Kveik underpitchen

There are 19 replies in this Thread. The last Post () by stijn26.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Hallo,



    Ik heb Kveik Hornindal waar ik volgende week met wil brouwen.

    Ik heb 60 ml waarin 100 billion yeast cells in zitten.


    Volgende week ga ik als experiment 7,5 liter apart in een gistvat steken en ik wil deze underpitchen met Kveik.

    De vraag is, hoe doe ik dat? Ik heb nog nooit een starter gemaakt maar dat is geen probleem. Het probleem is om te weten hoeveel cells er exact in moeten gaan en hoe ik dit kan tellen/berekenen.


    Iemand een idee?

  • Vorige week geproduceerd. Het punt is net, ik wil expres underpitchen (goed voor Kveik zijn werk te laten doen). Maar ik heb al berekend dat ik daarvoor 28 ml van van de 60 voor moet gebruiken. Ik ga echter eerst een starter maken en daar een gedeelte van gebruiken, zodat ik met de originele gist langer toekom.

  • Als er geheimen aan verbonden zijn zou ik het niet delen Walter H., dat schaadt het imago denk ik... ;-) Kennis wordt hier openbaar gedeeld, niet persoonlijk, daar dient een forum niet voor, anders moet je de tip van de sluier niet lichten... ;-)

    "Bier is ook een schoonheidsproduct, als je er genoeg van gebruikt worden de minst mooie vrouwen (bijna) de mooiste..."

  • Het is een tekst overgenomen uit een vertaling naar het Nederlands het Engelstalige boek gisten van P Rajotte die verkrijgbaar is bij BL

    Ik heb niet de toelating om hiervan zomaar delen openbaar te maken op een forum.


    De mensen die de info willen sturen mij persoonlijk een mail en krijgen de tekst

    TELLEN MET DE GEGOTEN PLAATMETHODE.

    waarin beschreven staat hoe te werk gaan om gistkolonies te verkrijgen in enkele petri platen uit een heel nauwkeurige verdunning van 5 of 6 keer 1/10 van een homogene suspentie van exact 1 ml gistend wort.

    Na enkele dagen kan je dan tellen hoeveel gistcellen, die kolonies werden, je hebt in elke petriplaat.

  • Hebt ge nu eigenlijk al een bruikbaar antwoord over hoeveel ml kveik op hoeveel liter wort..voor een goede under gepitchte vergisting ( opletten met die laatste zinssnede als ge al een pintje op hebt ?)
    Ik heb het nog niet gelezen , ook elders niet, maar zit wel op een goed antwoord te wachten...
    Trouwens, lees wel overal dat vergistingstemperatuur het big issue is..bij vergisting tot 28 graden zuivere pils achtige smaken en aroma's, vanaf 32 tot zelfs 40 graden mooie esters en fruit..
    Weet zelfs niet of mijn vergistingskast zulke hoge temp kan houden dagenlang
    Enfin, tijd voor bruikbare info ipv al dat ingewikkelde tellen, zei de brouwboer




    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  • Weet zelfs niet of mijn vergistingskast zulke hoge temp kan houden dagenlang
    Enfin, tijd voor bruikbare info ipv al dat ingewikkelde tellen, zei de brouwboer

    Die hoge temperaturen kan je ook bereiken door je gistvat naast de verwarming te zetten. Dekentje rond, tegen de chauffage ermee en dan moet dat zeker lukken.


    Wat dat underpitchen betreft : gewoon effe gezond verstand gebruiken.Wat is de goede pitching rate voor Kveik? Gebruik daar dan 75% van en je bent aan het onderpitchen. Of splits de batch op en doe eentje met 75% en eentje met 50%. Al doende leren, er is online nog niet veel ervaring beschikbaar met kveik dus alle experimenten helpen.

  • Ik heb gepitcht tegen 0.3 miljard cellen /mL wort / ° plato. Vergist op een stabiele 30°C (ijstkast + inkbird + keramische lamp).
    Op 2 dagen tijd is die van 1.060 naar 1.013 gegaan en 10 punten ongeveer zijn afkomstig van lactose.


    Verstuurd vanaf mijn ONEPLUS A3003 met Tapatalk