Tartepóng

There are 4 replies in this Thread. The last Post () by Steinie.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Enkele weken geleden nog eens een ciderbier gemaakt voor de vrouw.

    In het weekend overgeheveld om te lageren.

    Dit kan eenvoudig op het fornuis in de keuken omdat het grootste gedeelte toch appelsap(12L) is.

    Eerst werd het wort gemaakt en gekoeld, daarna het appelsap bijgevoegd in het gistvat.

    Het moutpoeder is er 10 min voor einde kook bijgedaan.




    Hieronder het recept.


    BROUWCEL 1.1


    ALGEMENE INFO:

    Naam van het bier : Tartepóng

    Type van het bier : Ciderbier

    Brouwvolume : 16 liter

    Extractie-efficiëntie : 74%

    Voorspelling begindensiteit : 1059,2 SG /14,6 °P /14,7 Brix

    Waarvan suikers : 1047,7 SG /11,8 °P /11,8 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1002,3 SG /0,7 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 7,5%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 8 IBU / 16 EBC


    MOUT, GRANEN, SUIKERS en CONCENTRATEN

    GrondstofEBCkg% Gewicht

    Cara 120 120 0,125 00,9%

    Tarwevlokken 4 0,050 00,4%

    Weyermann CaraPils (Foam) 4 0,100 00,8%

    Weyerman Extra Pale Premium Pilsner 2 0,500 03,8%

    Moutextract poeder licht 8 0,400 03,0%

    Appelsap 4 12,000 91,1%


    MAISCHEN en SPOELEN

    Gekozen Profiel: (Z) Zacht

    MaischWater : 2,9 liter aan 66 °C

    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 35 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75° à 78° C

    Totaal spoelwater : 6,5 liter aan max 80 °C


    HOP

    Totale kooktijd : 70 minuten

    HopVormalfa%gramToev.na..'IBU

    Saaz CZ (A)BLM3,6%5fwh3,9

    Citra (U)BLM12,6%560'3,7


    KRUIDEN / ZOUTEN / KOOKADDITIEVEN

    AdditiefAantalEenheidToev. na..'

    Iers mos0,8g 60'

     


    VERGISTING

    Gistnaam : Fermentis US-05

    Gisteigenschappen : Universeel, krachtig, bier verbleekt.(Wyeast 1056) AlcTol. 9,2

    Advies temp. : 20

    Instructie gist : 11 gram rehydrateren in 10 x zijn gewicht vooraf gekookt water afgekoeld tssn 30-35°C 15 min laten staan. Daarna zachtjes roeren en nog 5 min laten rusten. Toevoegen.


    BROUWVERSLAG

    Brouwdatum :11/04/2019

    Bekomen stamwort : 1060 SG/ 14,8 °P/ 14,9 BRIX

    Bekomen Einddensiteit : 1003 SG/ 0,8 °P


    Ik heb tijdens het overhevelen ook al enkele flesjes gebotteld als proef. Volgend weekend eens eentje openen om te proeven. Ben benieuwd.

    Binnen een weekje waarschijnlijk bottelen.

    Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

    The post was edited 1 time, last by Steinie ().

  • Vandaag gebotteld. Gebotteld met 8,8gr/L suiker. Mag wel iets meer carbonatie hebben. Zou neer komen op 3.05 volume.

    FG: 1003

    Lekker appelsmaakje, beetje zuur maar zeker niet zoet. Tot nu toe al geslaagd.