Robuust Porter 2e poging

There are 17 replies in this Thread. The last Post () by chthon.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Mijn vorige versie (een van de ruilbiertjes op het VHF 2018) was al dik in orde, maar voor mij mag het nog wat dikker. Daarom in november een 2e poging die nog wat meer body (gist die minder ver doorgaat) en karakter (méér chocolademout) en een hoger IBU zal hebben. Recept hieronder:

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2018-09

    Naam recept

    Dölleper

    Brouwdatum

    22-11-2018

    Bierstijl

    Porter (Robuust)

    Volume

    20,0 l

    Begin SG

    1,070 SG

    Eind SG

    1,024 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    65,7%

    Alcoholgehalte

    6,0 vol.% (6,5 na hergisting op fles)

    Berekende kleur (Morey)

    135 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    70 IBU

    Brouwzaalrendement

    75,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    19,00 l

    Water uit Diest, België

    1,30 g

    CaCl2

    1,40 g

    CaSO4

    0,50 ml

    Melkzuur

    20,00 g

    Bakkersgist

    13,62 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    60 mg/l

    5 mg/l

    94 mg/l

    150 mg/l

    67 mg/l

    86 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    2,76 kg

    Pale Ale mout

    Dingemans

    9 EBC

    42,1 %

    1,76 kg

    Pale mout. Maris Otter

    Thomas Fawcett and Sons

    5 EBC

    26,9 %

    0,66 kg

    Brown mout

    Thomas Fawcett and Sons

    185 EBC

    10,0 %

    0,66 kg

    Chocolademout

    Thomas Fawcett and Sons

    1000 EBC

    10,0 %

    0,33 kg

    Cara-pils

    Weyermann

    2 EBC

    5,0 %

    0,26 kg

    Weyermann Special W® 280-320 EBC

    Weyermann

    300 EBC

    4,0 %

    0,13 kg

    Black mout

    Thomas Fawcett and Sons

    1300 EBC

    2,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Amylaserust

    68,0 °C

    1 min.

    60 min.

    2,9 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    2,9 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    30,0 g

    Columbus

    bellen

    15,6%

    60 min.

    50,1 IBU

    20,0 g

    Northern Brewer

    bellen

    8,4%

    20 min.

    10,9 IBU

    20,0 g

    Willamette

    pellets

    6,5%

    20 min.

    9,3 IBU

    30,0 g

    Northern Brewer

    bellen

    8,4%

    whirlpool

    0,0 IBU

    30,0 g

    Willamette

    pellets

    6,5%

    whirlpool

    0,0 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    2,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    hoofdvergisting

    1,00 ml

    Tetrahop

    smaakstof

    bottelen

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    0,5 l starter

    Windsor

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    18,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    18,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    18,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,025 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    71,4%

    Temp. nagisting

    20,0 °C

    Temp. lagering

    5,0 °C

    Tips zijn natuurlijk welkom, misschien zie ik iets over het hoofd...

  • Die 20 gr bakkers gist waar voor dient die??
    Als je die als gistvoeding wil gebruikten en kapot kookt laat je die beter weg volgens mij.
    Beter gebruik je echte gist voeding (waar enkel de juiste bestanddelen van dode gist zijn aan toegevoegd.)
    Het is de inhoud van dode of kapot gekookte gistcellen die zorgt voor de autolyse smaken
    Door 20 gr gist mee te koken ga je vermoedelijk ongewild al autolyse smaken toevoegen aan je brouwsel!!

    Moet die bakkers gist dienen om je zuurstof uit je maisch water te halen, dan blijft die grotendeels achter in je filterbed, maar toch loop je het risico dat je de celinhoud van deze gist mee gaat overdragen in je wort.
    Ik zou het niet doen.
    Gistvoeding kost minder dan bakkers gist en daar zit alles in en de juiste proporties in gemengd
    :-/

  • Wyeast gistvoeding stond er al bij, die gebruik ik in de giststarter. Soms kook ik ook wat bakkersgist mee als extra voeding. Ik wist niet dat dit negatieve effecten kan hebben, merci voor de tip. Ik zal de bakkersgist weglaten. :ok:

    Als dat in je starter is en je giet die af alvorens aan je bier toe te voegen zie ik weinig problemen dat je dit wel zo doet.

  • Ik gebruik bakkersgist om de zuurstof uit mijn water te halen. Ik merk geen negatieve effecten op het eindresultaat.



    Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

    Wheat is for cakes, barley is for beer, and oats are for horses.

    Untitled-7.png

  • Ik gebruik bakkersgist om de zuurstof uit mijn water te halen.

    Eigenlijk nog nooit gehoord :/


    En hoe moet dat dan werken? Gewoon het principe dat de gist de zuurstof gaat gebruiken?

    Beer is not the solution but it helps to forget the question.

  • Koen, klopt die bitterheid van 70 IBU? Is dat niet aan de hoge kant? De Founders Porter zit rond de 45.

    Mijn vorige versie was 45 IBU en ik vond die veel te zacht. Het eind sg was toen 1019, nu mik ik op 1024. Dus denk ik dat de balans wel zal kloppen. Ik heb mijn vorige versie naast het origineel van Founders geproefd en die was toch een stuk bitterder.

  • Vandaag deze porter gebrouwen, perfecte brouwdag zonder accidenten of tegenslagen. Ook de waarden kloppen ongeveer met de voorspellingen. Ik heb wel 90 i.p.v. 60 minuten moeten maischen op 68°C om een fatsoenlijk maischrendement te halen (93,6%).

  • We zijn nu een goeie 2 weken later.

    De eerste 36 uur ging het waterslot tekeer als een gek, kleine 10 cm krausen. Dan zakte de boel in en er bleef enkel een randje gist plakken aan de binnenkant van het gistvat.

    Op enkele dagen de temperatuur verhoogd van 18 tot 20°C. Weinig reactie, het waterslot blupte nog eens om de zoveel minuten. Ik dacht dat de vergisting was afgelopen, maar zat na een week nog maar op sg 1028 (streefdoel 1022).

    Groot was mijn verbazing een dag of 3 geleden: terug een cm schuim/gist en regelmatig geblup. Ik zal dus nog wat moeten wachten voor ik bottel.

    Heeft iemand dat ooit meegemaakt, een gestokte/slepende vergisting die na een tijdje spontaan terug op gang komt?

  • Vandaag weer 2 weken verder. De tweede vergisting is vlotjes gegaan tot eind sg 1015! (streefdoel was 1022)

    Dat betekent dat het een straffe porter wordt: 7,4 ABV i.p.v. 6,5 maar ook een hoog IBU van 67 dat niet gecounterd wordt door restsuikers zodat het een droge bittere porter zal worden, eerder een stout, niet de balans waar ik op mikte. Binnen een paar weken weet ik of het toch nog een drinkbaar bier oplevert. :-/

  • Paar maandjes laten staan, bitterheid neemt wel af. Het voordeel van een bitter biertje vind ik persoonlijk, dat je er wel een uurtje aan kan nippen en genieten.

    Buy a man a beer, and he wastes an hour. Teach a man to brew, and he wastes a lifetime.

  • We zijn nu weer een paar weken verder. Gisteren nog eens een flesje afgetrokken en ik ben heel content: een stevig, droog, pikzwart bier, maar toch niet te bitter zoals ik eerst vreesde. De balans klopt helemaal. Eigenlijk eerder een stout dan een porter, maar dat is een detail.