Effekes Wèèze

There are 13 replies in this Thread. The last Post () by Steinie.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Voila, we gaan een van dees nog eens wat graantjes verspillen.

    Het wordt een simpel weissbiertje, zonder al te veel poeha. Gewoon om deze stijl eens onder de knie te krijgen.

    Ik weet, die mannen passen decoctie toe, maar ik ga het niet moeilijker maken en misschien enkel gedurende de 72°C stap dit toepassen. Hangt van de goesting af. Hieronder het receptje.


    BROUWCEL 1.0 RAPPORT - Datum Export: 21/09/2018

    Naam van het bier : Effekes Wèèze

    Type van het bier : Weissbier / Weizen

    Brouwvolume : 16 liter

    Extractie-efficiëntie : 70%

    Voorspelling begindensiteit : 1051,3 SG /12,7 °P /13,1 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1012,0 SG /3,1 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,2%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 12 IBU / 12 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Weyerman Extra Pale Premium Pilsner 2 1,100 30,3%

    Tarwemout 5 2,000 55,1%

    CaraPils 5 4 0,180 05,0%

    Munich mout 15 15 0,350 09,6%


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Maischwater : 13,8 liter aan 57 °C

    45,0°C gedurende 15 min (1e fase, Ferulinezuur)

    54,0°C gedurende 10 min (2e fase, Eiwitrust)

    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 35 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75° à 78° C 5 min

    Totaal spoelwater : 9,8 liter aan max 80 °C


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Hallertauer Mittelfrüh (A) BLM 4,2% 18 FWH 10,9

    Hallertauer Mittelfrüh (A) BLM 4,2% 10 55' 0,9


    KRUIDEN / ZOUTEN / KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    Rijsthulzen 100,0 g Maisch


    VERGISTING

    Gistnaam : Danstar Munich Classic

    Gisteigenschappen : Weizen en Chimay achtig / banaan en kruidnagel / tot 12%

    Advies temp. : 17 tot 22

    Instructie gist : 09 gram rehydrateren in vooraf gekookt water afgekoeld tot 25°C -28°C

    Schema : 4 dagen 18°C - 5 dagen 20°C

  • De munich zit erin om een beetje broodsmaak te krijgen en om de kleur wat donkerder te krijgen. De carapils, een vuile gewoonte. Misschien gooi ik die er nog uit.

    Bedoel je dat de danstar munich Classic geen goede gist is? Volgens mij is dit na veel lezen, de beste weizenkorrelgist die op de markt is.

    Kruidnagel krijg je door lage temp te vergisten. Banaan door hogere temp en ik wil beide. Ook de eerste dagen laag omdat deze gist nogal een schuimerke is blijkbaar. ;)

  • Gisteren deze dus gebrouwen.

    Voorspelde begindensiteit niet behaald. SG: 1045 i.p.v 1051. Aantal liters Oké. Maar een extract-efficiëntie behaald van 64%.:@

    Het zal een lichte weizen worden. Benieuwd hoever die gaat uitgisten.

  • Vanmorgen was de labgisting al zeer hevig. Ik hoop dat in men gistkast het een beetje rustiger is want anders ga ik straks wat kuiswerk hebben. Ben vergeten een blow-off te steken.:(

  • Eventueel aanvullen met moutextract?

    Heb ik niet in huis. Ik ga het zo laten. Als alles vergist zoals verwacht, kom ik gebotteld aan 5%. Lijkt me wel genoeg.;)


    Vanmorgen nog snel eens gekeken. De gisting loopt goed. Gelukkig heeft het ballonnetje op de labgisting het schuim tegen gehouden. in de Fermonster(frigo) gaat het er wat rustiger aan toe omdat de temperatuur op 19°C staat.



  • Dat was de bedoeling dat ik in de stijl bleef en in grote lijnen hun werkwijze handhaaf als je dat al kan met een BrewMonk. Alhoewel ik bij de botteling, hiervan ga afwijken door bottelsuiker toe te voegen. :/

  • Gisteren overgeheveld.

    Labgisting geeindigd op: 6.2°Pt = 1012

    Batch: 6.5°Pt = 1013

    Dit gaan we natuurlijk nog eens controleren vóór botteling.

    Smaak en geur komen toch, volgens mij, overeen met een weizen, dus denk dat dit wel goed komt. Had nog liever iets meer banaan gehad maar de gist heeft mij in snelheid gepakt. Ik denk dat op dag 4 de gisting al voorbij was. Had het moeten weten bij zo'n laag OG(1045)