Zondag als het gaat stormen nog eens een Oak aged​ Brett NEIPA'ish biertje brouwen

There are 15 replies in this Thread. The last Post () by HermanH.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Bij Homoeccentricus ontstond er spontaan een glimlach op zijn gezicht bij het degusteren van dit bier. (van horen vertellen ik was er zelf niet bij)
    Als dat geen reden is om morgen nog eens wat hop in de pot smijten. :S
    Het is een Oak aged Brett NEIPA'ish :/
    Dus eerst wordt er een jong bier gemaakt dat ook volledig geklaard is.
    Dan pas wordt de Brett vergisting gestart en worden ook de eikenchips toegevoegd.
    Als de Brett zijn werk na een paar maand beëindigd heeft wordt het bier nog eens stevig gedryhopt. (hoeveelheden onderaan zijn voor ongeveer 20l die op dat moment zouden moeten overblijven van het brouwsel)

    BrouwHulp Recept uitdraai



    Basis

    OmschrijvingWaarde

    Naam receptFunky Conval

    Brouwdatum23-09-2018

    BierstijlOak aged Brett NEIPA'ish

    Volume25,5 l

    Begin SG1,055 SG
    Berekende eind SG SG0.998 SG

    Berekende kleur (Morey)17 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)37 IBU + 6 IBU Tetra Hop = 43 IBU

    Brouwhulp Brouwzaalrendement80,0 %

    Kooktijd70 min.


    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    22,50 lMaischwater

    3,30 gCaCl2

    1,10 mlFosforzuur

    0,80 gMgSO4

    3,10 gNaCl

    11,27 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water

    CaMgNaHCO3ClSO4

    102 mg/l11 mg/l68 mg/l114 mg/l156 mg/l100 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    1,68 kgExtra Pale Premium PilsnermoutWeyermann2 EBC29,6 %

    0,99 kgCara RedWeyermann50 EBC17,5 %

    0,99 kgVienna moutWeyermann7 EBC17,5 %

    0,99 kgExtra pale Pale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons4 EBC17,5 %

    0,70 kgTarwemout lichtBrewferm3 EBC12,3 %

    0,32 kgOngerafineerde rietsuikerSupermarkt10 EBC5,6 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    Beta-amylaserust58 =>62,0 °C1 min.30 min.4,2 l/kg

    Alfa-amylaserust70 =>72,0 °C10 min.30 min.4,2 l/kg

    Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,2 l/kg


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    26,7 gStyrian Goldingspellets4,8%70 min.13,8 IBU

    102,0 gSaazpellets2,4%20 min.15,5 IBU

    25,5 gStyrian Goldingspellets4,8%20 min.7,7 IBU

    170,9 gStyrian Goldingspellets4,8%0 min.0,0 IBU

    127,5 gAmarillopellets8,8%20 min whirlpool @ 80°C 0,0 IBU
    141,5 gAmarillopellets8,8%koudhop0,0 IBU

    141,5 gNelson Sauvinpellets11,6%koudhop0,0 IBU



    Overige ingrediënten

    HoeveelheidNaamTypeGebruik

    2,20 gAntioxin STBantioxidantmaischen

    4,00 gSupperMoss HBklaringsmiddelkoken

    3,00 gVitamon cerevisiaegistvoedinghoofdvergisting

    20,00 gEikenhoutsnippers, matig geroosterdsmaakstofnagisting met Brett

    1,00 mlTetrahop goldSchuimstabilisatorbottelen


    Gist

    HoeveelheidNaamType

    0,1 l + 0,5 l getrapte starterConan opkweek uit blikbovengist geënt tegen slechts 0.44 miljoen cellen/ml/plato zoals de Heady Topper van de Alchemist

    1 mlOrval brettSecundaire vergisting met Brett

    1 gFermentis F2Bottelgist



    Vergisting

    KenmerkWaarde

    Starttemp. vergisting19,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C

    Temp. nagisting20,0 °C
    Temp. lagering2,0 °C
    Eind SG hoofdvergisting berekend 1,012 SG
    Schijnbare vergistingsgraad78,0%
    Temp. Secundaire vergisting met Brett25,0 °C

    Eind SG Secundaire vergisting met Brett berekend 0,998 SG

    Schijnbare vergistingsgraad103.7%%

    Temp. lagering2,0 °C


    Aanpassen doe ik dit recept niet meer, maar ik wilde het wel met jullie delen en als je vragen hebt X/

  • Het is een Oak aged Brett NEIPA'ish

    Ik heb gehoord dat het BJCP dit gaat opnemen in de nieuwe bierstijlenlijst als een "Spécial Serge". ;)



    Aanpassen doe ik dit recept niet meer, maar ik wilde het wel met jullie delen en als je vragen hebt

    Ik zou er eerlijk gezegd ook geen commentaar op kunnen geven, behalve dat ik het nut niet zie van de Styrian op 70 minuten, ik zou daar een neutrale bitterhop voor nemen, het gaat hem tenslotte toch om de bitterheid en niet het aroma?

  • Voila vanmorgen om 8h00 begonnen en alles zit al netjes in het vat en alles netjes opgekuist.
    Netto 22.5l van 1.055SG in het gistvat zoals berekend. Alleen dat pokken weer vind ik maar niets, het is makkelijker brouwen als alles netjes droogt aan de lucht nu veel te veel moeten afdrogen :grouchy:

  • Natuurlijk is dat die

    Heb hier laatst nog een vondst gedaan, een doos met die "Conan de Verschrikkelijke", vergist en hergist op fles met de Conan/Vermont Ale, dus mocht deze in de frigo/vriezer niet meer opstarten, heb ik nog een backup. Wel heel ander biertje geworden, de koudhop is totaal weg, maar je proeft de USA-invloed van de hoppen nog wel.

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."