Noord Europese IPA-Saison-ish

There are 40 replies in this Thread. The last Post () by Serge.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Ook eens proberen een biertje met Kveik gist te maken.
    Het ideale moment om ook enkele restjes mout en vooral de overschot aan hop in de vriezer op te werken.
    Welke bier stijl een NEIPA-Saison-ish , ik hou zo niet van vakjes dus kleuren we er buiten :)


    BrouwHulp Recept uitdraai



    Basis


    OmschrijvingWaarde

    Naam receptNoord Europese IPA

    BierstijlNEIPA-Saison-ish

    Volume28,0 l

    Begin SG1,050 SG

    Berekende kleur (Morey)16 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU

    Berekende einddichtheid1.010 SG
    Berekende alcohol gehalte5.2 vol%

    Kooktijd70 min.


    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    24,80 lMaischwater

    3,50 gCaCl2

    0,60 gMgSO4

    3,50 gNaCl

    12,39 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water

    CaMgNaHCO3ClSO4

    100 mg/l9 mg/l70 mg/l113 mg/l191 mg/l101 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    2,82 kgExtra Pale Premium PilsnermoutWeyermann2 EBC47,5 %

    2,11 kgExtra pale Pale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons4 EBC35,5 %

    0,36 kgMaisvlokkenBrewferm2 EBC6,0 %

    0,33 kgMelanoidin moutWeyermann70 EBC5,5 %

    0,33 kgBlackSwaen Honey BiscuitDe Swaen85 EBC5,5 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurOpwarm tijdRust tijdBeslagdikte

    Grens Amyl. / PH aanp.58,0 a 60.0°C0 min.10 min.4,2 l/kg

    Beta Amyl.60,0 a 62.0°C1 min.15 min.4,2 l/kg

    Gem amyl. Verst. compl.64,0 a 66.0°C2 min.15 min.4,2 l/kg

    Gem Amyl67,0 a 69.0°C2 min.15 min.4,2 l/kg

    Alfa Amyl70,0 a 72.0°C2 min.20 min.4,2 l/kg

    Uitmaischen>78,0 °C5 min.5 min.4,2 l/kg


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    28,3 gMosaic pellets11,0%20 min.17,9 IBU

    28,3 gCascadeCryohop12,8%10 min.12,5 IBU

    84,9 gCascade/Citra/Simco ComboCryohop20,6%koudhop0,0 IBU

    84,9 gMosaicpellets11,0%koudhop0,0 IBU


    Overige ingrediënten

    HoeveelheidNaamTypeGebruik

    2,48 gAntioxin STBantioxidantmaischen

    5,00 gSupperMoss HBklaringsmiddelkoken (10 min)

    5,00 gVitamon cerevisiaegistvoedinghoofdvergisting


    Gist

    NaamproducentType

    Hornindal Kveik (OYL-091)Omega Yeast.bovengist


    Vergisting

    KenmerkWaarde

    Starttemp. vergisting32,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting33,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting32,0 °C

    Temp. nagisting32,0 °C

    Temp. lagering1,0 °C


    De starter hoe groot die moet zijn ben ik nog niet echt uit, maar blijkbaar komt het niet zo nauw met de kveik, je zou stevig mogen under pitchen :-/
    Iemand met Kveik ervaringen zijn er "does and don'ts" ??

  • Nu ik de Sigmund's Vos Kviek kunnen proeven en vergelijken heb met de Hornidal Kveik bij Stijn ben ik een beetje besluiteloos geworden, de Hornidal heeft een beetje op de achtergrond wel degelijk dat champignon geurtje alhoewel het maar subtiel is, toch heb ik mijn twijfels of dit wel zo goed past bij het citrus geweld in dit recept.
    Misschien de batch ook opsplitsen of toch kiezen voor de Vos welke niet dat champignon geurtje heeft.
    Dilemma Dilemma :-/

  • Paddo's bier, moet ook eens kunnen 8o;)


    Maar serieus : die Kveik, is dat gewone saccharomyces gist?

    Die ik gebruik is een zuivere versie dus zonder de bacteriën.
    Trouwens vandaag een buisje uit de vriezer genomen en op wat appelsap gezet, ongelooflijk na 1 uurtje was er al activiteit!
    Stevig beestje die Kveik !!
    Morgen een klein startertje maken op de roerplaat zodat ik kan tegen 0.3milj cellen/ml/°p kan enten.

  • Bij die hornindal zitten normaal bacteriën bij hoor :)

    Is een mengeling van minimum 8 sachh's dat wel Er staat nergens vermeld bij Omega Yeast dat deze commerciële versie nog bacteriën bevat.
    Enkel larsblog geeft zelf tegenstrijdige berichten hier rond op de enen pagina linkt hij de Hornindal aan de NCYC 4051 strain en zegt die dat die bacteriën bevat, de NCYC geeft deze 4051 strain als sachh aan. Op de andere pagina geeft larsblog de NCYC strains als zuiver aan. :pieker:
    Ik ga (voorlopig) verder op de info van Omega Yeast en de NCYC, dat zijn immers de specialisten en geen van beide geven aan dat er bacteriën in zitten. :-/

  • Ik denk dat ik mijn piching rate toch nog stevig ga naar beneden halen, ik heb nu een starter van 0.6l die is uitgezakt maar als ik de gebruikelijke piching rates lees zit ik nog veel te hoog!!!, ik ga voor te beginnen maar 1/3 van de slurry uit de starter toevoegen op deze 25l wat ongeveer 0.1 milj.cellen/ml.°P zou zijn (er zit in de starter ongeveer 50 a 100 ml slurry)

  • Gisteren een probleemloze brouwdag gehad (met dank aan de extra helpende handen!!!) Netjes 28l wort in het gistvat, eens stevig laten schreeuwen in het vat, door het laten zien van de belastingbrief aan mijn vrouw die vrijdag net binnen gekomen was 8o
    Na het toevoegen van de gist begon waterslot na 1 uur al stevig te blubberen en heb ik dit slangmodel dadelijk mogen vervangen door een groot model.

  • We zijn nu een week verder,
    De start van de vergisting was zeer belovend echter na 1.5 dagen was deze al zo goed als stil gevallen.
    Ik heb toen de SG gemeten en die zat nog rond de 1030!!,
    Gezien de extreem lage pitching rate en omdat ik bang had dat ik een slepende vergisting zou hebben onmiddellijk nog eens 0,1 mil Cells / ml / °P extra toegevoegd onder de vorm van een mini startertje (ik had de rest van de slurry toch nog in de frigo staan)
    Daarna is de vergistings onmiddellijk terug in gang geschoten.
    De laatste dagen was de vergistings activiteit weer om al stevig terug gelopen (ongeveer 1 blup per 30 sec)
    Vrijdag avond de verwarming op 20°C ingesteld, echter zonder geforceerde koeling zodat het jong bier langzaam kon afkoelen naar de dryhop temperatuur. (vergisting bleef heel de tijd toch nog actief ondanks de temperatuur daling)
    Vanmorgen was het dus tijd om de dryhop toe te voegen nu er nog een beetje vergisting aanwezig is!!
    De SG was momenteel ook gedaald tot 1014SG
    Nu nog een dag of 4 de dryhop er op laten en dan overhevelen, even lageren, bottelen, nagisten en drinken zekers??

  • Stoch een raar gistje ze. Toch teweinig gepitcht dan? Al eens geproefd?
    Ga al den Dryhop der in 1ne keer bij of in verschillende keren?
    Als ik eens moet komen helpen na men werk laat maar weten. Voor het op te drinken wil ik ook wel helpen 😄.

  • Stoch een raar gistje ze. Toch teweinig gepitcht dan? Al eens geproefd?
    Ga al den Dryhop der in 1ne keer bij of in verschillende keren?
    Als ik eens moet komen helpen na men werk laat maar weten. Voor het op te drinken wil ik ook wel helpen 😄.

    Natuurlijk heb ik al beproeft, ik vond dat het redelijk weinig body had en het gistprofiel is ondanks de 29 a 30°C vergistingstemperatuur en lage pitching rate vrij clean.
    De dryhop is die is er in 1 keer in gegaan zoveel was dat nu ook niet, het overgrote deel van de hop is trouwens in de whirlpool gegaan.
    Als na het dryhoppen het bier niet beter in balans is dan halen we wel de trukendoos boven en pimpen we dit nog wel wat.;)

  • Beide bevorderen het mondgevoel en hebben een invloed op je smaakbeleving.
    Sommige gisten zoals de Frensch saison die veel glycerine produceren geven een zachter mondgevoel.
    Wijnsteenzuur zorgt er voor dat je meer speeksel produceert waardoor de bitterheid niet blijft hangen in je keel = zachter mondgevoel natuurlijk wel onder de smaakgrens van 300ppm blijven en zorgen dat je niet te fel je PH laat dalen of zorg dat je deze terug corrigeert

  • Vandaag dan toch aan het bottelen geraakt, nu nog 2 weekjes geduld en drinken maar :bier:8->
    En de trukendoos heb ik zo goed als mogen dicht laten de PH na het dryhoppen was nog steeds 4.3 dus geen wijnsteenzuur kunnen toevoegen, wel wat glycerine extra toegevoegd, dat geeft toch dadelijk een veel zachter mondgevoel :drinken:

    Buiten deze Noord Europese IPA ook nog mijn RIS die eerder gebrouwen was en die een maand op een eiken vat had liggen rijpen ook maar gebotteld.
    Al maar goed dat ik buiten de 10l op vat ook nog eens 10l op DJ staan had. Ik heb ze netjes samengevoegd, anders had ik 10l zwart eikensap op fles gehad 8o.

    Een maand op een nieuw eiken vat was blijkbaar wat veel van het goeie

  • Gisteren een flesje open getrokken:
    Lekker hoppig en fris zowel fruitig als aards.
    Op de voorgrond een aroma van zwarte bessen, abrikozen, passievruchten en citrus, maar ook uitgesproken aroma's van den en iets houtachtig en aards.
    Smaak behoorlijk complex en uniek.
    Maar net dat iets te bitter om uitmuntend te zijn ik had beter naar 20 IBU gemikt.