema------------------------------------------------------------- Maisschema naam: Blonde Stap 1: 52°C 10 Min. 3.9 l/kg Stap 2: 63°C 40 Min. 3.9 l/kg Stap 3: 72°C 30 Min. 3.9 l/kg Stap 4: 78°C 2 Min. 3.9 l/kg Opmerkingen : Bijkleuren met karamel tot 62 EBC.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Nee, die ga 'k niet koken. Gewoon mee storten met de rest. verkleisteren van tarwe is toch niet nodig hé.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Denk 'k ook. Een 10' op 52°C is zeker genoeg.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Klopt. Grote eiwitten (geven troebel) worden afgebroken tot middelgrote eiwitten (goed voor de schuimkraag en body). De middelgrote eiwitten worden ook afgebroken tot aminozuren die je nodig hebt voor de gist.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Gisteren begonnen met de R8-giststarter. Helaas heb 'k mijn roerder nog niet ontvangen, had deze nu kunnen gebruiken.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Yep, helaas is dit maar een paar keer per dag. De giststarter staat in de garage.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Momenteel zit mijn giststarter in een 10L mandfles, beetje te groot om met de fiets mee te nemen hé.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Het zal nog een keertje zonder roerder moeten. Zonder is het ook altijd gelukt hé.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Vanmorgen nog opgeschaald naar 2L. Nu nog 24 uur beluchten en de starter wordt koud gezet in de garage.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Deze vrijdag.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Typisch, mijn giststarter is klaar en gisteren hebben ze de roerder gebracht.

    Als 'k morgen aan het brouwen ben zal 'k er eens wat foto's van nemen en testen.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Dan zal 'k wel even met de fles schudden, gaat gemakkelijker.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Merci mannen.

    Het schroten zit erop, kijk ernaar uit om morgen terug te brouwen.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Amai, ge zijt goe bezig Tom.Er gaat geen week voorbij of de je hanteert de roerstok.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Oei, hopelijk val je niet droog.

    Btw... effe on topic... bleek dat 'k geen tarwevlokken had liggen.

    Heb ze vervangen door tarwemout, zal wel niet veel verschil geven zeker??

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Citaat van Ronnie

    Kan je geen havervlokken/havermout halen morgenvroeg? hebben ze in iedere superette.

    Het schroten was helaas al achter de rug.

    Ben momenteel aan het maischen, de 72°C pauze.

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012

  • Ben ne vroege vogel hé Tom.

    Ben nu aan het filteren. Wat me opviel was dat 'k deze keer veel heb moeten bijzuren tijdens het maischen. Weet niet hoe het komt.

    Normaal is dit een paar ml melkzuur maar deze keer 12ml. Misschien door de tarwemout??

    Planning: Hoppeberg 2013?
    Hoofdgisting: Ijsberg Blond
    Lagering: -----
    Hergisting op fles: -----
    Voorraad: Bergse Porter 2012, Triberg 2012, Hoppeberg 2012, Speculaberg, Bomberg, Rochemont
    Rijping op houten vat: Lamberg 2010, Lamberg 2012