The Holy Handgrenade of Antioch

There are 29 replies in this Thread. The last Post () by w@lter.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Wat een mash-schema... Gelukkig doet de ketel het voor jou

  Was ik nog vergeten te veranderen. Ik heb dit getest bij mijn brouwsessie gisteren en heb daar toch een paar conclusies uit kunnen trekken. Het heeft volgens mij bijvoorbeeld geen nut om langer als 30' te blijven hangen in de temperatuursrange van de bèta-amylase omdat na een twintigtal minuten deze omzetting volledig stilvalt. Pas als je binnen de range van de alfa-amylase komt, schiet de omzetting weer op gang tot ze ook daar weer stilvalt wat het einde van het maischen aangeeft. Ik had wel de indruk dat er bij de tussenstap op 67° weer een boost was en daarom laat ik die stap er ook in.

  Ik ben ook van plan om telkens eens goed te roeren tussen elke stap in. Wel voorzichtig om oxidatie te vermijden, maar het lijkt me dat als ik telkens eens roer, ik tunnelvorming ga voorkomen in het beslag en een betere volledigere omzetting ga bekomen.

 • Inderdaad dat maischschema per 10 minuten..zou dit ook geen oorzaak kunnen zijn van het lagere rendement met de pale ale mout uit de andere topic ? Ipv optimale stappen, ga je met dit geleidelijke schema soms net te lang maischen, maar vooral op bepaalde temp te kort voor een optimale omzetting


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

 • Ipv optimale stappen, ga je met dit geleidelijke schema soms net te lang maischen, maar vooral op bepaalde temp te kort voor een optimale omzetting

  In tegendeel, de amylases hebben net alle tijd gehad voor de omzetting. Wel heb ik daar een andere conclusie uit kunnen trekken wat maischen betreft (ik had dit eigenlijk al lang geleden eens getest en heb het nu nog eens kunnen bevestigen) : Onder de 67°C valt je maischproces op een gegeven moment stil. Met gene moyen dat je daar nog deftig een verdere omzetting gaat bekomen, de densiteit blijft gewoon nagenoeg stabiel.De bèta amylase heeft zijn werk gedaan en houdt ermee op. De alfa amylase kan op deze temperatuur nog niet optimaal werken en gaat niet veel doen. Als je dan boven die 67°C gaat, dan zie je ineens een "boost" in de densiteit. Dàt is de alfa amylase die zijn werk begint te doen en als je stopt rond de 67 - 69°C, dan levert de alfa-amylase ook nog eens suikerketens die de bèta amylase mee gaat omzetten. Toch merk je ook daar dat na enige tijd (een minuut of 10) de activiteit weer begint te vertragen. Als je dan doorgaat naar 71°C, dan stop de beta amylase ermee maar gaat de alfa amylase op volle toeren draaien -> weer een kleinere boost in densiteit. En dan is het doormaischen tot de densiteit niet meer stijgt. Uitmaischen en klaar.


  Nee, mijn probleem ligt in wat Serge mooi met die foto laat zien : de korrels van die palemout zijn zo ongelijkmatig dat het rendement er onder te lijden heeft. Ik ga er eens een tas van door mijn schrootmolen halen in zijn huidige instelling en kijken hoeveel granen heel zijn gebleven. Dat zal mijn vermoeden waarschijnlijk verder bevestigen.


  Niet getreurd, volgende keer koop ik mijn mouten gewoon van Weyermann. Die zijn makkelijk verkrijgbaar en van goede kwaliteit. En de palemout zal ik zo op wel opgebruiken, gewoon het rendement tijdelijk wat lager zetten.

 • Buiten enzymatiche werkingsprocessen heb je ook nog de verstijfseling die pas volledig is bij ongeveer 65°C voor gerst.
  Als je dus beneden de 65°C blijft maischen verloopt je verstijfseling nooit volledig en is er ook voor die reden een vermindering aan rendement.
  (vooral belangrijk bij een eenstapsmaisch dat je boven de 65°C werkt anders verlies je relatief veel aan rendement)

 • Buiten enzymatiche werkingsprocessen heb je ook nog de verstijfseling die pas volledig is bij ongeveer 65°C voor gerst.

  Voor ongemoute gerst, OK, maar gemoute gerst heeft daar toch geen last meer van?


  Ik kan uit ervaring ook zeggen dat eenstaps maischschema's, in een koelbox tenminste, zowiezo een lager rendement geven. Tenzij je heel regelmatig gaat roeren, maar dat is in een koelbox uitgesloten want dan daalt de temperatuur teveel.

 • Vandaag nog een beetje aan het recept gewerkt :


  The Holy Hand Grenade of Antioch

  Belgian Tripel

  8.9% / 18.6 °P


  BulldogBrewer

  68% efficiency

  Batch Volume: 19 L

  Boil Time: 60 min  Mash Water: 19.7 L

  Sparge Water: 8.58 L

  Total Water: 28.28 L

  Boil Volume: 23.43 L

  Pre-Boil Gravity: 1.047

  Vitals

  Original Gravity: 1.077

  Final Gravity: 1.009

  IBU (Tinseth): 38

  Color: 13.2 EBC

  Mash

  Infusion — 62 °C20 min

  Temperature — 67 °C20 min

  Temperature — 71 °C20 min

  Temperature — 78 °C5 min


  Malts (4.8 kg)

  4 kg — Brewferm Palemout — Grain — 5.9 EBC

  500 g — Weyermann CaraHell — Grain — 25 EBC

  300 g — Weyermann Carapils — Grain — 4 EBC


  Other (1.2 kg)

  1.2 kg — Tiense Suiker Kristalsuiker — Sugar — 2 EBC — Boilmin


  Hops (180 g)

  30 g — Cascade (Whole) 5% — Boil60 min

  25 g — Cascade (Whole) 5% — Boil10 min

  25 g — Hallertau Blanc 10.5% — Boil10 min

  25 g — Cascade (Whole) 5% — Boil1 min

  25 g — Hallertau Blanc 10.5% — Boil1 min

  50 g — Hallertau Blanc 10.5% — Dry Hop5 days


  Miscs

  9 ml — Lactic Acid — Mash

  3.27 ml — Lactic Acid — Sparge


  Yeast

  1 pkg — Mangrove Jack's M47 Belgian Abbey • Klopt je rendement wel Walter? Ah, jawel, andere rekenmethode, ik kom ook op hetzelfde uit uiteindelijk. (Voer voor wie er wat mee wil, maar laten we dat maar niet doen). Het gaat om de inhoud van je glas uiteindelijk.


  Ik zou zelf wel minder suiker gebruiken, het is wel 23,6% wat je gebruikt. Niet liever wat meer mout erbij (Pale of Munich) in plaats van zoveel suiker? Maar ik hou wel van een tripel die niet te dun is.

 • Op deze koude herfstdag ben ik dit bier aan het brouwen. Met een paar aanpassingen is dit het recept geworden :

  The Holy Hand Grenade of Antioch

  Belgian Tripel

  8.8% / 19.5 °P


  BulldogBrewer

  68% efficiency

  Batch Volume: 13 L

  Boil Time: 60 min


  Mash Water: 15.2 L

  Sparge Water: 6.12 L

  Total Water: 21.32 L

  Boil Volume: 17.18 L

  Pre-Boil Gravity: 1.056

  Post-Boil Gravity: 1.066


  Vitals

  Original Gravity: 1.081

  Final Gravity: 1.014

  IBU (Tinseth): 38

  Color: 14.2 EBC


  Mash

  Infusion — 62 °C20 min

  Temperature — 67 °C20 min

  Temperature — 71 °C20 min

  Temperature — 78 °C5 min


  Malts (4.1 kg)

  3.5 kg — Brewferm Palemout — Grain — 5.9 EBC

  300 g — Weyermann CaraHell — Grain — 25 EBC

  300 g — Weyermann Carapils — Grain — 4 EBC


  Other (500 g)

  500 g — Tiense Suiker Kristalsuiker — Sugar — 2 EBC — Primary


  Hops (100 g)

  15 g — Hallertau Blanc 10.5% — Boil60 min

  15 g — Hallertau Blanc 10.5% — Boil10 min

  20 g — Hallertau Blanc 10.5% — Boil1 min

  50 g — Hallertau Blanc 10.5% — Dry Hop5 days


  Miscs

  8 ml — Lactic Acid — Mash

  1.55 ml — Lactic Acid — Sparge


  Yeast

  1 pkg — Mangrove Jack's M47 Belgian Abbey • Voila, 12l wort à 1,089 SG zit in de gistfles. Toch onverwachts iets meer verlies aan het einde vanwege het gebruik van hoppellets waardoor mijn hevel was verstopt. Maar het zijn de laatste pellets die ik nog liggen had. Volgende keer zijn het hopbloemen en dan hevel ik het wort naar het gistvat zoals Brouwerwaldonk dat ook doet.

 • Gisteren de densiteit gemeten : 1.016 en de vergisting is volledig voorbij. Het bier is al mooi uitgeklaard en ik denk dat ik het morgen ga bottelen. Ik heb alleen een beetje bang met die Nottingham, in het verleden is die toch al verder doorgegist als dat. Zou ik de lagerfles nog een paar daagjes warmer zetten om te zien of de vergisting terug wat oppikt?

 • Gisteren de densiteit gemeten : 1.016 en de vergisting is volledig voorbij. Het bier is al mooi uitgeklaard en ik denk dat ik het morgen ga bottelen. Ik heb alleen een beetje bang met die Nottingham, in het verleden is die toch al verder doorgegist als dat. Zou ik de lagerfles nog een paar daagjes warmer zetten om te zien of de vergisting terug wat oppikt?

  Met de Nottingham zou ik toch eerder denken aan een SG rond de 1.012? Dus ja ik zou de lagerfles nog een paar daagjes warm zetten.

  Warmer zetten gaat je meestal niet helpen voor een betere werkelijke vergisting graad als je vergisting is of bijna is afgelopen
  Het lijkt of dat je vergisting terug start maar dit is meestal niet,
  Op dit moment zit je met een oververzadigde oplossing van CO2 in je jong bier
  Door het verwarmen ga je de oplosbaarheid van CO2 sterk verlagen in je jong bier,
  Je waterslot begint terug te bluppen door het uitgeweken van CO2 daar de oplosbaarheid zo sterk daalt
  Je eind SG daalt natuurlijk ook door dat je de de opgeloste CO2 uit je bier verdwijnt.
  Je SG daalt sowieso door de temperatuur verhoging
  Maar extra suikers heb je meestal niet omgezet.

  Hier onder de oplosbaar heid van CO2 in water en een pilsbier en de dichtheid die hier uit resulteert bij een bepaalde temperatuur
  Des te zwaarder je bier des te feller valt je dichtheidscurve bij een hoger temperatuur. (groene lijn)
  Ook nog enkele curves van een I spindel waar te zien dat bij het verwarmen het SG daalt maar er voor al enkele dagen gewoon vlak was en dus de vergisting volledig was afgelopen.

  Bron


  Er zijn uitzonderingen, zoals vb de Bell Saison, die kan moeilijk tegen veel opgeloste CO2 en valt daardoor stil met vergisten op een bepaald moment, als je daar de temperatuur verhoogt raak je dus een groot deel van die CO2 kwijt en vergist die beter verder (het typische stilvallen van de belle saison en verder vergisten als je de temperatuur verhoogd)
  Het is niet voor niets dat ze bij Dupon nog steeds met open vergisting werken ze zo hebben ze geen tegendruk van een waterslot en dus ook geen verhoogde hoeveelheid opgeloste CO2 in hun vergisting. Maar dat zijn de uitzonderingen.

  Kan het kwaad je temperatuur verhogen op het einde,
  Neen het kan geen kwaad.

  Ga je dan een lager SG meten natuurlijk, maar als je maar 2 a 4 SG punten gedaald bent je heb je niets extra vergist, daalt die meer dan 2 a 4 SG punten dan heb je een werkelijk nog wat verder vergist. (maar meestal haal je dat ook zonder de temperatuur te verhogen)

  Wees vrij deze info te interpreteren zoals je zelf wil, er staat veel meestal en waarschijnlijk in de tekst.

 • Net even gemeten. Met mijn nauwkeurige refractometer (is er nog eentje uit het pre-china tijdperk en een hele goede). Morgen meet ik opnieuw.


  SG refracto SG reëel
  1.042 1.013


  Wat het verschil met de hydrometer betreft : die hydrometer is een hele goedkope en het zou me niet verbazen dat die schaal van geen meter klopt. Alleszins zit 1.013 veel dichter bij wat ik uiteindelijk zou moeten bereiken.

 • Ik kan dat op een eenvoudige manier testen, Serge (en ik ga dat ook doen) : ik ga de densiteit met een refractometer nameten in plaats van een hydrometer. De opgeloste CO2 zou dan geen invloed op de resultaten mogen hebben?


  Ik ga het sebiet doen si :)

  De hoeveelheid opgeloste CO2 beïnvloed evenzeer je refractometer uitlezing, je meet met een refractometer hoeveel er opgelost is in een hoeveelheid in water, uitgedrukt in Birx. (grammen suiker/l) Het is niet voor niets dat er een brix correctie factor is voor de omrekening, deze dient om de uitlezing te corrigeren voor alles wat geen suiker is in je meting.

  De enige juiste manier om dit te testen is eigenlijk zorgen dat je eerst je CO2 al kwijt bent.
  Dus warm je staal op naar je temperatuur die je later wil instellen en laat het ontgassen gedurende enkele uren door er nu en dan stevig met te schudden en meet dan met een hydrometer de waarde.

 • je meet met een refractometer hoeveel er opgelost is in een hoeveelheid in water, uitgedrukt in Birx. (grammen suiker/l)

  Mijn refractometer meet in SG niet in Brix. Het is er nog eentje uit de oude doos maar heel nauwkeurig. Naar ik me laten vertellen heb is de ijking hiervan anders gebeurd (in tegenstelling tot de huidige goedkope refractometers waar ze een paar schalen opkletsen die niet noodzakelijk correct zijn).


  In elk geval : het bier staat nu aan 20°C en ik neem aan dat als morgen de densiteit nog met een paar punten is gedaald, dit niet uitsluitend te wijten is aan de CO2 oplossing maar er nog wel degelijk een vergisting aan de gang is. Eigenlijk zou je dat eenvoudig kunnen testen, maar ik ga dat niet doen : gewoon de gistfles hermetisch afsluiten. Als ze na een paar dagen uit elkaar knalt, dan weet je dat er nog vergisting gaande was :)

 • Walter welke refractometer tool gebruik je om je uitlezing om te rekenen, er zijn daar ook grote verschillen in.
  Je hebt daar 3 benaderingen om dit te berekenen nl Petr Novotný of de Sean Terrill benadering beide zijn statistische benaderingen en dan heb je ook nog de berekenings methode zoals die van Hans Halberstadt. Deze geven ook allen een verschillende uitkomst.
  Grafiekje tussen de 2 statistische benaderingen, Petr Novotný methode is dus statistisch de beste.


  en nu de waarden volgens verschillende reken tools:


  ik doe geen uitspraak welke correct is, maar met een refractometer kan je geen exacte meting uitvoeren na de vergisting, alle berekeningen zijn maar aannames en je berekend resultaat is een indicatie geen exacte waarde.

  Ik ben je draad aan het vervuilen, back to topic:focus:

 • ik doe geen uitspraak welke correct is, maar met een refractometer kan je geen exacte meting uitvoeren na de vergisting, alle berekeningen zijn maar aannames en je berekend resultaat is een indicatie geen exacte waarde.

  Ben ik volledig met u eens al zijn ze ondertussen wel heel dicht bij de realiteit geraakt (sommige dan). Maar of de lezing op zich juist is of niet (binnen de perken uiteraard), het gaat hem vooral om de evolutie van de densiteit. Gaat deze nog dalen of niet, dat is wat ik wil uitvissen. Het is tenslotte November en op sommige fora is dat de experimentenmaand ;)  Walter die Nottingham heeft geen hogere temperatuur nodig, die gaat net zo rap bij 16 als bij 20 graden.

  Ok, dan laat ik hem gewoon in de kelder staan.