Bottelen vanaf de CCT, hoe doe je dat?

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Heb het ook gezien dat hij goedkoper was dan bij BMS , maar omdat Bms bij mij op zo een 5 km gelegen is toch maar daar gekocht en heb hem direct mee naar huis.

  Ik heb 365 euro betaald voor de CCT , en geen verzending natuurlijk.

  Bij Brouwmarkt betaal je nu 399 euro , heb eens de bestelbon ingevuld maar aanvaarde de kortings code niet


 • Dat was de prijs toen ze die speciale actie daar gedaan hebben op de brew bucket ik heb die toen ook gekocht met nog een extra korting van 10%, nadien was hij weer gestegen naar 199€ ?

  • Official Post

  Een sigaar uit eigen doos noemen we dat hier.

  Een foefke uit de truukendoos maar wettelijk kan het perfect. De prijs die als "voor korting" wordt vermeld moet wettelijk gezien gewoon de prijs zijn die het artikel ergens in de afgelopen zes maanden heeft gehad.


  Heb daar een paar dagen geleden nog iets over gelezen maar toen ging het over Mediamarkt en een koffie-apparaat.

 • De reden dat ik een eco-matic spuit gekocht heb is de volgende

  Op 12/01 heb ik mijn suiker voor hergisting op fles 10 min. gekookt.

  Terwijl ik aan het overhevelen ben naar mijn bottelvat , giet ik mijn suiker bij en dan nog even voorzichtig roeren omdat alles goed gemengd zou zijn.

  Alles gaat goed, bottelen gaat goed , maar in het restje dat over blijft liggen er kristallen van suiker :/

  Kan het zijn dat mijn bier te koud was en de suiker terug kristalliseert ??

 • De reden dat ik een eco-matic spuit gekocht heb is de volgende
  Op 12/01 heb ik mijn suiker voor hergisting op fles 10 min. gekookt.
  Terwijl ik aan het overhevelen ben naar mijn bottelvat , giet ik mijn suiker bij en dan nog even voorzichtig roeren omdat alles goed gemengd zou zijn.
  Alles gaat goed, bottelen gaat goed , maar in het restje dat over blijft liggen er kristallen van suiker
  Kan het zijn dat mijn bier te koud was en de suiker terug kristalliseert ??


  Ook de reden waarom dat ik dat gekocht heb, ten eerste om dat je moet roeren en ten tweede om dat ik da laatste bier proefde dat nog in het bottelvat was superzoet smaakte

 • Oud draadje maar wel relevant...

  Een Ali versie van de Eco.martic doseerspuit gekocht

  Degelijk ding schaal van 1-10 instelbaar

  Helemaal uit elkaar te halen voor de schoonmaak


  Enige vraag is hoe bereken je het verlies aan suikeroplossing die in het slangetje zit en de eerdte vulling... testen neem ik aan hoeveel hij opzuigt alvorens de dosis beschikbaar komt?


 • Nee, gewoon de siroop opzuigen tot het reservoirtje vol zit, bijregelen tot de gewenste uitgerekende ml, al wat je dan in de flesjes spuit is gelijk aan de ingestelde hoeveelheid, het volume blijft gelijk, wat er in de aanzuigslang zit telt niet mee voor in het flesje, wel iets meer suiker rekenen bij begin suikerhoeveelheid, zo heb je wat siroop over en kan je zeker alle flesjes vullen, de rest is voor de gootsteen, die lust dat ook wel... :beaming_face_with_smiling_eyes:

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

 • Dus iedereen voegt suiker toe aan de fles door zo een spuit/klontje?
  Niemand gooit suiker in de CCT voor bottelen?


  Klinkt als veel werk?

  Met een spuit heb je de juiste hoeveelheid per fles en moet je geen extra bottelvat reinigen achteraf.

  Zoveel extra werk is dit nu ook eigenlijk niet.

  Maar ik zou zeker geen bottelsuiker in mijn CCT doen om daarna te bottelen! Zo kan die suiker nooit goed verdeeld worden. En nadien roeren in de CCT of aftappen en daarna een deel er terug in doen dat is zeker uit den boze tenzij je graag geoxideerd bier drinkt?

 • Toch is het (lees de discussie maar eens terug hier) makkelijk op deze manier en een stuk beter verdeeld dan de (deels) geroerde suikeroplossing in de cct

  Wil je die goed verdelen breng je toch trub en bier in beweging. Wil je dat? Ja in mijn mond wel meer niet in deze fase


  Dank Serge duidelijk, iers meer oplossing berekenen

 • Als je in je CCT begint te roeren ga je al het bezinksel/gist dat nog aan de wanden kleeft terug in je jongbier mengen.

  Met zo'n doseerspuit heb je in elk flesje dezelfde dosis.

  Indien je bottelt uit een bottelemmer is dit een ander verhaal want dan hevel je je wort over in je bottelemmer.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

 • Met coldcrashen en regelmatig eens knuffelen (lees: schudden) met het gistvat zakt al de trub goed naar de bodem hoor. Wij halen de gistbol er dan eerst uit en sluiten dan het onderste stuk om te bottelen aan op de CCT. Ter info: Wij hebben de FastFerment 53 liter.
  Moest er dan nog trub onderaan zitten, tappen we eerst af tot er helder bier uit het slangetje komt. Dit is heel duidelijk te zien. Zoals ik al zei: Tot nu toe nog geen problemen mee gehad en ook geen ongewenst bezinksel in het bier.

 • Berekening is heel simpel.

  Je hebt bv 15 liter om te bottelen en wil dit met 7gr/Liter doen in flesjes van 33cl.

  Neem een aantal liter meer, die paar grammen suiker kosten niets.

  Ik ga bv voor 20liter(ruim genomen. Dat zijn 60 flesjes.

  20L*7gr = 140gr suiker. Doe dit in bv. een erlenmeyer. Kook water. Giet dit in de erlenmeyer tot je 300ml hebt.

  Je spuit kan je dan doseren op 300/60=5ml.

  Waarom trainen voor een sixpack als je gratis een tonnetje kan hebben!:bier:

  • Official Post

  Niemand gooit suiker in de CCT voor bottelen?

  Nee, als je dat doet en de suiker onder de het bier roert dan ga je ook de overgebleven gist in de cct mee in suspentie brengen.

  Wat de suikeroplossing betreft : koop een fles vloeibare rietsuiker in de supermarkt. Dat is een oplossing van ongeveer 80g suiker per 100ml (staat op de fles). Je kan dan makkelijk berekenen hoeveel ml je nodig hebt per flesje.

 • Als je eerst coldcrasht zitten die toch mooi in de gistbol onderaan en die haal je weg alvorens bottelsuiker toe te voegen? Onze biertjes hebben wel eens last van koudewaas maar er drijven toch nooit gistdeeltjes rond hoor...

  Daar ga ik ook vanuit.
  Zoals je zelf zegt, het vat af en toe eens knuffelen en de gist delen zakken vanzelf naar de gistbol.
  Zoveel "extra" gist kan er dan toch niet in uw bier zitten.

  Om een mooie verdeling van suiker en bottelgist te hebben kan je toch gewoon een kleine pomp onderaan de CCT zetten,
  deze met een slangetje vanboven in de CCT laten stromen in de wort (er dus niet laten op kletsen) om een mooie flow te genereren dat vanzelf voor vermeningen zal zorgen?

  • Official Post

  Als je eerst coldcrasht zitten die toch mooi in de gistbol onderaan en die haal je weg alvorens bottelsuiker toe te voegen?

  Mijn RVS cct heeft geen gistbol onderaan (jammer maar helaas). En als ik de CCT achteraf reinig merk ik toch steeds dat er wat gist bovenaan de thermowell is blijven liggen alsook op het pijpje waarlangs je bottelt.

 • Mijn RVS cct heeft geen gistbol onderaan (jammer maar helaas). En als ik de CCT achteraf reinig merk ik toch steeds dat er wat gist bovenaan de thermowell is blijven liggen alsook op het pijpje waarlangs je bottelt.

  Ja in dat geval begrijp ik jouw werkwijze wel.
  Met de FastFerment lukt dat dus wel al zou ik die zeker niet aanraden aan mensen die een CCT willen aanschaffen. :squinting_face_with_tongue:

 • Ik heb nog nooit geweten dat er niks aan gist lag op de schuine kegel van mijn CCT's alsof hij net gepoetst zou zijn na het bottelen, en ik tap meerdere keren gist af tot er uiteindelijk geen gist meer mee komt, natuurlijk is de ene gist de andere niet, er zit wel veel verschil op, soms ligt er meer, soms minder op de kegel. Als je begint te roeren zal je altijd nog een minimum aan troebelheid door gist hebben, dat zakt later wel mee uit samen met de bottelgist. Het is heus geen straf om met een bottelspuit de flesjes te voorzien van siroop, zeker als je ze niet te dik hebt gemaakt gaat het zeer vlot, én je weet zeker dat ieder flesje de juiste hoeveelheid heeft mocht de suiker niet goed gemengd zijn als je ze bij je bier kiepert, doch ieder zijn werkwijze en systeem denk ik dan.... :thumbs_up::clinking_beer_mugs:

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

 • Ik had een vraagje in een ander topic schreef Ronnie "à propos" bottelgist in een CCT  "Je kan simpelweg met beteke appelsap en daarin wat korrelgist hydrateren en dat begint seffens te werken, dan giet je die gewoon bovenop je jonge bier in de cct.

  Dat verdeeld zich aanstonds mooi.

  Als je uit een plastic of glas bottelt zo doet, dan zie je dat schoon."


  Heeft iemand dat geprobeerd en hoe lang zou men moeten wachten totdat alles verdeeld is in het jonge bier ? Ik wil dit met de F2 gist proberen

 • Maar ik lees hierboven dat verschillende mensen suikeroplossing + bottelgist in 1 shot toevoegen? Is die bottelgist dan niet kapot gemaakt door die hoge concentratie suiker?

  Beste allemaal, deze thread is al enige ouderdom maar ik overweeg om ook zo'n doseerspuit aan te schaffen, en vond niet meteen een antwoord op de terechte vraag van WBR ... pas gehydrateerde gist en hoge concentraties suiker lijken mij niet zo'n beste combinatie, maar @HermanH's exceltabel vermeldt ook om de bottelgist er gewoon bij te doen. Kan me niet voorstellen dat die gist daar blij van wordt. Je gaat volgens mij je pas gehydrateerde gist meteen terug dehydrateren door osmose. De hoge suikerconcentratie trekt water uit de gistcellen gelijk zot, niet?

 • Nog nooit problemen gehad met hergisting op fles, ook al kieper ik die gehydrateerde gist bij die siroop, de laatste tijd druppel ik die bottelgist wel ná het vullen in de flesjes met een pipetje, om de reden dat het waarschijnlijk niet zo best is voor de gist, dan pas de kroonkurk erop, doch of het op die paar minuten aankomt tussen het samenvoegen, spuiten en bottelen weet ik echter niet.... 😇

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

 • Nog nooit problemen gehad met hergisting op fles, ook al kieper ik die gehydrateerde gist bij die siroop, de laatste tijd druppel ik die bottelgist wel ná het vullen in de flesjes met een pipetje, om de reden dat het waarschijnlijk niet zo best is voor de gist, dan pas de kroonkurk erop, doch of het op die paar minuten aankomt tussen het samenvoegen, spuiten en bottelen weet ik echter niet.... 😇

  Hoe heb je met een pipetje controle over de hoeveelheid gist die je toevoegt?
  Zeker op uw leeftijd begint den beef er ook in te zitten dus da kan niet evenredig verdeelt zijn... :winking_face_with_tongue:
  Hier gaat ook alles in één pot en doseren maar...

 • patrik_claes ik neem het zekere voor het onzekere en doe de suiker met de doseerspuit erin en dan bottelgist met zo'n 10ml spuitje uit de apotheek (1 a 2 ml per flesje).

  Ben het nu zo gewoon en nog geen problemen gehad, dus ik doe gewoon zo verder. Maar andere werkwijzen gaan ook zoals je kan lezen, dus denk dat die bottelgist wel tegen een kort suikerstootje kan.

 • Ik blijf me afvragen of die bottelgist nog wel leeft na de 'suikerstroop-doop'. Misschien off-topic maar ik ben een geduldige brouwer en heb nog nooit bottelgist gebruikt. Zelfs bier dat maanden lagerde hergist echt wel op fles als je enkele weken geduld hebt. Dat doet me vermoeden dat het bij de hergisting met 'bottelgist met stroop' eigenlijk (gedeeltelijk?) de gist van de lagering is die de job doet. Maar zoals gezegd eenvoudig te testen met een restje wort op het einde van een brouwdag...

  • Official Post

  Eerlijk gezegd denk ik dat zelfs al overleeft maar 5% van de gist het contact met de suiker, er dan nog altijd meer als genoeg gist overblijft. Dus ik zou me er niet teveel zorgen over maken.


  Maar wat ik de laatste keer gedaan heb, is eerst de bottelsuiker in de flesjes te doen. Dan bottelen en daarna voordat de kroonkurk erop ging is er in elk flesje nog eens een halve ml gegaan met de gerehydrateerde bottelgist. Nam eigenlijk geen tijd om het zo te doen.