Hopteelt 2019

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Zien jullie een probleem, als je de oogst vers vacuüm trekt en daarna invriest, voor een later brouwsel? 100% vers kan je dat dan wel niet meer noemen.

    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

  • Zien jullie een probleem, als je de oogst vers vacuüm trekt en daarna invriest, voor een later brouwsel? 100% vers kan je dat dan wel niet meer noemen.


    Ik ga dit seizoen een deel mijn hop drogen tot er meer dan 50% vocht uit is. Dan normaal persen en vacuum invriezen.

    In het brouwblad neem ik het oorspronkelijke verse gewicht, maar deel het alfazuur door 4. Dus voor de Fuggle die 4% alfazuur heeft geef ik 1%.

    Het is dus een experiment om iets van het aroma van verse hop terug te vinden in het bier, want dat krijg je nooit met helemaal gedroogde hop.


    Vorig jaar een brouwsel gemaakt met een deel een klein beetje gedroogde hop dan ingevroren en een beetje geperst voor het volume van het zakje.

    Het is een heel speciaal bier geworden, door iedereen de het proefde bejubeld, met de vraag hoe krijg je die speciale fantastische smaak die nergens terug te vinden in commercieel bier.

  • Citaat van Steinie

    Zien jullie een probleem, als je de oogst vers vacuüm trekt en daarna invriest, voor een later brouwsel? 100% vers kan je dat dan wel niet meer noemen.

    Absoluut niet, zo doe ik het al 2 jaar..plukken, beetje persen, vacuum verpakken en diepvriezen..
    Bij het brouwen 4 tot 5 maal de gedroogde hoeveelheid gebruiken..geeft mooie unieke aromas..verschil tussen vers en diep gevroren vergelijk ik graag met het verschil tussen verse erwtjes en diepvrieserwten, of boontjes als je wil..beiden nog altijd lekker

  • Ik ben nu aan het plukken (cascade)en dadelijk vliegen ze in men sterke blonde die nu aan het koken is.

    Kan je eens wat info geven.

    In hoeveel liter wort heb je die 250g gedaan.

    Hoelang heeft de hop meegekookt.

    Hoe bereken je uw EBU en hoeveel is het geworden.

    Welke alfazuur waarde heb je uw Cascade gegeven.

    Heb je ook flame off hop gegeven en zo ja hoeveel.

    Heb je het afgekoelde wort geproefd, en is het bitter genoeg.

  • De 250gram heb ik gebruikt in 17 liter wort.

    Niet meegekookt maar wel een hopstand gedaan beginnende van 90°C en zelf laten dalen naar 80°C. Dit heeft 15 minuten geduurd. Daarna heb ik dit nog 5 min op 80°C gehouden.

    Alfa waarden van de cascade heb ik gegokt op 5.2 IBU(gewoon de gemiddelde waarde genomen van cascade)

    De dag voor het brouwen heb ik 1 bel genomen en er 100ml kokend water op gegoten. 20 min laten staan, bel eruit en geproefd om toch zeker te zijn dat er bitterheid inzat en die zat er wel degelijk in.

    Ik heb natuurlijk het zekere voor het onzekere genomen en niet alleen verse hop genomen maar ook gekochte en dit voor een IBU van 24.4 Daarbij geteld van de cascade(8 IBU) kwam ik op een IBU van 32.4 voor mijn DEJVELKE

    Hoe heb ik dit berekend?

    In het boek van A3 (Verander water in bier) staan wat formules en tabellen over hopbitterheid berekenen vanachter in de bijlagen.

    Ik heb eerst het HBU(Home Bittering Unit) bepaald. Dit was 78

    Daarna hoputilisatie bepaald (15 min kooktijd i.p.v. 20 min genomen omdat het wort niet kookte). = 0.1055

    Formule= 78 x 0,1055 = 8,229 IBU


    Of dit juist is natuurlijk nu de vraag want ik heb verse hop gebruikt i.p.v. gedroogde. Had ik dit door 4 moeten delen? Dan is er uiteindelijk maar 2 IBU bijgekomen van de verse hop en kom ik maar op 26 IBU wat eigenlijk ook nog binnen de grens valt van een Sterke Blonde.


    Maar ja, IBU's berekenen. Geef dezelfde waardes in verschillende programma's en je krijgt toch telkens een ander getal.

    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

  • Ik heb snel eens alles ingegeven in 'Brewfather'

    De 250gr hop heb ik gedeeld door 5, dus 50gr. Temperatuur van de hopstand heb ik ingegeven als 85°.

    Levert mij 7.7 IBU op. Blijkbaar is dit dan toch te berekenen met een bepaalde formule.:/


    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

  • Hopstand is mij onbekend. Ik gebruik de brouwplanner om de bitterheid te berekenen. Ik ga brouwen met 100% Cascade en Fuggles uit de tuin.

    Meestal mik ik naar ongeveer 30 IBU voor mijn bieren.

    Ik laat de hop altijd meekoken met verschillende kooktijden en bereken dan alfa delen door 4.

    Ik heb 6% ingevuld voor de Cascade en 4% voor de Fuggles.

    Ik heb volgende waarden;

    43 Liter wort

    300g verse Fuggles 60 min kooktijd

    200g verse Cascade 20 min' kooktijd

    200g Cascade flame off

    Berekende bitterheid 27 IBU

    Na proeven na de gisting 200g dry hoppen.

  • Hopstand kan je vergelijken met Flame off met verschil dat je met flame off dadelijk gaat koelen en bij een hopstand hou je een bepaalde temperatuur een bepaalde tijd aan.

    Dus bv: 20 minuten op 80°C

    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

  • De Fuggles heb ik ook getest met een bloem te overgieten met kokend water. Het aroma beviel me niet echt. Deed me een beetje denken aan ‘look’. Dus deze heb ik maar niet gebruikt. Ik ga deze oogsten en laten drogen. Misschien verdwijnt die lookgeur dan.

    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

Recente onderwerpen

    1. Onderwerp
    2. Berichten
    3. Recentste bericht
    1. Geplette Havervlokken ? 3

      • polletaal
    2. Berichten
      3
      Views
      324
      3
    3. Prentekot

    1. Lallemand Verdant IPA gist & brouwcompetitie 9

      • piet_v
    2. Berichten
      9
      Views
      392
      9
    3. Serge

    1. Het aanbod van Lallemand is weer wat groter 21

      • w@lter
    2. Berichten
      21
      Views
      591
      21
    3. Steinie

    1. Waarom zitten hopkorrels in veel te grote zakken? 29

      • wimdm
    2. Berichten
      29
      Views
      540
      29
    3. Hanske

    1. Het lezen waard... 11

      • MaJa
    2. Berichten
      11
      Views
      349
      11
    3. wimdm

    1. hopplanten 2

      • meunske
    2. Berichten
      2
      Views
      249
      2
    3. meunske

    1. Voorbeelden van suikers en adjuncten in Engels en Schots brouwen 3

      • chthon
    2. Berichten
      3
      Views
      137
      3
    3. w@lter

    1. CCT purgeren 41

      • John67
    2. Berichten
      41
      Views
      1k
      41
    3. Steinie

    1. Brewfather waterkwaliteit invoeren 19

      • Ron Slater
    2. Berichten
      19
      Views
      607
      19
    3. w@lter

    1. Witloof 9

      • aatjebanaantje
    2. Berichten
      9
      Views
      932
      9
    3. aatjebanaantje