NEIPA, versie 1.0

There are 25 replies in this Thread. The last Post () by Koen Sels.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Onlangs een fantastische Neipa gedronken bij een bevriende hobbybrouwer en daardoor geïnspireerd geraakt. Ik heb een receptje in mekaar gebokst met hoppen van Hoppecruyt die ik in voorraad heb. Laat de tips maar komen!


    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2019-05

    Naam recept

    Kazekein

    Brouwdatum

    06-06-2019

    Bierstijl

    Neipa

    Volume

    21,0 l

    Begin SG

    1,050 SG

    Eind SG

    1,011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    78,0%

    Alcoholgehalte

    5,1 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    10 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    35 IBU

    Brouwzaalrendement

    78,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    19,00 l

    Water uit Diest, België

    4,30 g

    CaCl2

    1,10 g

    CaSO4

    5,50 ml

    Melkzuur

    11,81 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    99 mg/l

    5 mg/l

    94 mg/l

    120 mg/l

    143 mg/l

    77 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    1,42 kg

    Vienna mout

    Weyermann

    7 EBC

    30,0 %

    1,42 kg

    Pale mout. Maris Otter

    Thomas Fawcett and Sons

    5 EBC

    30,0 %

    0,94 kg

    Havervlokken Brewferm

    Brewferm

    2 EBC

    20,0 %

    0,94 kg

    Lichte tarwemout

    Brewferm

    5 EBC

    20,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Beta-amylaserust

    62,0 °C

    1 min.

    15 min.

    4,0 l/kg

    Alfa-amylaserust

    72,0 °C

    15 min.

    45 min.

    4,0 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    4,0 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    50,0 g

    Sorachi Ace

    bellen

    7,9%

    20 min.

    27,8 IBU

    60,0 g

    Cascade

    bellen

    2,9%

    10 min.

    7,3 IBU

    120,0 g

    Amarillo

    pellets

    7,4%

    koudhop

    0,0 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    2,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    starter

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    1,0 pak(ken)

    Simonaitis Kveik- gist van Julius Simonaitis NCYC 4207

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    33,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    33,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    33,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    78,0%

    Temp. nagisting

    33,0 °C

    Temp. lagering

    5,0 °C

  • Voor een neipa moet je eigenlijk geen hop meekoken, hoogstens 5 minuten. Je gaat anders teveel bitterheid krijgen in plaats van fruitsmaakjes en -aroma's. De rest verdelen over vlamuit, hopstand, dry hop tijdens vergisting, dry hop na vergisting. Ook ernstig op de zuurstof letten.


    Ik zou de hopstand en dryhop met een mix van de hoppen doen en niet met één soort, zodat je een veelvoud aan aroma's krijgt.

  • Voor een neipa moet je eigenlijk geen hop meekoken, hoogstens 5 minuten. Je gaat anders teveel bitterheid krijgen in plaats van fruitsmaakjes en -aroma's.

    Veel neipa's die ik gedronken heb hadden meer weg van Agrum of Radler. Ik wil eigenlijk wel wat bitterheid.


    De rest verdelen over vlamuit, hopstand, dry hop tijdens vergisting, dry hop na vergisting. Ook ernstig op de zuurstof letten.

    Ik zou de hopstand en dryhop met een mix van de hoppen doen en niet met één soort, zodat je een veelvoud aan aroma's krijgt.

    Da's een goeie tip. Een hopstand met een mix. Voor dryhop kan ik enkel de Amarillo gebruiken wat dat zijn pellets. De andere hoppen zijn bellen en dan vrees ik voor oxidatie.

  • Veel neipa's die ik gedronken heb hadden meer weg van Agrum of Radler. Ik wil eigenlijk wel wat bitterheid.


    Da's een goeie tip. Een hopstand met een mix. Voor dryhop kan ik enkel de Amarillo gebruiken wat dat zijn pellets. De andere hoppen zijn bellen en dan vrees ik voor oxidatie.

    Die 120gr amarillo volstaat volgens mij. Ik heb het zo gedaan. Toen de hoofdgisting bijna ten einde was, heb ik er 100gr suiker bijgevoegd zodat deze terug goed op gang kwam en dan de dryhop erbij zodat de aanwezige zuurstof, in de pellets, uitgedreven werd.

  • Even de hopgiften aangepast op basis van jullie tips, volgende week brouwen.


    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    35,0 g

    Sorachi Ace

    bellen

    7,9%

    20 min.

    19,5 IBU

    20,0 g

    Cascade

    bellen

    2,9%

    10 min.

    2,4 IBU

    20,0 g

    Amarillo

    pellets

    7,4%

    10 min.

    6,9 IBU

    20,0 g

    Sorachi Ace

    bellen

    7,9%

    10 min.

    6,7 IBU

    80,0 g

    Amarillo

    pellets

    7,4%

    koudhop

    0,0 IBU

    40,0 g

    Cascade

    bellen

    2,9%

    whirlpool

    0,0 IBU

    40,0 g

    Sorachi Ace

    bellen

    7,9%

    whirlpool

    0,0 IBU



  • Vandaag gebrouwen. Wat hoger begin sg, minder liters, maar ik probeer wat te werken aan mijn autistische trekjes en maak mezelf wijs dat het toch wel een prima bier wordt.

    Om alle twijfels weg te nemen heb ik toch maar even in het gistvat gebruld toen ik de kveik toevoegde:



    En kveik kijk eens: na 3 uur is de vergisting al volop bezig! Goed gebruld of teveel gepitcht? Wie Zal het zeggen? :)

  • T is dat wat ik tot hier hoorde..😊



    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk