Een saison om het (niet) af te leren

There are 9 replies in this Thread. The last Post () by janmetdepet.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Mijn saison van 2018 is weer bijna op, tijd om een nieuwe versie van mijn favoriete bierstijl te brouwen. Deze keer gewoon met ingrediënten die ik in huis heb. De Northern Brewer en Columbus zijn al wat ouder, dus die zullen wat minder bitterheid afgeven dan in BrouwHulp wordt berekend.

    Volgende donderdag wil ik hem brouwen. Gisteren ben ik begonnen met de opkweek van 2 depots Saison Dupont.


    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2019-02

    Naam recept

    Schuffel

    Brouwdatum

    7-02-2019

    Bierstijl

    Saison

    Volume

    21,0 l

    Begin SG

    1,054 SG

    Eind SG

    1,008 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    85,2%

    Alcoholgehalte

    6,0 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    16 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    50 IBU

    Brouwzaalrendement

    78,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    19,00 l

    Water uit Diest, België

    5,60 g

    CaCl2

    0,90 g

    CaSO4

    5,20 ml

    Melkzuur

    1,00 g

    MgSO4

    12,82 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    115 mg/l

    10 mg/l

    94 mg/l

    147 mg/l

    176 mg/l

    92 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    3,20 kg

    Pale mout. Maris Otter

    Thomas Fawcett and Sons

    5 EBC

    67,0 %

    0,72 kg

    Tarwevlokken

    Homebrewshop

    4 EBC

    15,0 %

    0,29 kg

    Biscuit

    Dingemans

    50 EBC

    6,0 %

    0,24 kg

    Münchenermout

    Dingemans

    15 EBC

    5,0 %

    0,24 kg

    Cara-pils

    Weyermann

    2 EBC

    5,0 %

    0,10 kg

    Caramunich II

    Weyermann

    120 EBC

    2,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Beta-amylaserust

    63,0 °C

    1 min.

    45 min.

    4,0 l/kg

    Alfa-amylaserust

    73,0 °C

    15 min.

    30 min.

    4,0 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    4,0 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    23,5 g

    Northern Brewer

    bellen

    8,4%

    60 min.

    22,7 IBU

    9,3 g

    Columbus

    bellen

    15,6%

    40 min.

    14,6 IBU

    40,0 g

    Saaz

    pellets

    3,1%

    15 min.

    7,8 IBU

    40,0 g

    Styrian Goldings

    pellets

    4,8%

    5 min.

    4,8 IBU

    100,0 g

    Styrian Goldings

    pellets

    4,8%

    whirlpool

    0,0 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    2,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    koken

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    0,6 l starter

    Saison Dupont opkweek

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    26,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    0,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    26,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,008 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    85,2%

    Temp. nagisting

    26,0 °C

    Temp. lagering

    5,0 °C

  • Gisteren was het saison-brouwdag, deze keer eentje zonder rampen en blunders. Fijne brouwdag. Gestart om 9 uur en om 15 uur was alles in het vat en de brouwkelder spic & span. Om 21 uur was mijn Plaato waterslot al volop aan het borrelen. De saison heeft nu al 0,9 ABV en 112 205 blubjes gehad. :thumbup:

  • Vraag mij af hoe die Plaato het op een CCT doet, als je gist af laat krijg je onderdruk en dus ook zuurstof in de plaats van de aanwezige koolzuurgas, gaat dat de verdere meting niet beïnvloeden...?

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

  • We zijn 2 maand na botteldatum. Kort na het bottelen vond ik deze saison erg droog met een iets te scherpe bitterheid. Gisteren nog eens een flesje gekraakt, wat is dit bier nu veranderd! Een mooie balans: meer body, zachtere bitterheid, ook meer de smaak van een echte saison. Dit begint er bijna op te trekken. 8->

    Ik post het definitieve recept hier.