There are 7 replies in this Thread. The last Post () by w@lter.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Morgen nog eens tijd voor old skool 3 ketel brouwen. Uit nostalgie nog es m'n roerwerk bovengehaald en 4 ol' times sake de oude opstelling, morgen wat foto's.


    Eens een amberachtig biertje met veel aromamout en eerder brave hopping, omdat daar altijd wel vraag naar is:


    De bier van Bird Brewery zijn altijd grappig, inspiratie voor de naam hoefde ik dus niet ver te zoeken:

    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 15/05/2019

    Naam van het bier : Vink Lekker

    Type van het bier : pale ale

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1056,3 SG /13,9 °P /14,3 Brix

    Waarvan suikers : 1007,2 SG /1,9 °P /1,9 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1011,3 SG /3,0 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,9%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 41 IBU / 24 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 4,000 72,7 %

    Aromamout (Amber 50) 49 1,000 18,2 %

    Bruine kandijsuiker 10 0,500 09,1 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (Z) Zacht

    Maischwater : 25 liter aan 67 °C

    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 12,0 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Iunga PELL 11,0% 30 0' 35,6

    Challenger (U) BLM 6,0% 30 50' 4,9


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


    VERGISTING

    Gistnaam : Fermentis S-04

    Gisteigenschappen : Neutraal, gemiddeld, zeer goede sedimentatie.

    1,5 L starter


  • Hij zit aan het vergisten, het was nog eens plezant oud brouwen. Maischen gaat een stuk sneller zo dan wanneer ik met m'n koperen Rims werk, heb ik de indruk, toch afgaand op het opvolgen van de SG via refractometer. Filteren dan wat trager, elk voordeel heb z'n nadeel dus.


    Suiker voor de doordrinkbaarheid, en k heb eens van die bleekbruine 'kindjessuiker' gebruikt ipv kandij. Eens benieuwd naar het effect op de smaak hiervan. Ik wou eens een doordrinker voor de BBQ-gasten die niét blond is.

  • Wat ik zo tof vindt, is dat hier enkele brouwers van het begin dat het Vlaams forum bestond, nog steeds hun recepten maken met de brouwplanner!

    Mooi zo :danku:

    Ik gebruik die ook nog steeds hoor Ronnie, enkel voor mijn watersamenstelling/brouwzouten gebruik ik Brouwhulp, Brouwplanner zal hier tot het einde van mijn dagen (en als de komende Window$ versies er nog mee overweg gaan kunnen) draaien dat het niet lief is... :thumbup:

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."