Sterke Blonde versie 6.0

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Eind december ga ik nog eens een sterke blonde brouwen, ik heb me hiervoor laten inspireren door een recept van HermanH maar met een andere gist en wat aangepast aan mijn brouwinstallatie. Bedoeling is GEEN Duvel-kloon, maar een cleane sterke blonde.

    De whirlpool-hop is de verse Fuggles (zit vacuum in mijn diepvriezer) die ik van Walter kreeg op de VHM.

    Tips welkom!


    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2018-10

    Naam recept

    Hamel

    Brouwdatum

    27-12-2018

    Bierstijl

    Sterke Blonde

    Volume

    21,0 l

    Begin SG

    1,067 SG

    Eind SG

    1,005 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    89,8%

    Alcoholgehalte

    8,1 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    6 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    37 IBU

    Brouwzaalrendement

    80,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    20,00 l

    Gedemineraliseerd water

    2,90 g

    CaCl2

    2,60 g

    CaSO4

    2,00 ml

    Melkzuur

    11,46 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    71 mg/l

    0 mg/l

    8 mg/l

    15 mg/l

    74 mg/l

    74 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    4,00 kg

    Extra Pale Premium Pilsnermout

    Weyermann

    2 EBC

    72,4 %

    0,21 kg

    Havervlokken Brewferm

    Brewferm

    2 EBC

    3,8 %

    0,21 kg

    Tarwevlokken

    Homebrewshop

    4 EBC

    3,8 %

    1,11 kg

    Kristalsuiker

    Supermarkt

    0 EBC

    20,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Grensamylase

    58,0 °C

    1 min.

    10 min.

    4,5 l/kg

    Beta-amylaserust

    63,0 °C

    1 min.

    45 min.

    4,5 l/kg

    Alfa-amylaserust

    73,0 °C

    15 min.

    20 min.

    4,5 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    4,5 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    60,0 g

    Saaz

    pellets

    3,1%

    60 min.

    24,4 IBU

    40,0 g

    Styrian Goldings

    pellets

    4,8%

    15 min.

    12,5 IBU

    180,0 g

    Fuggles vers/niet gedroogd

    bellen

    0,0%

    whirlpool

    0,0 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    2,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    starter

    1,00 ml

    Tetrahop

    smaakstof

    bottelen

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    22,0 g

    BRY-97 American West Coast Beer Yeast ()

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    18,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    18,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    18,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,010 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    79,6%

    Temp. nagisting

    20,0 °C

    Temp. lagering

    3,0 °C