oxidatie bier in fles

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Zou eerder zoeken in de richting van teveel zuurstof bij bottelen ( bottelpijpje gebruikt ?) Of teveel direct licht tijdens lagering of na het bottelen..denk niet dat het aan de brouwmeister ligt, tenzij dat dat je eerste gebruik was en je die niet geetst had..of hoe noem je zon eerste behandeling..


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

 • Heb inderdaad bottelpijpje gebruikt en hergisting op fles met verse gist en bottelsuiker. Hierdoor zou de nog aanwezige zuurstof gereduceerd moeten worden in theorie ? Zouden slecht afsluitende kroonkurken een oorzaak zijn?

 • Deze dopjes absorberen gewoon de O2 doe in de flessenhals zit door het bottelen.

  Deze kroon kurken dienen eigenlijk voor de zuurstof af te vangen die via de kroonkurk binnen dringt tijdens het bewaren van je bier, (tgv de verschillende partiële drukverhouding) maar natuurlijk gaan die ook de zuurstof binden die in de hals zit van je flesje.
  Maar dit laatste gebeurt eigenlijk net iets te traag, maar alle beetjes helpen!!
  Zie maar de absorptie snelheid van enkele zuurstof absorberende producten van verschillende producenten.

  Bron (daar staat ook nog veel andere lekker info in over actieve verpakkingen)


  MAAR!!


  Het beste antioxidant in je bier is nog steeds (jonge) actieve gist!!

  Op voorwaarde dat je niet overdreven zuurstof gaat toevoegen door vb je te bottelen bier kletterend in je botel emmer te laten lopen natuurlijk


  Vb een Brett biertje heeft zelden of nooit last van oxidatie daar de Brett's heel lang overleven in je fles.


  Als je bij het bottelen bottelgist gebruikt en je zorgt dat die in een beetje wort al actief is (een mini startertje of hoe je het ook wil noemen) en je voegt die eerst in je bottelvat toe en hevelt dan daar je jong bier over ga je amper oxidatie hebben, de jonge actieve gist gaat gewoon alle zuurstof die je eventueel inbrengt bijna onmiddellijk binden. (veel sneller dan de zuurstof absorberende kroonkurken)


  Als je moet overhevelen na de hoofd gisting dan doe je dit toch ook best als er nog een beetje activiteit is, de gist zal de zuurstof wel opruimen.

  Maar dit zou elke hobby brouwer eigenlijk al lang moeten weten, dat zijn de basic's van het brouwen.

  Wat meer uitleg over zuurstof adsorberende kroonkurken vind je in bijgevoegde commerciële folder van Henkel