Pils met Brett

There are 14 replies in this Thread. The last Post () by Koen Sels.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Ongewild vermoedelijk vroeger al menig brouwer ;)

  Alles kan, alleen als je wil bottleconditioning met brett wil gaan doen moet je er voor zorgen dat je eind dichtheid bij het bottelen laag genoeg is.
  Hoe laag? Daar voor moet je de gebruikte Brett stam kennen en weten hoe laag die verder vergist in de fles.
  (uit het hoofd)
  De Orval Brett die haalt in de fles een gemiddelde einddichtheid van 1.000
  Dus moet je bier dat je wil bottelen met brett een minimale einddichtheid van ongeveer 1006 a 1004 SG hebben (1 SG punt is grofweg 2gr/l bottelsuiker)
  Gebruikt je vb een van de Amalgations, die halen maar een einddichtheid van grofweg 1.010 in nagisting in fles dan mag je einddichtheid dus een heel stuk hoger liggen.


  Dus het is een kwestie van eerst een testje te doen en te zien welke gemiddelde eind SG de verschillende Brett stammen in nagisting op fles halen.

  Maar bang moet je niet hebben, de carbonisatie van de overgebleven hogersuikers door een Brett verkoopt zeer traag (> 4 maand) dus de druk in de flessen loopt slechts heel langzaam op en dus als je stevige champagne flessen hebt gebruikt en gewone kroonkurken, dan zal de kroonkurk gewoon beginnen lekken als de druk te hoog moest worden.
  Lees het stukje over "De kroonkurk: het sluitstuk" en dan begrijp je wel wat ik bedoel

 • Heel verhelderend, thanks.

  En wat met de smaak? Een pils moet zo clean mogelijk zijn, zonder off flavors. Elk brouwfoutje wordt direct afgestraft.

  Brett zorgt juist vaak voor funky smaken en geurtjes, tot paardenstal toe.

  Een pils met Brett is dus vloeken in de kerk! Een uitdaging dus. 😉

  In Amerika zijn er al wat pilsen op de markt met Brett. Maar de Amerikanen doen wel vaker gekke en extreme dingen.

  Het is niet mijn bedoeling dit op te zoeken, het moet een meerwaarde zijn. Mijn gevoel zegt dat een lagergist en een Brett complementair kunnen zijn, alleen wordt het zoeken naar welke combinatie. Orval lijkt me niet geschikt wegens te ver doorgaand. 🤔

 • Orval lijkt me niet geschikt wegens te ver doorgaand.

  Je zou hem wel kunnen gebruiken maar dan eerst in de lagering zodat je aan die 1.000 geraakt.  Maar bang moet je niet hebben, de carbonisatie van de overgebleven hogersuikers door een Brett verkoopt zeer traag (> 4 maand) dus de druk in de flessen loopt slechts heel langzaam op

  Daar zit hem nu net het gevaar, je zet een deel van dat bier in de kelder en na een paar maanden knalt de eerste fles. Soms is het de kroonkurk, soms het flesje zelf. Daarna wordt het nog gevaarlijker als je die flesjes ook nog moet openen.

  (maar ik wijk af van het onderwerp :focus: )

 • Pils (min of meer stijl echt) komt in het gehele proces normaal niet boven de ~10°C, in dat temperatuursbereik doet brett niet heel veel.
  Je kunt natuurlijk een blonde ondergister bij een veel hogere temperatuur laten gisten en dan brett er bij, dat geeft een mooi bier, de 'voorloperstoffen' die een ondergister maakt zijn anders en in een andere verhouding dan bij bovengisters, je krijgt dus ook een ander brett resultaat.

  Als je voor veel funk gaat, vergeet dan de invloed van hop niet. Neem veel van een laag alpha hop, strisslespalt oid.

  Als ondergister zou je die van Huerlimann (S-189) kunnen nemen, die gaat redelijk diep ~85%.

 • Als ik iets dergelijks zou proberen, zou ik een blonde met de sterkte van een pils brouwen, niet te bitter maken en exclusief met brett vergisten. De brett brux van wyeast is relatief neutraal (voor een brett dan) met wat appel-fruitigs erin. Doordat je alleen met brett vergist heb je minder last van 'de paardenstal'.

 • Als ik iets dergelijks zou proberen, zou ik een blonde met de sterkte van een pils brouwen, niet te bitter maken en exclusief met brett vergisten. De brett brux van wyeast is relatief neutraal (voor een brett dan) met wat appel-fruitigs erin. Doordat je alleen met brett vergist heb je minder last van 'de paardenstal'.

  Het moet wel een pils worden, het nadert namelijk in een degustatie/presentatie die we in 2020 willen organiseren over pils. Het zal natuurlijk niet gaan om de eenheidsworst/fabriekspils maar wel om craft, ongefilterd, al dan niet met dry hop, Brett en eventueel nog andere experimenten.

 • Het moet wel een pils worden, het nadert namelijk in een degustatie/presentatie die we in 2020 willen organiseren over pils. Het zal natuurlijk niet gaan om de eenheidsworst/fabriekspils maar wel om craft, ongefilterd, al dan niet met dry hop, Brett en eventueel nog andere experimenten.

  Leuk! Als je het zekere voor het onzekere wilt wat druk in de flessen betreft, pils brouwen en vergisten, brett toevoegen en een paar maanden uit laten gisten, dan gewoon bottelen met bottelsuiker.

 • Dat is een te laag eind sg voor een pils. Maar ik denk nu waarschijnlijk te eng. Met de Brett zal dit met een laag eind sg vermoedelijk geen leeg bier worden. Ook kwestie van lang genoeg te lageren, dus geen biertje dat snel klaar is.

  Ik zal als ik thuis ben je de resultaten van de vergistingstest (zowel in primaire als secundaire vergisting) die ik zelf heb uitgevoerd op die Brett stammen die je van mij hebt eens doorsturen, dan heb je een idee van welke eindedichtheid die die gehaald hebben.
  Het zijn natuurlijk geen harde gegevens maar je weet dan toch al welke richting je gaat uitgaan.

 • Ik zal als ik thuis ben je de resultaten van de vergistingstest (zowel in primaire als secundaire vergisting) die ik zelf heb uitgevoerd op die Brett stammen die je van mij hebt eens doorsturen, dan heb je een idee van welke eindedichtheid die die gehaald hebben.
  Het zijn natuurlijk geen harde gegevens maar je weet dan toch al welke richting je gaat uitgaan.

  Tof 👍