Hopteelt 2019

There are 57 replies in this Thread. The last Post () by Steinie.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Maar eens een nieuw onderwerp aangemaakt voor de mensen die zelf hop telen. Vandaag zelf eindelijk de kans gehad om mijnen hop op te binden en het onkruid te verwijderen.


    De coigneau hop heb ik verwijderd, de moeite en de ruimte niet waard. Blijven nog over : Record, Fuggles, Challenger, Saphir en Merkur. Vooral de laatste twee vind ik wel lekkere hop, met de record heb ik nog niet echt gebrouwen.


    Ik zal straks eens een paar foto's nemen.

  • Verleden jaar mijn eerste klein oogst (1 rank).

    Dit jaar 2 ranken van reeds 3m hoogte en een 3e bijgeplant reeds 1m hoog.

    Ras onbekend: Hopsoort afkomstig van een oude abdij boerderij in het noorden van Frankrijk (groeide toen overal in het dorp).

    Alchemist tot in de kist, zolang het maar gist. Blond, goudgeel of bruin, maar liefst met wat schuim.

  • Rassen die overal groeien zijn meeste wilde rassen en die geven meestal maar heel kleine bellen met weinig alfazuur.

    Ik had er vroeger ook een staan in mijn tuin en daarmee eens bier gemaakt met 500 gram en het bier was heel platjes te noemen dus niet lekker.

  • Hier in de buurt groeit een wilde hop, die is een aromabom !


    Zal allicht nul komma..en iets van niemendal alfa's hebben, maar echt een subliem en overheerlijk aroma op het moment dat die oogstklaar is. Zal er es een rhizoom van proberen uit te doen, die hop is gegarandeerd de moeite om het aroma ervan te gebruiken.

  • Slecht nieuws :(

    Die hopplanten, althans waar ik die zag staan, gisteren nm gaan kijken...

    Helaas, niks meer van te zien .

    De groendienst van Gent heeft allerlei wildgroei weggestoken of gemaaid, ook de naastliggende gracht gekuist...

    Als er weer iets van bovenkomt zal dat waarschijnlijk pas in het achterjaar zijn, zou dan wel zaden moeten kunnen oogsten .

    Ga het in het achterjaar es goed en regelmatig in de gaten moeten houden.

  • Hop kan tegen een flinke stoot, is niet zomaar weg te krijgen. Wees maar zeker dat die snel terug boven staat als het gemaaid was.

    Nog eens gaan kijken, inderdaad, er staat daartussen de vele brandnetels en lange grassen iets dat hopplant moet zijn, ook op andere plaatsen zaailingen van hop. Zal in najaar deze met dat enorme aroma er uit gaan kiezen.

  • Hier eerstejaars hop. Rizomen pas geplant in mei en in een pot. Gekregen van brouwerwaldonk . Waarvoor dank. Fuggles en Cascade.

    Ik heb ze beperkt tot ongeveer 2.5meter en dan terug naar beneden geleid. Zien er al goed uit voor eerstejaars en in een pot.



    Fuggles heeft al mooie grote bellen.+/-4 a 5 cm



    Cascade heeft meer bellen maar zijn voorlopig maar +/- 2cm



    Eens benieuwd of ze al veel aroma zullen hebben voor het eerste jaar.

    Volgend jaar een vast plaatsje zoeken maar denk toch dat ik ze niet in de volle grond ga zetten maar wel in een grote kuip.

  • Hier zijn de bellen van de Fuggles 5 en 6 cm groot. Die van de Cascade zijn nu 3cm dus een beetje later groot en oogstbaar.




    Steinie, Als ik u was zou ik ze toch in volle grond zetten geeft veel betere bellen. Elk jaar gewoon de schop rondom diep in de grond steken, als er dan iets boven komt trek je dat gewoon uit.

  • Als je op de hopbel lichtjes duwt, dan hoor je zo een knisperend geluid als ze rijp zijn. (die van mij zijn nu nog zacht) Ook moeten ze natuurlijk lupuline bevatten die goudgeel is. (hier lichtgeel) Het aroma moet duidelijk zijn. Hangt van de soort af.(hier nat gras)

  • Knisperen doen ze wel, en ik heb al één week goudgeel poeder aan de stam van de schuitblaadjes. Ook zijn de bellen al heel groot, en ik weet nu uit ervaring dat ze anders niet 4% alfazuur hebben maar meer.

    Bovendien hing een deel in de weg vlak boven het tuinpad.

    Volgende week oogst ik de rest die ik bij de brouwsels van deze winter ga gebruiken.


  • Bij mij zijn het maar eerstejaars dus die zullen nog niet veel aroma / alfazuren hebben denk ik alhoewel de Fuggles toch al wat begint te ruiken en de lupuline begint al wat te plakken. De laatste warme dagen hebben er wel goed aan gedaan. De cascade is nog steeds nat gras.

  • Zien jullie een probleem, als je de oogst vers vacuüm trekt en daarna invriest, voor een later brouwsel? 100% vers kan je dat dan wel niet meer noemen.

    Van de week nog iets gelezen van een commerciële brouwerij die dat zo doet en het "verse hop" noemt, ook na een jaar :D:rofl: Wij noemen het "de kluit belazeren".

  • Zien jullie een probleem, als je de oogst vers vacuüm trekt en daarna invriest, voor een later brouwsel? 100% vers kan je dat dan wel niet meer noemen.


    Ik ga dit seizoen een deel mijn hop drogen tot er meer dan 50% vocht uit is. Dan normaal persen en vacuum invriezen.

    In het brouwblad neem ik het oorspronkelijke verse gewicht, maar deel het alfazuur door 4. Dus voor de Fuggle die 4% alfazuur heeft geef ik 1%.

    Het is dus een experiment om iets van het aroma van verse hop terug te vinden in het bier, want dat krijg je nooit met helemaal gedroogde hop.


    Vorig jaar een brouwsel gemaakt met een deel een klein beetje gedroogde hop dan ingevroren en een beetje geperst voor het volume van het zakje.

    Het is een heel speciaal bier geworden, door iedereen de het proefde bejubeld, met de vraag hoe krijg je die speciale fantastische smaak die nergens terug te vinden in commercieel bier.

  • Het is niet dat er geen aroma zal inzitten omdat het eerste jaar is. Laat de bellen groeien tot 4 - 6cm. De uiterste puntjes van de schutblaadjes hebben dan een bruine schijn. Neem een bel en wrijf die tussen de handen, maak dan een holle vorm van beide handen en ruik tussen de duimen. Je zal verbaast zijn van het aroma wat je ruikt.

  • Steinie wrote:

    Zien jullie een probleem, als je de oogst vers vacuüm trekt en daarna invriest, voor een later brouwsel? 100% vers kan je dat dan wel niet meer noemen.

    Absoluut niet, zo doe ik het al 2 jaar..plukken, beetje persen, vacuum verpakken en diepvriezen..
    Bij het brouwen 4 tot 5 maal de gedroogde hoeveelheid gebruiken..geeft mooie unieke aromas..verschil tussen vers en diep gevroren vergelijk ik graag met het verschil tussen verse erwtjes en diepvrieserwten, of boontjes als je wil..beiden nog altijd lekker

  • Ik denk ook niet dat het veel uitmaakt, vers of na een diepvries in de ketel. Met de meeste groentes gaat het ook gewoon goed. Eenmaal gedroogde hop in de vriezer werkt ook. Ik denk alleen wat compacter omdat het vocht er uit is.