bier met mispels en kweeperen

There are 3 replies in this Thread. The last Post () by ciesvandekwis.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • In mijn tuin zijn zowel de mispels als kweeperen aan het rijpen.. Om één of andere reden denk ik dat je beiden apart of samen zou kunnen gebruiken als toevoeging om een soort herfstfruitbier te maken.. ik dacht eraan om van beiden gelei te maken ( op zich al lekker) en dit ipv suiker toe te voegen aan het einde van de kook..


  Iemand die hier al van gehoord heeft ? Iemand een recept ? of klinkklare onzin ?

 • Onzin zeker niet, wie niet waagt gaat het ook nooit leren. Ik heb dit jaar ook voor de eerste keer met vlierbessen gewerkt, zijn er bij mij gewoon tijdens het koken bijgegaan maar dat is omdat je geen rauwe vlierbessen mag gebruiken.


  Persoonlijk zou ik geen gelei gebruiken maar vers fruit en het toevoegen bij het koken. Waarom? Gelei bevat veel pectines en dat gaat een serieuze waas in je bier geven. Als je dat niet erg vindt, dan is er niks aan de hand natuurlijk maar ik dacht ook dat de vergisting van pectines ook voor methanol zorgt (?) en dat is misschien minder goed. Wijnmakers als HermanH gaan hier zeker meer over weten.

 • Klopt pectine kunnen zorgen voor een verhoogde methanol productie door gisten, maar dit is ster afhankelijk van de giststam, en vergistings temperatuur.
  Kweepeer bevat sowieso veel pectine dus gelei of geen gelei maak voor deze vrucht niet uit.
  Ik zou er ipv gelei er een stroop van maken zo voeg je geen extra pectine toe. En alvorens stroop te maken aan de fruitpulp pecto-enzym toevoegen en dit overnacht laten inwerken bij 20°C zodat de pectine is afgebroken alvorens je er stroop van maakt.