Eiken vat stomen

There are 12 replies in this Thread. The last Post () by Brucero.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Voor het gebruik het een eiken vat stomen zodat het netjes gedesinfecteerd is.

  Met een snelkookpan als stoom generator kom je al heel ver, moeilijk moet het allemaal niet zijn.
  Het vat netjes op zijn kop en via de aftap gedurende een uurtje stomen!!

 • Gaat die stoom in alle mogelijke kiertjes dan? Ik kan aannemen dat je de populatie bacteriën en gisten gaat terugbrengen naar een acceptabel niveau, maar dat je ze allemaal gaat kapot krijgen lijkt me nogal moeilijk?

  Ik meet de buiten temperatuur van het eiken vat aan de onderzijde van de spon zijde, eenmaal die 68°C heeft wordt er nog ongeveer 30 min verder gestoomd, dan is het hout (op zijn minst) door en door gepasteuriseerd en dat moet neer dan voldoende zijn.
  In totaal komt je dan op ongeveer een uur stomen uit.


  Is een siliconenslang veronderstel ik. Hoe doe je dat met je koppeling snelkookpan? Zit die pan vol water?

  Ja silicone slang en deze wordt gewoon over het uiteinde waar je normaal het gewicht plaatst dat de stoomdruk regelt in de stoompan geschoven. De pan was tot max niveau gevuld (aanduiding in de stoompan)

 • Wist niet dat dat kon, weeral iets geleerd zie.


  Bijkomend vraagje : ik heb zo'n stoomreiniger hier in huis (staat al jaren stof te verzamelen). Ik dacht om die in te zetten bij mijn CCT om te reinigen/ontsmetten. Zou dat daar voor werken?

  Tuurlijk waarom niet, Stoom is stoom alleen de hoeveelheid die er uit komt is vermoedelijk nog groter dan ik met mijn snelkookpan kan produceren, Eenmaal je CCT gereinigd zou je er ook voor X tijd stoom kunnen in blazen (tot het laatste kiertje en plaatsje heet genoeg is) Enkel opletten dat je bij het stoppen met stomen je vat niet hermetisch afsluit, anders implodeert het mogelijk daar je alle lucht uit je CCT hebt verdreven en vervangen door stoom en als dit condenseert creëer je een stevig vacuum (Ik weet niet of dat je CCT 100% vacuum bestendig is)
  Mooi filmpje of deze is nog beter

 • Gaat uitstekend inderdaad, ik gebruik gewoon een behangafstomer om de bariques te stomen. Ook de platenkoeler heeft al wel eens een behandeling gehad.


  Zou je een fust op een gasbrander veilig als stoom'pan' kunnen gebruiken?


  Ingo

 • Zou je een fust op een gasbrander veilig als stoom'pan' kunnen gebruiken?


  Ingo

  Dat is al wel een heel groot volume, je weet wel 22.6l stoom per 18gr water
  Met een stoomoverdrukventiel dat naar een veilige plaats is afgeleid (lees buiten waar je niemand in de weg kan lopen) moet het eigenlijk wel kunnen.

  Op de Gilde hebben ze een omgebouwd boilervat als stoom generator, aan de bovenzijde is daar een opening van 3" waar een pakking op ligt en daar op een los gewicht van ongeveer 1 kg als beveiliging.
  Als ze daar mee bezig zijn, probeer ik mij in ieder geval afwezig te houden.:-h  
  Het mist dus die veilige afblaas, als de stoom bij eventuele overdruk of loskomen van dat gewicht in het brouwlokaal vrijkomt wil ik echt niet in de buurt zijn! :skull::skull:

 • Dat is al wel een heel groot volume, je weet wel 22.6l stoom per 18gr water

  Ja, om b.v. twee bariques in een keer te doen. Met de behangstomer duurt het lang, veel volume/tijd om weer af te koelen. Fust op een 15kW gasbrander en hupsakee. Zal eens bij ons gilde navragen, daar hebben we een stoomspecialist (BrouwTV 21).

 • Als ze daar mee bezig zijn, probeer ik mij in ieder geval afwezig te houden.

  Stoom is sowieso iets om heel voorzichtig mee te zijn, er is niet veel nodig om er ernstig mee verwond te geraken. En overdrukventielen, daar moet je gewoon niet mee spelen. Google maar eens op "exploding boiler".


  Maar als mijn brouwruimte af is, ga ik de stoomreiniger naar daar verhuizen. Hij lijkt me ook handig om dingen als silicone slangen en rvs hevels mee te ontsmetten.