Eindelijk beweging in de accijnzen richtlijnen voor hobby brouwers!!

There are 75 replies in this Thread. The last Post () by Loser.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Net volgend berichtje tegen gekomen op de FB pagina van de BH, De aanhouder wint :P8o

  FB link

 • Ik wacht toch ook nog af op officieel nieuws van accijnzen zelf...

  In de gehele post zie ik nergens een link naar een officiële verklaring, en heb er ook nog geen gevonden...

  Zie me als zwartkijker, maar zolang het niet zwart-op-wit staat...

 • Ondertussen al wat meer info gevonden over de wijzigingen waar over men praat,
  Het is dus nog "work in progress"

  Quote

  Hallo,

  Wij beschikken over de documenten, kort samengevat, er wordt gesproken over het toestaan van de presentatie van bieren door hobbybrouwers aan het grote publiek, maar alleen in naam van een officiële vereniging.

  De procedure en voorwaarden zijn voor ons nog niet helemaal duidelijk en we willen de zaken rustig analyseren om te voorkomen dat we fouten maken.

  Het minste wat we kunnen doen is de inspanningen en het werk dat verricht is voor het hobbybrouwen te respecteren door niet overhaast te werk te gaan en de dingen goed te doen volgens de regels.

  De kans die we krijgen is enorm, het is een uniek op Europees en misschien zelfs mondiaal niveau, laten we deze kans niet weggooien door te snel te willen gaan.

  BHA


  link naar de FB post

 • Daarop verder bordurend. Op de kerstmarkt bij ons staan jaarlijks verenigingen met zelfgemaakte knutselwerkjes te koop om hun jaarlijkse werking te kunnen bekostigen. Kunnen we brouwen dan ook omschrijven als knutselen met water, mout en hop?

  Maar idd... best rustig aan doen, zo heeft iedereen er uiteindelijk wat aan.

 • Nee, verkoop van je eigen bier kan niet de bedoeling zijn hiervan. Ik volg de mannen van BHA volledig dat het enerzijds een héél unieke gelegenheid gaat zijn (ik denk niet dat er een ander land is die dit ook wettelijk gaat toestaan) én dat we zeker moeten oppassen voor misbruik.


  Dus nog even wachten tot de regelgeving er is...

 • Ook met veel bierverenigingen was het wachten om hobbybieren te laten proeven aan de leden. Een walkaround doen we nu zaterdag nog es in Gent: fietstocht tussen de hobbybrouwers: drinken in besloten kring, onder het dak van de hobbybrouwer (en relatief iets veiliger dan met de auto)...

 • Is misschien oplossing voor onze opendeurdag/ambachterlijk weekend bij de gilde, gewoon brouwen ter plaatse en onze bezoekers zijn onze gasten. Ik vindt dat dit moet kunnen!

 • Voor het VHF waar je enkel elkanders biertjes proeft is alleen pt 2 van toepassing. (wij zijn allen lid van het VHF)
  Komen er niet leden mee degusteren of doe je aan verkoop dan is pas punt 3 van toepassing.
  Zo begrijp ik het toch :D

  Verdorie, had niet gezien dat het over het VHF ging.:blush: Iets te snel gelezen. Dacht dat Walter het BHA bedoelde.

 • Maar men mag geen demonstratie geven zoals ze veel doen in Nederland , een keer samen komen en een brouwdag organiseren

  Mag wel als je professionele brouwer bent, dan mag je buitens huis workshops geven.

  Klein hersenspinsel van mij zelf,...
  Maar je kan wel demonstratie's geven zolang je maar niet echt aan het brouwen bent!!!
  Je kan dan vb de maisch of zelfs je grondstoffen denatureren waardoor alles ongeschikt is voor voor fermentatie en consumptie, Dan doe je maar net als of je aan het brouwen bent:-/

 • Even de spreekwoordelijke stok in het hoenderhok smijten, maar ik vrees dat de onduidelijkheid zal liggen in wat men verstaat onder vereniging. Ik vrees dat men in dit geval dan eerder een vzw bedoeld. misschien moet daar een jurist eens zijn licht over laten schijnen.

 • Voor het VHF waar je enkel elkanders biertjes proeft is alleen pt 2 van toepassing. (wij zijn allen lid van het VHF)

  Als er iemand meekomt die nog geen lid is, dan registreer ik die toch gewoon ter plaatse? Kost geen 5 minuten en dan is hij/zij ook lid van het forum. De wet specifieert tenslotte nergens HOE LANG je al lid moet zijn :)

 • Even de spreekwoordelijke stok in het hoenderhok smijten, maar ik vrees dat de onduidelijkheid zal liggen in wat men verstaat onder vereniging. Ik vrees dat men in dit geval dan eerder een vzw bedoeld. misschien moet daar een jurist eens zijn licht over laten schijnen.

  Er bestaat zoiets als een feitelijke vereniging zonder statuten, dus dat is wettelijk gezien een vereninning.
  Dus voor vb een proefavond voor alleen je leden met jurering ben je dan in orde (onder pt 2)
  Maar ga je een stap verder en je wil ook er een centje aan verdienen en doet dus aan sporadische verkoop of vraagt inkom, dan heeft de vereniging een BTW nummer nodig en dan kom je bijna steeds uit op een VZW


  Ik lees nergens iets over het organiseren van wedstrijden of het deelnemen eraan. Dat was vroeger niet toegelaten dacht ik. Blijft dat dan verboden?

  Kan, zie de wedstrijd van de BHA die hebben al de nodige afspraken gemaakt
  Het doc. is immers helemaal naar hun gerieven geschreven voor de organisatie van dat evenement Het druip er zowaar helemaal van af.
  En ik kan ze zelfs geen ongelijk geven in dit geval, zij hebben de kar getrokken, sommige ander verenigingen die ook hobbybrouwers vertegenwoordigen zijn aan de zijlijn blijven staan kijken als een koe op een trein. (zVaaaaaaaaaaAuwwwwwW en de trein was weg ;( )


  Vooral de laatste zin op de richtlijn is belangrijk, daar staat in dat er eventueel extra voorwaarden kunnen worden opgelegd.
  De boodschap is dus dat je als je iets organiseert je steeds langs onze vrienden van de FOD moet gaan en daar vraagt waar je aan moet voldoen en wat je beperkingen zijn. Anders ga je steeds in de fout.

 • Er bestaat zoiets als een feitelijke vereniging zonder statuten, dus dat is wettelijk gezien een vereninning.

  Dankzij Trooper kan ik hier op antwoorden : het forum wordt aanzien als een vereniging. Ik kan zelfs een vorm van statuten voorleggen (de forumregels), een actieve ledenadministratie aantonen en een duidelijk doel van de vereniging aanwijzen. Ik maak me daar dus geen zorgen over.


  Net als bij alle wetteksten moet je ook de context bekijken : de fiscus heeft een wettelijk kader gecreëerd waarin we nu veilig kunnen te werk gaan mààr met een mogelijkheid om toch nog op te treden bij misbruik.

 • Dankzij Trooper kan ik hier op antwoorden : het forum wordt aanzien als een vereniging. Ik kan zelfs een vorm van statuten voorleggen (de forumregels), een actieve ledenadministratie aantonen en een duidelijk doel van de vereniging aanwijzen. Ik maak me daar dus geen zorgen over.

  Daar had ik inderdaad nog niet aan gedacht :-)

 • Kijk eens naar punt 6, als je brouwcursussen geeft als "opleidingscentra" zou je wel in het bezit moeten zijn van een vergunning entrepothouder, dus je mag geen beginnende brouwers een cursus geven als hobbybrouwer zonder deze vergunning en je mag ook geen wort meegeven naar huis om daar te vergisten denk ik...?

  "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

 • Je mag geen cursus geven, dat is ook een commerciële activiteit meestal. Dat geld net zo voor workshops.


  Maar als er iemand bij je thuis komt meekijken om te leren ben je toch gewoon samen aan het brouwen. Dat is toch nooit verboden geweest.

 • Je moet nu ook niet meer aangeven dat je in het bezit bent van brouwmateriaal

  Enkel als particulier, de verenigingen die een bouw apparatuur bezitten moeten deze nog steeds aangeven aangezien deze geen particuliere personen zijn maar de status hebben van een rechtspersoon.


  Je mag geen cursus geven, dat is ook een commerciële activiteit meestal. Dat geld net zo voor workshops.


  Maar als er iemand bij je thuis komt meekijken om te leren ben je toch gewoon samen aan het brouwen. Dat is toch nooit verboden geweest.

  Je mag wel een cursus geven, (vb als vereniging) er is enkel een beperking op de praktijk brouwsessie die er eventueel aan vast hangt, deze mag je dus als vereniging of commerciële instelling enkel nog doen als je de nodige formaliteiten in orde brengt.

 • Gisteren les accijnswetgeving gevolgd, gegeven door Tom Poelman, diensthoofd bij een bepaald dienst in Antwerpen.


  Hij vertelde dat nota waar wij over spreken een interne richtlijn is, maar dus geen wetgeving. De ambtenaar is kwestie moet nog altijd de wetgeving volgen. Hij was ook totaal niet gelukkig met dergelijke richtlijnen, die niet omgezet worden in wetgeving.


  Net zoals hier al gemerkt is, zijn verschillende regels voor interpretatie vatbaar. Voor ons, maar dus ook voor de ambtenaar.


  Hij opperde dan ook om nog altijd de bezitsaangifte 108 aan te vragen (Dan heb je een bewijs achter handen).

  Voor andere zaken, zoals tastings, wedstrijden en samenkomsten in een vereniging, raadde hij aan om altijd af te stemmen met het lokale accijnskantoor, meer bepaald de klantendienst daarvan (KLAMA).


  Joris

 • Hij vertelde dat nota waar wij over spreken een interne richtlijn is, maar dus geen wetgeving. De ambtenaar is kwestie moet nog altijd de wetgeving volgen. Hij was ook totaal niet gelukkig met dergelijke richtlijnen, die niet omgezet worden in wetgeving.

  Die ambtenaar heeft je heel wat blaasjes wijsgemaakt om het zich makkelijk te maken!!!
  Je moet de opbouw weten

  Je hebt in eerst instantie:

  - Richtlijn 92/83/EG van 19 oktober 1992 betreffende de harmonisatie van de structuur van de accijnzen op alcohol en alcoholhoudende dranken (PBl 316 van 31 oktober1992)

  - Vordering (EG) nr. 3199/93 van 22 november 1993 inzake de wederzijdse herkenning van procedures voor de volledige denaturering van alcohol in verband met de vrijstelling van accijns (PBL 288 van 23 nov 1993)


  Hier uit volgt de belgische wetgeving met name:

  - Wet van 7 januari 1998 betreffende de structuur en accijnstarieven op alcohol en alcoholhoudende dranken (BS van 4 februari 1998

  - Ministerieel besluit van 1 februari 1994 betreffende accijnsstelsel van bier (BS van 4 februari 1994)

  - Ministerieel besluit van 10 juni 1994 betreffende accijnsstelsel van wijn, andere gegiste dranken en tussenproducten (BS van 30 juni 1994)

  - Ministerieel besluit van 10 juni 1994 betreffende accijnsstelsel van ethylalcohol(BS van 30 juni 1994)


  En wat staat er nu uitdrukkelijk in deze wetgeving:


  Quote

  Art. 7. Vrijstelling van accijns en bijzondere accijns wordt verleend voor bier dat door een particulier is geproduceerd en dat door de producent, de leden van zijn gezin of zijn gasten wordt verbruikt, mits er geen verkoop plaatsvindt.

  De Koning bepaalt de wijze van controle op de toepassing van deze vrijstelling. Hij kan deze bevoegdheid aan de Minister van Financiën overdragen.

  Link

  Het is dus wel degelijk het ministerie van financieren zelf die bepaalt hoe deze wetgeving wordt gehandhaafd, (aan de hand van dus die dienstnota's) en dat zal dus nooit in de wet worden ingeschreven.

  De oude brochure bierbrouwen was ook opgesteld aan de hand van een interne nota van het ministerie van financiën hoe zij deze wetgeving toen handhaafden.
  Trouwens als je de nieuwe nota leest staat er onderaan Vervangt Nota:D.A 009.771 welke de oude richtlijn was

  Anders vraag je hem maar eens naar de nota D.A 009.771 ;)

 • Eigenlijk is het heel simpel, een wet is pas een wet nadat deze werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Vanaf dat moment heeft de Belgische Staat je op de hoogte gesteld van een nieuwe wetgeving en dien je je daaraan te houden. Tot dat moment is het eigenlijk allemaal mooi en wel maar hangt het nog altijd af van de interpretatie van de ambtenaar in kwestie.


  Een richtlijn is geen wet en kan dus als dusdanig ook niet worden beschouwd. Maar in geval van een gerechterlijke procedure kan je ze wel aanhalen ter jouwer verdediging.


  Dit gezegd : is de richtlijn gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad?