Hopoogst 2018

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Ga me nooit amuseren met 10 literkes te brouwen, kost me bijna evenveel tijd, ondanks pensioen.

    Ik brouw eigenlijk niet veel meer als 12 liter. Het is evenveel werk als 20 of 30 liter (behalve bij het bottelen) maar ik drink niet meer als dat. En zo kan ik vaker brouwen op een jaar en meer dingen uitproberen.


    Ik heb ergens in een of andere post al gewezen op het feit dat ik ondervonden heb dat wilde hop heel weinig bitterstoffen bevat.

    Ook heel weinig aroma waardoor je je moet afvragen of het de ruimte in je diepvries waard is. En deftige hop kost echt niet veel geld en groeit makkelijk in ieders tuin. Dus als je hop wil telen, koop dan een deftige plant bij een winkel als 't Hoppecruyt of beter nog, in het voorjaar kom je eens langs met een paar eigen gebrouwen biertjes en dan kan je een paar scheuten van mij krijgen. In een potje en alles :) (ik ben er trouwens zeker van dat dat niet alleen bij mij geldt maar ook bij veel andere brouwers die hop in hun tuin staan hebben ;))


    Dat is misschien nog eens een idee om te doen : een hopruil organiseren in het voorjaar. We kunnen dan rizomen ruilen of pakjes hop die over zijn en dit eventueel koppelen aan het bezoek van een brouwerij?