Voila, we gaan een van dees nog eens wat graantjes verspillen.
Het wordt een simpel weissbiertje, zonder al te veel poeha. Gewoon om deze stijl eens onder de knie te krijgen.
Ik weet, die mannen passen decoctie toe, maar ik ga het niet moeilijker maken en misschien enkel gedurende de 72°C stap dit toepassen. Hangt van de goesting af. Hieronder het receptje.
BROUWCEL 1.0 RAPPORT - Datum Export: 21/09/2018
Naam van het bier : Effekes Wèèze
Type van het bier : Weissbier / Weizen
Brouwvolume : 16 liter
Extractie-efficiëntie : 70%
Voorspelling begindensiteit : 1051,3 SG /12,7 °P /13,1 Brix
Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1012,0 SG /3,1 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,2%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 12 IBU / 12 EBC
STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof EBC kg % Gewicht
Weyerman Extra Pale Premium Pilsner 2 1,100 30,3%
Tarwemout 5 2,000 55,1%
CaraPils 5 4 0,180 05,0%
Munich mout 15 15 0,350 09,6%
MAISCHEN EN SPOELEN
Maischwater : 13,8 liter aan 57 °C
45,0°C gedurende 15 min (1e fase, Ferulinezuur)
54,0°C gedurende 10 min (2e fase, Eiwitrust)
63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))
72,0°C gedurende 35 min (a amylase (body) )
Filterspoelen: ga naar 75° à 78° C 5 min
Totaal spoelwater : 9,8 liter aan max 80 °C
HOPPEN
Totale kooktijd : 60 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
Hallertauer Mittelfrüh (A) BLM 4,2% 18 FWH 10,9
Hallertauer Mittelfrüh (A) BLM 4,2% 10 55' 0,9
KRUIDEN / ZOUTEN / KOOKADDITIEVEN
Additief Aantal Eenheid Toev. na..'
Rijsthulzen 100,0 g Maisch
VERGISTING
Gistnaam : Danstar Munich Classic
Gisteigenschappen : Weizen en Chimay achtig / banaan en kruidnagel / tot 12%
Advies temp. : 17 tot 22
Instructie gist : 09 gram rehydrateren in vooraf gekookt water afgekoeld tot 25°C -28°C
Schema : 4 dagen 18°C - 5 dagen 20°C
/pre>