There are 17 replies in this Thread. The last Post () by Steinie.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Omdat menig familielid me de oren van de kop zaagt om eens iets 'gewoons' te maken: een simpel blond licht iets, mét snuifje koriander, wat altijd goed matcht met kruidig honingtoetsje, én opwerken van restjes hop.. Kan niet misgaan volgens mij.

    Ik neem voor het water ipv wat de Brouwplanner voorrekent eerder 30 L maischwater, waarvan 50% demiwater en een 10-15 L spoelwater (tot ik aan volume kom).

    De honing gaat er gewoontegetrouw in na dag 1 vergisting, licht vloeibaar gemaakt in de microgolf (30% kracht).


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum : 10/02/2019

    Naam van het bier : Blonde stoot


    Brouwvolume : 30 liter

    Extractie-efficiëntie : 85%

    Voorspelling begindensiteit : 1050,7 SG /12,6 °P /13,0 Brix

    Waarvan suikers : 1004,9 SG /1,3 °P /1,3 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1009,7 SG /2,6 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,4%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 23 IBU / 7 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 4,500 75,0 %

    Tarwemout 3 1,000 16,7 %

    Honing dik 2 0,500 08,3 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater : 23,6 liter aan 65 °C

    62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 23,7 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Magnum (Hallertau M.) (B) BLM 13,4% 20 0' 22,5

    Hallert.Hersbrücker (A) BLM 3,5% 20 55' 0,8

    Saaz CZ (A) PELL 3,5% 110 dry 0,0


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    Koriander 6,0 g 60'


    VERGISTING

    Gistnaam : M47 Belgian abbey

    Gisteigenschappen : Deze matig alcoholtolerante en bijzonder vlokkige gist is minder fenolisch dan ‘Belgian Ale M41’, maar is uitzonderlijk fruitig en heeft zeer complexe esters.


    Volume giststarter: 1,4 liter maken met: 180 gram moutextract

    en 4 gram gistvoeding in 1,4 liter water koken + pH aanpassen


    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 0 gram


  • Het was te peizen dat t al bestond é. Niet echt zitten zoeken, maar wel grappig dat ik familie heb die die gasten van Cabardouchke kennen. Zal er hen ten gepasten tijde es eentje meegeven.

    Tof Ronnie, is dat uit uwen familiealbum 8o?

  • Gisteren deze gebrouwen, stevig rendement gehaald: 36 L aan 1045 zonder honing, met 1050. Vanavond de honing erbij.

    Enkel het solarpompje weigerde aan het einde van de maisch dienst. Heb nog een vorige in reserve dat de boel overgenomen heeft.

    Deze week es uitzoeken waar het spel scheelt.

  • Pompje werkt terug, het kalf lag bij de AC/DC adaptor gebonden (kapot dus). Gelukkig had ik die van het ander pompje nog en met die man-meisje fiches kan ik hem ook op mijn eigen laptopadaptor aansluiten.

    Ondertussen zit de honing erin en staat het zootje lekker te blazen.

  • Ik heb die Blonde Stoot voor de helft (16L) gedryhopt met 100 gr Amarillo. Na 4 dagen op fles gisteren eens geproefd: L E K K E U U U U R!

    Was al mooi op druk. Een gele troebel en zeer zacht mondgevoel. Wordt een toppertje...