Suid-Afrikaanse koringbier

There are 2 replies in this Thread. The last Post () by Rudy M.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Suid-Afrikaanse koringbier, vrij vertaald een Amerikaans witbier met Zuid-Afrikaanse hop.
    Om na mijn vakantie te brouwen,

    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis

    OmschrijvingWaarde

    Naam receptSuid-Afrikaanse koringbier

    BierstijlAmerikaans tarwebier

    Volume33,0 l

    Begin SG1,051 SG

    Eind SG1,016 SG

    Schijnbare vergistingsgraad68,6%

    Alcoholgehalte5,0 vol% op fles

    Berekende kleur (Morey)8 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU

    Brouwhulp Brouwzaalrendement80,0 %

    Kooktijd70 min.


    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    29.0 lMaischwater

    2,40 mlFosforzuur

    1,20 gNaCl

    15.0 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water (Yellow Balanced uit Brun water)

    CaMgNaHCO3ClSO4

    51 mg/l6 mg/l29 mg/l93 mg/l56 mg/l73 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    3,8 kgExtra Pale Premium PilsnermoutWeyermann2 EBC45,0 %

    3,45 kgTarwe mout 3-5 EBCWeyermann4 EBC50.0 %

    0,35 kgCara Hell 20-30 EBCWeyermann25 EBC5,0 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    Amylaserust tot er geen stijging meer is in SG66,0 °C a 68,0°C1 min. max 90 min.4,1 l/kg

    Optioneel extra Alfa amylase rust70,0 °C 0 72,0°C 5 min. max 15 min.4,1 l/kg

    UItmaischen> 78,0 °C5 min.5 min.4,1 l/kg


    Eigenlijk een eenstaps Maischschema met checks en balancess


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    8,1 gXJA/436 pellets15,2%60 min.9,8 IBU

    20,0 gXJA/436 pellets15,2%20 min.14,7 IBU

    28,3 gXJA/436 pellets15,2%0 min.0,0 IBU


    XJA/436 hop: 


    Overige ingrediënten

    HoeveelheidNaamTypeGebruik

    3,00 gAntioxin STBantioxidantmaischen

    x,xx gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


    De zoete sinaasappelschil wil ik eigenlijk vervangen door Bergamotschil of Bergamot gekonfijte schil, maar ik heb ze nog niet gevonden.

    Als ik de bergamot schil niet kan vinden kan ik mogelijk nog van die uiterst aromatische sinaasappelschil uit frankenrijk gebruiken, maar daar voor moet ik eerst nog eens info opvragen bij Herman die heeft die al enkele keren gebruikt.

    Gist

    HoeveelheidNaamType

    0,1 l + 2,4 l getrapte starterWLP066 London Fog Ale Yeast (Ingevroren)bovengist

    0,1 l starterLondon Fog Ale Yeast (WLP066)bottelgist


    Vergisting

    KenmerkWaarde

    Starttemp. vergisting18,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting (berekend)1,016 SG

    Schijnbare vergistingsgraad68,6%

    Temp. nagisting22,0 °C

    Temp. lagering3,0 °C



    Het zou dus een witbier moeten worden met de nadruk op Bergamot smaak en aroma.
    Alle opmerkingen welkom, zeker als het een linkje is naar gedroogde Bergamot schil ;)

  • In het begin van mijn carriere heb ik nog gewerkt met parfums.

    Ervaring: Dosering met Bergamot moet erg beperkt blijven (overheerst snel...).

    Maar... dat was in dat geval natuurlijk puur op "geur".


    Ik verwacht echter voor een 'aroma' in bier dat je hetzelfde zal ervaren.

    Daarom raad ik voor je testen aan: "Heel subtiel doseren."


    Erg benieuwd wat je als resultaat gaat bekomen.

    Alchemist tot in de kist, zolang het maar gist. Blond, goudgeel of bruin, maar liefst met wat schuim.