Mijn saison van 2018 is weer bijna op, tijd om een nieuwe versie van mijn favoriete bierstijl te brouwen. Deze keer gewoon met ingrediënten die ik in huis heb. De Northern Brewer en Columbus zijn al wat ouder, dus die zullen wat minder bitterheid afgeven dan in BrouwHulp wordt berekend.
Volgende donderdag wil ik hem brouwen. Gisteren ben ik begonnen met de opkweek van 2 depots Saison Dupont.
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
2019-02 |
Naam recept |
Schuffel |
Brouwdatum |
7-02-2019 |
Bierstijl |
Saison |
Volume |
21,0 l |
Begin SG |
1,054 SG |
Eind SG |
1,008 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
85,2% |
Alcoholgehalte |
6,0 vol.% |
Berekende kleur (Morey) |
16 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
50 IBU |
Brouwzaalrendement |
78,0 % |
Kooktijd |
60 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid |
Ingrediënt |
19,00 l |
Water uit Diest, België |
5,60 g |
CaCl2 |
0,90 g |
CaSO4 |
5,20 ml |
Melkzuur |
1,00 g |
MgSO4 |
12,82 l |
Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
115 mg/l |
10 mg/l |
94 mg/l |
147 mg/l |
176 mg/l |
92 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
3,20 kg |
Pale mout. Maris Otter |
Thomas Fawcett and Sons |
5 EBC |
67,0 % |
0,72 kg |
Tarwevlokken |
Homebrewshop |
4 EBC |
15,0 % |
0,29 kg |
Biscuit |
Dingemans |
50 EBC |
6,0 % |
0,24 kg |
Münchenermout |
Dingemans |
15 EBC |
5,0 % |
0,24 kg |
Cara-pils |
Weyermann |
2 EBC |
5,0 % |
0,10 kg |
Caramunich II |
Weyermann |
120 EBC |
2,0 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Beta-amylaserust |
63,0 °C |
1 min. |
45 min. |
4,0 l/kg |
Alfa-amylaserust |
73,0 °C |
15 min. |
30 min. |
4,0 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
10 min. |
5 min. |
4,0 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
23,5 g |
Northern Brewer |
bellen |
8,4% |
60 min. |
22,7 IBU |
9,3 g |
Columbus |
bellen |
15,6% |
40 min. |
14,6 IBU |
40,0 g |
Saaz |
pellets |
3,1% |
15 min. |
7,8 IBU |
40,0 g |
Styrian Goldings |
pellets |
4,8% |
5 min. |
4,8 IBU |
100,0 g |
Styrian Goldings |
pellets |
4,8% |
whirlpool |
0,0 IBU |
Overige ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
Gebruik |
2,00 g |
WYeast gistvoeding |
anders |
koken |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
0,6 l starter |
Saison Dupont opkweek |
bovengist |
Vergisting
Kenmerk |
Waarde |
Starttemp. vergisting |
26,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting |
0,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting |
26,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting |
1,008 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
85,2% |
Temp. nagisting |
26,0 °C |
Temp. lagering |
5,0 °C |