Nagisting op fles

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Zoals velen al weten streef ik ernaar om helder bier in mijn glas te hebben zonder veel bezinksel in de fles.

  Hoe meer helder het bier na de lageren is, hoe minder gist er nog in het bier zal zitten. Bovendien is dat oude gist aan het eind van zijn leven. Daarom heb ik vanaf dag 1 ergens in 1990 altijd een mini startertje gemaakt om 40L te bottelen. Er hoeft echt heel weinig verse gist aanwezig te zijn om de hergisting op fles vlot te laten verlopen. Ik gebruik voor een batch van ruim 40L een verse strarter van slecht 10ml.


  Dit zijn van die kleine flesjes van likeurextract Lick die hebben een inhoud van 20ml.


  540.jpg


  Die vul ik met 10ml steriel wort met één oogje gist uit een schuine buis, vergelijkbaar met één korreltje uit een zakje.

  540.jpg


  Met één of twee korreltje(s) gist uit een zakje droge gist, één dag laten groeien in het wort heb je ook een mini starter die je toevoegd aan je bottelemmer.

 • Voor de nagisting in de fles heb je genoeg aan 1 miljoen gistcellen per milliliter bier. Indien er wordt gebotteld direct na de nagisting mag dat helemaal géén probleem zijn, zelfs al is het bier perfect helder!. Bottelgist is pas nodig na een maand of bij een héél zwaar bier.

 • Ja, idd, gist zit er (afhankelijk van de lagertijd en de temperatuur) altijd in, doch zoals ik al schreef, "oude vermoeide paardjes" zijn nog steeds paardjes, verse gist bevordert ook de opruiming van Diacetyl, dus een frisser bier en sneller uitgegist op fles, maar ieder zijn keuze in handelingen en beleving of uitvoeren van zijn hobby, ik ben niet de heilige Antonius hé, wie denkt geen bottelgist te moeten gebruiken, doe gerust, mij maakt het geen snars uit eigenlijk, ik dring niks op, noch handelingen, noch kennis of onkunde... :whistling:8o

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."