Whitbread extra stout

There are 19 replies in this Thread. The last Post () by Serge.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • heeft er toevallig iemand dit recept (of iets wat er erg op lijkt)? Mijn oom dronk dit nog al eens graag en ikzelf ben (nog?) niet zo'n stout drinker... Ik wil hem voor z'n verjaardag verrassen.


    Alvast bedankt.

  • niet vergeten van je brouwwater aan te passen. veel gebrande mouten verlagen je pH te veel, dus dat moet je corrigeren door calciumcarbonaat of natriumbicarbonaat toe te voegen. anders krijg je het zuur van je stout 😁

  • momenteel is dit de eerste aanzet tot een recept adhv het recept via de link van Serge.
    Alle commentaar welkom!



    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    Naam recept

    Stoute Nonkel

    Brouwdatum

    Bierstijl

    Stout (Irish Dry)

    Volume

    20,0 l

    Begin SG

    1,058 SG

    Berekende kleur (Morey)

    70 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    32 IBU

    Brouwzaalrendement

    75,0 %

    Kooktijd

    75 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    20,00 l

    Water uit Oostmalle

    1,4 g

    CaCl2

    2,10 g

    CaSO4

    2,10 ml

    Melkzuur

    10,95 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    105 mg/l

    6 mg/l

    10 mg/l

    216 mg/l

    34 mg/l

    69 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    2,60 kg

    Pale Ale mout

    Dingemans

    7 EBC

    49,5 %

    1,25 kg

    Cara 8

    Dingemans

    8 EBC

    23,8 %

    0,35 kg

    Chocolademout

    Dingemans

    900 EBC

    6,7 %

    0,35 kg

    Brown mout

    Thomas Fawcett and Sons

    150 EBC

    6,7 %

    0,35 kg

    Rietsuiker licht

    Supermarkt

    2 EBC

    6,7 %

    0,35 kg

    Bruine basterdsuiker

    Supermarkt

    35 EBC

    6,7 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    62,0 °C

    1 min.

    30 min.

    4,4 l/kg

    Stap 2

    67,0 °C

    1 min.

    15 min.

    4,4 l/kg

    72,0 °C

    1 min.

    30 min.

    4,4 l/kg

    78,0 °C

    1 min.

    5 min.

    4,4 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    40,0 g

    Fuggle

    bellen

    4,3%

    60 min.

    21,5 IBU

    30,0 g

    Saaz

    pellets

    3,4%

    30 min.

    10,8 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    1,0 pak(ken)

    Whitbread Ale (1099)

    bovengist

  • Ziet er goed uit. Heb je geen bicarbonaat voorzien om je water wat harder te maken?

    In brouwhulp selecteer ik mijn waterprofiel en dan rekent BH uit wat ik precies moet toevoegen. Ik ga er van uit dat dat (redelijk) juist is.
    En ben momenteel nog bezig met het brouwen op zich onder de knie te krijgen, al lukt dat al vrij goed (volgens de vrienden is het resultaat toch lekker). Waterbehandeling, giststarters en al de rest komen later aan de beurt.

    Maar zoals gezegd, ALLE raad is meer dan welkom. Ik kan er alleen maar van bijleren.

  • Welk is het eind sg dat BrouwHulp voorspelt? Het recept dat je gebruik als inspiratie eindigt op 1018. Ik vrees dat je met zoveel suiker een te droog en te dun bier gaat hebben met weinig body.

    Ik zou gewoon de suiker eruit laten, wat meer mout gebruiken en eens kijken waar je uitkomt.

    Ik heb zelf vorig jaar 2 keer een bitter gebrouwen met deze gist. De theoretische svg is 70% maar met 10% zelfgemaakte inverstroop haalde ik een svg van 75%.

  • zal vanavond eens kijken naar eind SG maar d8 dat het ook rond de 1018 zat. Origineel recept gebruikt ook suiker dus ben daar op voortgegaan. Kan evt. haver of tarwe toevoegen voor meer body zorgen?



    Nunc est Bibendum


    edit: zoals ik al dacht komt brouwhulp met een eind SG van 1017

  • Aan de hand van de vele tips hier en via smoelenboek hieronder het uiteindelijke recept. Zoals steeds zijn alle tips over het brouwen van een stout (er is een eerste keer voor alles) meer dan welkom. Steeds weerkerende tip is dat voor een stout het water best aangepast wordt, maar buiten de Ph regelen doe ik momenteel niets met mijn water. Ik heb geen meetapparatuur, maar heb wel mijn waterprofiel adhvd gegevens v/d watermaatschappij in Brouwhulp ingegeven. BH zegt me dan wat te doen met de Ph. Zo zie ik bvb ook CaCl2 en CaSO4 staan. Zijn deze producten bij bvb brouwland verkrijgbaar, en welke producten zijn dat dan?

    Alvast bedankt


    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    Naam recept

    Stoute Nonkel

    Brouwdatum

    16-03-2019

    Bierstijl

    Stout (Irish Dry)

    Volume

    15,0 l

    Begin SG

    1,058 SG

    Berekende kleur (Morey)

    76 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    45 IBU

    Brouwzaalrendement

    75,0 %

    Kooktijd

    75 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    22,00 l

    Water uit Oostmalle

    1,40 g

    CaCl2

    2,10 g

    CaSO4

    2,10 ml

    Melkzuur

    3,48 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    102 mg/l

    6 mg/l

    10 mg/l

    216 mg/l

    32 mg/l

    63 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    2,26 kg

    Pale Ale mout

    Dingemans

    7 EBC

    48,2 %

    1,01 kg

    Cara-hell

    Weyermann

    25 EBC

    21,4 %

    0,50 kg

    Cara 120

    Dingemans

    120 EBC

    10,7 %

    0,40 kg

    Havervlokken

    Supermarkt

    2 EBC

    8,5 %

    0,26 kg

    Carafa I

    Weyermann

    900 EBC

    5,5 %

    0,26 kg

    Bruine basterdsuiker

    Supermarkt

    35 EBC

    5,6 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    62,0 °C

    1 min.

    30 min.

    5,0 l/kg

    Stap 2

    67,0 °C

    1 min.

    15 min.

    5,0 l/kg

    72,0 °C

    1 min.

    30 min.

    5,0 l/kg

    78,0 °C

    1 min.

    5 min.

    5,0 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    41,5 g

    Fuggle

    pellets

    4,3%

    60 min.

    31,3 IBU

    30,0 g

    Saaz

    pellets

    3,4%

    30 min.

    13,8 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    11,5 g

    SafAle English Ale (S-04)

    bovengist

  • Veel cara mout naar mijn mening. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke smaak.

    Bij mij gaan er in stouts meestal 80% pils / pale,

    8 % chocolade / black / geroosterde gerst,

    8 % havervlokken en 4 % cara 50-120

    Suiker pas vanaf een begin sg hoger dan 1060.

  • Elk zijn goesting maar stout mee manieren is pale / brown / black.
    En aub geen saaz, hoe komde daarbij?



    Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

    is naar het originele recept van whitbread... daar zit blijibaar saaz in. Ik ga het proberen, als het niet te zuipen valt is dat alweer wat bijgeleerd...


    Nunc est Bibendum

  • Misschien een domme vraag maar moet je dan 3x de hoeveelheid toevoegen omdat dit een verdunde oplossing is?(33%)

    Je koopt best steeds calciumchloride als oplossing, in poeder of kristal vorm is dit uiterst hygroscopisch en je zou korte tijd al niet meer de juiste hoeveelheden afwegen.
    Het is immers het zelfde zout dat die emmertjes met vocht vreters zit zoals die van Rubson

  • Hier met calciumchloride in kristalvorm nog geen enkel probleem gehad (wel goed afsluiten, natuurlijk!)

    Calciumchloride wordt blijkbaar ook in vloeibare vorm gebruikt door de strooidiensten op de weg... dit geheel terzijde.
    Oplosbaarheid van calciumchloride is een fluitje van een cent; het calciumsulfaat daarentegen... amai.

  • Hier met calciumchloride in kristalvorm nog geen enkel probleem gehad (wel goed afsluiten, natuurlijk!)

    Calciumchloride wordt blijkbaar ook in vloeibare vorm gebruikt door de strooidiensten op de weg... dit geheel terzijde.
    Oplosbaarheid van calciumchloride is een fluitje van een cent; het calciumsulfaat daarentegen... amai.

    Je ziet dat niet hoor dat het vocht opneemt pas als het veel te laat is.


    Calciumchloride in vaste vorm wordt zelfs meestal verkocht onder de vorm van Calciumchloride mondhydraat of dihydraat. CaCl2 (H2O)1 of 2 en zelfs slechts zelden als Calciumchloride watervrij

    Lees even vb de technische fiche van brouwland er op na (dihydraat) of die verkocht wordt bij Brauwmarkt die is monohydraat (wat dus overeen kopt met de 94 a 97 % zuiver)
    Echter als het vocht opneemt wordt het meervoudig hydraat CaCl2 (H2O)x waar bij de x= 0, 1, 2, 4 en 6. water moleculen staat staat alvorens het vloeibaar wordt
    Dus als Calciumchloride verder hydrateert onder invloed van de lucht vochtigheid of als je het mondhydraat of hydraat aankoopt veranderd dus je molecuulmassa en dus ook het gehalte aan Ca en CL dat je werkelijk toevoegt.
    Even de dichtheden van de verschillende vormen van CaCL

    • 2.15 g/cm3 (anhydrous)
    • 2.24 g/cm3 (monohydrate)
    • 1.85 g/cm3 (dihydrate)
    • 1.83 g/cm3 (tetrahydrate)
    • 1.71 g/cm3 (hexahydrate)

    Een wereld van verschil dus.

    De watervrije CaCL die kan je enkel water vrij houden in een desiccator niet door enkel je potje goed af te sluiten.


    Dus weet welke CaCL je koopt en hou er rekening mee dat dit in de meeste gevallen niet zuivere CaCL is en brouwsoftware enkel rekening houd met de watervrije vorm!!!