Hopoogst 2018

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Record verdorie! prachtig van smaak (wat fruitig) en tamelijke bitterheid.


  Was een van de "universele" (maar dat is veel gezegd vandaag) Belgische hopsoorten.

  Ietwat minder resistent, heb je ze veel moeten besproeien Walter? (is gelukkiglijk geen witziekteweer geweest!).

  Het is een hop die je gerust kan gebruiken van begin tot einde in een brouwsel om een mooi reultaat te bekomen.

 • Ietwat minder resistent, heb je ze veel moeten besproeien Walter? (is gelukkiglijk geen witziekteweer geweest!).

  Niet 1 keer moeten besproeien met wat dan ook. Dat was echt een van de beste groeiers van allemaal en kon redelijk goed tegen de droogte.

  Let wel, mijn hop staat allemaal mooi omhoog geleid naar 4 meter hoog en er is veel ruimte tussen de planten. De wind kan er hier goed tussendoor (en hier is redelijk veel wind) en de ranken drogen vrij snel op na een regenbui.

  Ik ben benieuwd wat ik ermee ga kunnen brouwen als bier. Ik dacht hem te gebruiken als single hop om hem eens goed te leren kennen, maar door de mooie oogst ga ik er meerdere keren mee kunnen brouwen (of volgend jaar iemand een plezier mee kunnen doen)

 • Vandaag is het oogsten geblazen. Zijn al gedroogd en verpakt :


  80g Coigneau, lage opbrengst op de plant, kleine bellen en na het drogen een nogal opvallende hooigeur. Ik ben eens benieuwd wat dat gaat geven.


  En nu staat er een eigen tuinhop te drogen, die had mooie lange bellen met heel veel lupuline erin en een mooie geur. Ik weet absoluut niet welke hop het is en dus heb ik hem ET gedoopt (naar het rare beestje met de rode vinger).


  Heel mooie oogsten van Challenger en Saphir, mooie grote bellen en beide keren een halve brouwlandemmer vol. En dat voor een eerste jaar :thumbup:


  De Challenger hop :

  OTO4ljPQykpkDHBxcNXiL2T4STZCF5hT8yJ7OvsJ9beVVy7vTLfeIj-RM2d-IW1PrrZmqxyl69N2kyV54bKfqD8MYWpyOXxjQTd70SX1-dR8iQttdxWAsFadrD0eLqbV6aaDU-ZGbJTdeiU1vGYOa5U3FjFP3IE8vp6TcHOS4hRSYgDEgHp7gFzMqawFVJ3q0fxWLkvRfIySfdghkEEgAYi-oaVeACTje4DNk8tzE-r_StfzFdvrR2O_9h6VjecVsIKNVNj-Uz8skyvyOmVrdmja8_kweM_iNwejkjrBp2NXiO6u9PsKBHvBBTIUUGMv2xsxWGsahqxURrafiJ8VPh4AYgrvLN3qw2Sya6QFftwBGKqnlLUz25QRgSTXwyH5QJiWx_z6cWiO_fuLBSk2bxzUdO02v8I0sPawbY3NoSbbPN2Dmr7RkUlLXOFJK_BIPYm1MBZ4HNvXgAKdhu4t2h5je_dm4w5nhmSUHoiX28bu3ipzziQxBadqKuTS3YF6Rr_pSgQlkrNnaKbOKM_n485nCavzi9_tT0OEkK1TuwDmWajzl2TzmW6nAzXsQg5zoPmWkDqt5RW3xbkZaXd6eJbNbofY71NN4XTWXkXHQPA4_cO4aozCJQ7PPst5weU=w702-h935-no

 • Dit weekend in zeven haasten 4,4 kilo ( nat), tettnanger, spalter select, perle en northern brewer geplukt , vacuum verpakten ingevroren, wegens onverwachte reis voor het werk vanaf morgen. Aangezien alles hier normaal aan de lucht droogt, is lang niet alles volledig gedroogd. Er zal veel met verse hop gebrouwen worden dit jaar.

 • Deze namiddag op 5 minuten een emmer hop geplukt van mijn Cascade. Het overgrote deel van de hopbellen die er aan hangen zijn lange kegels van wel 6 cm. Nat gewicht van de geplukte hop 500 gram. Die ga ik gebruiken in een bier zonder te drogen.

  Ik ga uit van een alfazuurgehalte van 6 moest hij gedroogd worden. Gedeeld door 4 reken ik met 1,5 alfa in mijn brouwplanner op 43L bier wordt het dan;

  200 gram na 10 min koken

  200 gram na 50 min koken

  100 gram bij vlam uit zou een bitterheid moeten geven van 30,2 EBU

  Tijdens het lageren wil ik er nog 200 gram gedroogde als dry hop aan toevoegen die ik nog in de vriezer heb liggen.

 • Per plant oogst ik tussen de 200 a 275 gram nat, tot nu toe magnum en northern brewer..enkel de cascade zal veel meer geven, maar dat is voor de komende dagen
  Hoe zit die opbrengst per plant bij jullie ? Mijn planten zitten nu in hun 2e levensjaar..wordt de opbrengst beter met de jaren of is dat elk jaar ongeveer gelijk ?  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

 • Gisteren de laatste hop binnengehaald in totaal gedroogd 250gr target, 250gr hallertau mittelfruh, 200gr saaz, 300gr fuggle en spalt select zal 150gr deze ligt nu nog te drogen in de sauna, jawel in de sauna, daar ik maar 5 mandjes heb op mijn droogoven en maandag en gisteren alles wou plukken ging dat nooit niet lukken in mijn droogoven daarmee op het idee gekomen om de handdoeken in de sauna te leggen en daarop de hop en hem op 50 graden te zetten en één bakje afgewogen om te kunnen wegen of hij ok was en ja hoor na 6 uurtjes in de sauna alles perfect droog, ga mij tegen volgend jaar bakjes maken zodanig dat alles tegelijk in de sauna gedroogd word.
  Ben ook tot de conclusie gekomen dat je eigenlijk niet meer kan drogen dan tot 3,5 maal het gewicht van de verse hop, dus 350gr verse hop levert 100gr droge hop op of je deze nu 6 uren droogt of 10 uren het blijft 100gr

 • Ik ga uit van een alfazuurgehalte van 6 moest hij gedroogd worden. Gedeeld door 4 reken ik met 1,5 alfa in mijn brouwplanner op 43L bier wordt het dan;

  200 gram na 10 min koken

  200 gram na 50 min koken

  100 gram bij vlam uit zou een bitterheid moeten geven van 30,2 EBU

  Die 500 gr hop heb ik in 3 plankjes van een dikke cm op 8 x 15 cm heel hard geperst met de bankvijs in een open bakje. Zo zit er geen lucht meer tussen de hopbellen. Ze worden in de vriezer bewaard tot de brouwdag.

 • Dit is een vleesmolen , ik zou eerder gebruik maken van een blender die maalt heel fijn en dan moet je stevig kunnen persen zoals ze pellets maken voor een pelletkachel

  Bij een vleesmolen daar zit het mes toch aan de binnenzijde van het raster, en heeft dit steeds 4 messen, niet?
  IK ga niet zeggen dat dat de beste pellet machine is maar met de worm pers je de hop samen en vermaal je de hop gedeeltelijk waarna deze door het raster geperst wordt, als je dan aan de buitenzijde een enkelvoudig mes plaatst maak je toch korte pellets?
  Door een blender zou ik zeker niet doen dan breng je te veel lucht in je hop en ga je deze onnodig oxideren.
  'T is maar een idéé :pieker: