IPA, beetje als de Vedett IPA die niet te zwaar is in alc vol%

There are 7 replies in this Thread. The last Post () by bartc.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Heb een beetje zitten knoeien met de brouwplanner, dit receptje effe samengesteld met de uit mijn voorraad beschikbare mouten,


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 18/03/2019

    Naam van het bier : IPA "Saison"

    Type van het bier : laag volume % IPA met sison trekjes

    Brouwvolume : 36 liter

    Extractie-efficiëntie : 78%

    Voorspelling begindensiteit : 1028,8 SG /7,3 °P /7,5 Brix

    Waarvan suikers : 1000,3 SG /0,1 °P /0,1 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1002,0 SG /0,7 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 3,4%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 35 IBU / 16 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 1,750 40,4 %

    Palemout 7 8 0,800 18,5 %

    Aromamout (Amber 50) 49 0,500 11,5 %

    Munich mout 15 5 1,250 28,9 %

    Kristalsuiker 0 0,030 00,7 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater : 15,4 liter aan 67 °C

    62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 43,6 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 70 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Sorachi Ace BLM 8,0% 35 5' 22,9

    Sorachi Ace BLM 8,0% 20 50' 6,7

    Record (U) BLM 6,5% 20 50' 5,5

    Groene Bel BLM 7,0% 10 70' 0,0


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


    VERGISTING

    Gistnaam : Danstar Belle Saison

    Gisteigenschappen : Belgische Saisongist

  • Of het met saison gist helpt weet ik eigenlijk niet, maar maischen vanaf 69 graden geeft wel een voller bier. Drukt het alcohol ook nog een beetje omlaag. 69 graden gaat prima met een session bier.


    Mijn laatste session ipa, begin SG 1.040, eind 1.008 met de US-05. 80% vergistingsgraad. Die had ik op 68 graden gemaischt met een opmerking erbij: "volgende keer weer op 69 graden maischen". Een graad warmer maischen maakte als veel uit had ik ontdekt. Zoveel manieren en keuzes ...

  • Quote

    Of het met saison gist helpt weet ik eigenlijk niet....


    Belle Saison is een veelvraat.... maar een klein voordeeltje is dat hij wat zoetigheid achterlaat via de glycerol die hij produceert.

    Chiel z'n opmerking klopt en had het van iemand verwacht ;)

    en ik wilde inderdaad dat tikkeltje zoet die Belle saison geeft.

    Jullie hebben alle 2 dus gelijk, en ik ook :)