Eindejaars 2018

There are 8 replies in this Thread. The last Post () by Koen Sels.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Nog een licht soepel te drinken blond bier. Niets bijzonders in het recept, maar het hoeft ook niet altijd moeilijk te zijn.




    Basis

    OmschrijvingWaarde

    KenmerkCB0069

    Naam receptEindejaars 2018

    Brouwdatum07-11-2018

    BierstijlBlond

    Volume14.5 l

    Begin SG1.055 SG

    Eind SG1.011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad80.0%

    Alcoholgehalte5.7 vol.%

    Berekende kleur (Morey)14 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU

    Brouwzaalrendement80.0 %

    Kooktijd60 min.


    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    15.50 lWater uit Velsen

    1.50 gCaSO4

    2.90 mlMelkzuur

    1.50 gMgSO4

    5.76 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water

    CaMgNaHCO3ClSO4

    61 mg/l29 mg/l68 mg/l146 mg/l86 mg/l142 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    2.70 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC83.0 %

    0.23 kgBlackSwaen Honey BiscuitDe Swaen85 EBC7.0 %

    0.16 kgSpelt moutWeyermann5 EBC5.0 %

    0.16 kgGlucose (= Dextrose)VinoFerm0 EBC5.0 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    Beta-amylaserust63.0 °C1 min.30 min.5.0 l/kg

    Alfa-amylaserust72.0 °C9 min.45 min.5.0 l/kg

    Uitmaischen78.0 °C6 min.5 min.5.0 l/kg


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    16.0 gNorthern Brewerbellen8.6%60 min.23.1 IBU

    16.0 gGolding East Wellbellen6.3%14 min.8.0 IBU

    50.0 gSaphirbellen3.5%0 min.0.0 IBU


    Overige ingrediënten

    HoeveelheidNaamTypeGebruik

    1.40 gIers mosklaringsmiddelkoken

    2.80 gYeast Nutritiongistvoedingkoken


    Gist

    HoeveelheidNaamType

    0.1 l + 1.6 l getrapte starterChimay (CBY-004)bovengist

    0.4 gramSafbrew bottelgist (F2)bovengist

  • Ziet er goed uit. Ik ben benieuwd naar je ervaringen met de Saphir. Daar heb ik hier ook nog een mooie oogst van liggen. Is dat oogstjaar 2018 bij jou?

    Ik heb er al wat mee gedaan onder andere een SMASH om te testen. Ik had daar niet voldoebde in gedaan om goed te proeven, alleen giften tijdens de kook. Het lijkt wat op Hallertau, maar toch wat frisser.


    Dit is de 2017 oogst, ik heb verleden jaar 3 soorten gekocht bij het Hoppecruyt en in de vriezer gedaan. De bedoeling is er maximaal 2 jaar mee te doen. Dit jaar heb ik geen andere hoppen daar bijbesteld, dat was ik eerst wel van plan maar de verzendkosten zijn veel te hoog en de ruimte in mijn vriezer is beperkt.


    Ik heb het al in andere bieren gebruikt in plaats van Hallertau.

  • Een update. De Chimay gist had niet veel zin om uit de vriezerslaap te komen, maar een vial met Westmalle gist was zo weer vrolijk tot leven gekomen. Het hele recept hierop aangepast, de moutstort iets omlaag omdat de WM een hogere vergisting graad heeft. Het doel is nu begin SG van 1.052.


    Gisteren kwam ik er achter dankzij HermanH (bedankt nog) dat Glucose/Dextrose een lagere opbrengst heeft dat gewone suiker. Ik heb de stort maar zo gelaten want de suiker was al afgewogen en zat al in een gesealde zak. Het scheelt uiteindelijk maar 0.001 SG puntje.


    Vandaag dus gebrouwen, 1.051 in het vat, en dat begon na 1,5 uur al tot leven te komen. Misschien dat dit nog net op oudjaar te drinken is, maar de naam heb ik stiekem al veranderd in Hoppie 2019.

  • En vandaag gebotteld. Eind SG 1.011 en mooi helder. Wel heel veel schuim met het overhevelen naar het bottelvat.


    Het smaakt al goed, maar dit jaar zullen we deze maar met rust laten (nouja een proevertje misschien op oudjaar).