Suid-Afrikaanse koringbier

There are 7 replies in this Thread. The last Post () by Serge.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Suid-Afrikaanse koringbier, vrij vertaald een Amerikaans witbier met Zuid-Afrikaanse hop.
    Om na mijn vakantie te brouwen,

    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis

    OmschrijvingWaarde

    Naam receptSuid-Afrikaanse koringbier

    BierstijlAmerikaans tarwebier

    Volume33,0 l

    Begin SG1,051 SG

    Eind SG1,016 SG

    Schijnbare vergistingsgraad68,6%

    Alcoholgehalte5,0 vol% op fles

    Berekende kleur (Morey)8 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU

    Brouwhulp Brouwzaalrendement80,0 %

    Kooktijd70 min.


    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    29.0 lMaischwater

    2,40 mlFosforzuur

    1,20 gNaCl

    15.0 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water (Yellow Balanced uit Brun water)

    CaMgNaHCO3ClSO4

    51 mg/l6 mg/l29 mg/l93 mg/l56 mg/l73 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    3,8 kgExtra Pale Premium PilsnermoutWeyermann2 EBC45,0 %

    3,45 kgTarwe mout 3-5 EBCWeyermann4 EBC50.0 %

    0,35 kgCara Hell 20-30 EBCWeyermann25 EBC5,0 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    Amylaserust tot er geen stijging meer is in SG66,0 °C a 68,0°C1 min. max 90 min.4,1 l/kg

    Optioneel extra Alfa amylase rust70,0 °C 0 72,0°C 5 min. max 15 min.4,1 l/kg

    UItmaischen> 78,0 °C5 min.5 min.4,1 l/kg


    Eigenlijk een eenstaps Maischschema met checks en balancess


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    8,1 gXJA/436 pellets15,2%60 min.9,8 IBU

    20,0 gXJA/436 pellets15,2%20 min.14,7 IBU

    28,3 gXJA/436 pellets15,2%0 min.0,0 IBU


    XJA/436 hop: 


    Overige ingrediënten

    HoeveelheidNaamTypeGebruik

    3,00 gAntioxin STBantioxidantmaischen

    x,xx gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


    De zoete sinaasappelschil wil ik eigenlijk vervangen door Bergamotschil of Bergamot gekonfijte schil, maar ik heb ze nog niet gevonden.

    Als ik de bergamot schil niet kan vinden kan ik mogelijk nog van die uiterst aromatische sinaasappelschil uit frankenrijk gebruiken, maar daar voor moet ik eerst nog eens info opvragen bij Herman die heeft die al enkele keren gebruikt.

    Gist

    HoeveelheidNaamType

    0,1 l + 2,4 l getrapte starterWLP066 London Fog Ale Yeast (Ingevroren)bovengist

    0,1 l starterLondon Fog Ale Yeast (WLP066)bottelgist


    Vergisting

    KenmerkWaarde

    Starttemp. vergisting18,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting (berekend)1,016 SG

    Schijnbare vergistingsgraad68,6%

    Temp. nagisting22,0 °C

    Temp. lagering3,0 °C



    Het zou dus een witbier moeten worden met de nadruk op Bergamot smaak en aroma.
    Alle opmerkingen welkom, zeker als het een linkje is naar gedroogde Bergamot schil ;)

  • In het begin van mijn carriere heb ik nog gewerkt met parfums.

    Ervaring: Dosering met Bergamot moet erg beperkt blijven (overheerst snel...).

    Maar... dat was in dat geval natuurlijk puur op "geur".


    Ik verwacht echter voor een 'aroma' in bier dat je hetzelfde zal ervaren.

    Daarom raad ik voor je testen aan: "Heel subtiel doseren."


    Erg benieuwd wat je als resultaat gaat bekomen.

    Alchemist tot in de kist, zolang het maar gist. Blond, goudgeel of bruin, maar liefst met wat schuim.

  • Mag ik uit uw recept, maischshema concluderen dat jij ook niet meer heel veel waarde hecht aan het maischschema an sich. Of met andere woorden, dat het maischschema geen grote invloed meer heeft op je eindvergisting?

    Enkel als je de uitersten gaat opzoeken dan heb je mijn inziens alleen een echt waarneembaar verschil, de gist keuze is veel meer bepalend.
    Voor een zo goed mogelijk vergistbaar wort zal ik nog steeds een grens-amylase stap bij 55 a 60°C toepassen, langere tijd maischen bij 60 a 62°C, een gemengde amylase stap bij 65°C uitvoeren tot er geen stijging meer is van de SG omdat dan de verstijfseling van de gerst dan pas 100% volledig is, en alsnog een alfa-amylase stap toepassen.
    Enkel als ik wat meer body in mijn bier wil zal ik van voorgaande afwijken en een ander maisch schema toepassen en een bijpassende gist kiezen (zoals nu)

  • Zaterdag heb ik dus gebrouwen,
    Het finale recept:


    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis

    Omschrijving / Waarde

    Naam recept: Suid-Afrikaanse koringbier

    Bierstijl: Amerikaans tarwebier

    Volume: 27,0 l

    Begin SG: 1,045 SG

    Eind SG (berekend): 1,016 SG

    Schijnbare vergistingsgraad: 64,4%

    Alcoholgehalte: 3,8 vol.%

    Berekende kleur (Morey): 8 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth): 20 IBU

    Brouwhulp Brouwzaalrendement: 79,9 %

    Kooktijd: 70 min.



    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid / Ingrediënt

    19,70 l / Water uit PIDPA westerlo

    5,00 l / RO water

    1,90 ml / Fosforzuur

    1,10 g / NaCl

    12,34 l / Spoelwater (zelfde waterprofiel als maisch water)



    Waterprofiel behandeld water

    Ca / Mg / Na / HCO3 / Cl / SO4

    50 mg/l - 6 mg/l - 30 mg/l - 90 mg/l - 57 mg/l - 72 mg/l



    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid / Naam / Mouterij / Kleur / %

    2,65 kg / Tarwe mout / Weyermann / 4 EBC / 50,0 %

    2,39 kg / Eraclea Pilsner mout / Weyermann / 3 EBC / 45,0 %

    0,27 kg / Cara Hell / Weyermann / 25 EBC / 5,0 %



    Maischschema

    Omschrijving / Temperatuur / Rust tijd / Beslagdikte

    Gemengde amylase / 66,0 °C a 68,0 °C / 90 min. / 4,7 l/kg

    Alfa amylase rust / 70,0 °C a 72,0 °C / 15 min. / 4,7 l/kg

    UItmaischen / >78,0 °C / 5 min. / 4,7 l/kg



    Hop

    Hoeveelheid / Naam / Type / % alfazuur Kooktijd/toevoegingIBU

    2,4 g / XJA/436 / pellets / 15,2% / 60 min. / 3,6 IBU

    14,0 g / XJA/436 / pellets / 15,2% / 20 min. / 12,8 IBU

    12,0 g / XJA/436 / pellets / 15,2% / 5 min. / 3,6 IBU

    27,6 g / XJA/436 / pellets / 15,2% / 0 min. / 0,0 IBU



    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid / Naam / Type / Gebruik

    1,85 g / Antioxin STB / antioxidant / maischen

    270,0 g / Rijsthulzen / filtratie hulpmiddel / maischen

    30,00 g / Bergamot schil / specerij / koken laatste 5 min

    15,00 ml / Biersol / klaringsmiddel / koken laatste 5 min

    6,00 g / Vitamon cerevisiae / gistvoeding / hoofdvergisting



    Gist


    Hoeveelheid / Naam / Type

    0,2 l + 0,6 l + 1,2 l getrapte starter / London Fog Ale Yeast (WLP066) / bovengist


    Vergisting

    Kenmerk / Waarde

    Starttemp. vergisting / 21,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting / 23,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting / 22,0 °C

    Temp. nagisting / 22,0 °C

    Temp. lagering / 3,0 °C

    [/tabular]


    Omdat het bergamot aroma een beetje tegen viel in de afgewerkte wort;
    Bij het lageren ga ik een 2 l Pepsi Pet fles vullen met gehakte gedroogde schil en er bier op zetten, bij het bottelen dit sterke extract belenden tot de gewenste smaak met de rest van het bier.