DIY of niet?

There are 11 replies in this Thread. The last Post () by adhd-brouwerke.

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Hallo,


  Als je alles optelt is een ready to go genre Brewmonk wel een route die aantrekkelijk is. Waarom zie je eigenlijk zo weinig over het beste/slechtste van twee werelden? Ik zag http://smartpid.com maar kan er hier niks over vinden. Ik knutsel wel graag met automatisering maar wil toch wel wat wegblijven van alles wat kan lekken.


  Is het omdat je niet repareert wat niet stuk is, er weinig marge tot verbetering is of hebben jullie nog garantie?


  Bedankt voor jullie mening!

  Jhh

 • Welkom op het forum, Jhh :thumbup:

  Is het omdat je niet repareert wat niet stuk is, er weinig marge tot verbetering is of hebben jullie nog garantie?

  Ik ben niet de handigste met electronica dus zo'n gadgets schrikken me altijd wat af. (dat is geen afbreuk aan de kwaliteit/waarde van zo'n controller maar eerder een vaststelling van mijn eigen capaciteiten)

  Daarnaast moet je verder rekenen als die controller : je moet nog ketels hebben, verwarmingselementen, leidingen, koppelstukken, ... En dan lopen de kosten al snel op tot voorbij de +/- 400 euro die een Brewmonk, Bulldog Brewer of dergelijke kost. Dus was bij mij die rekening snel gemaakt. En je hebt inderdaad ook nog eens twee jaar garantie op de brouwketel, dus dat is ook mooi meegenomen.

  Ook qua gebruik kan ik zo'n "alles-in-een" ketel aanraden : het is gewoon héél gemakkelijk in gebruik waardoor je er (in mijn geval althans) meer mee brouwt.

 • Bedankt voor je welkomstbericht - ik had al een paar dagen rondgekeken voor ik de eerste post waagde.

  Dus was bij mij die rekening snel gemaakt

  Tja, daar kwam ik ook op uit. Ik moet natuurlijk nog veel lezen/leren, maar in grote lijnen lijken die systemen erg op elkaar. Dat gedeelte kan ik niet goedkoper en zeker niet beter, dus leek me het verschil (in sommige uitvoeringen) te zitten in controller.

  Die smartpid leek dan ook nog aan te tonen dat je zo'n systeem kan pimpen zonder veel schade, en als je het niet kan bedienen via webpagina/smartphone en er is geen datalogging met grafieken, dan is het nog niet helemaal af natuurlijk.

  Leuke is dat als je er gewoon kan afblijven dat het ook al werkt. Jammer dat: 'hoe pimpbaar is een set?' geen criterium is in reviews...


  Jan

 • Het bedienen via de smartphone en de grafieken zijn wel leuk natuurlijk, maar als je aan het brouwen bent dan kan je toch evengoed op het knopje van de controller zelf drukken? Ik zie daar niet meteen een meerwaarde in tenzij het bling bling gehalte.


  Mijn Bulldog Brewer heb ik ook gepimpt door de pomp te vervangen door een Iwaki MD-06 met een bypass erop. Werkt beter als het standaard goedkope pompje dat werd meegeleverd. De controller op de Bulldog is vrij primitief : ik kan wel tijd, temperatuur en vermogen instellen maar dit moet steeds per stap worden gedaan. De Brewmonk kan je daarentegen helemaal programmeren van begin tot einde (dacht ik).


  Wat wel een voordeel van volledige eigen bouw is : je kan het helemaal maken zoals jij het wil en op jouw maat.

 • Ik zie daar niet meteen een meerwaarde in tenzij het bling bling gehalte.

  haha, daar heb je natuurlijk 100% gelijk in. Ik vermoed dat een onderdeel van mijn definitie van hobby is: leute vinden in nutteloze dingen.

  Denk eerder aan een timer die weergeeft hoe ver je zit in een proces, temperatuur logging om te zien hoe je bijv. koeling kan verbeteren. Die smartpid is blijkbaar een kickstarter project dat het niet heeft gehaald, dus er zitten idd weinig mensen op te wachten.

  Als ik dit voor de eerste keer ga doen, sta ik er met mijn neus bovenop van begin tot eind en heb ik helemaal geen timer nodig hoor...


  Bedankt!

 • Ik heb al een paar installaties gehad, eerst gewoon weckketels, deze daarna aangestuurd met een inkbird, daarna dan omgebouwd naar een craftbeerpi installatie met roerder etc.

  Een maand of 2 geleden heb ik mij nog een brew monk bijgekocht en ik vind dit systeem wel supergemakkelijk!

  Ik heb mijn zelfbouw aan de kant geschoven en ga dit nog bewaren om grotere volumes te brouwen (mits grotere ketels). Vanaf nu werk ik enkel nog met de brew monk voor 30L batches.

  Vroeger waren er weinig tot geen alles-in-één systemen en maakte iedereen alles zelf, nu vindt je dit overal, wordt veel verkocht en is zeer makkelijk om mee te werken.


  EDIT: En eerlijk gezegd heb je al die dingen zoals temperatuur loggen etc tijdens brouwen en al die dingen TOTAAL niet nodig om te brouwen of een beter bier te hebben. Ja je hebt een mooi grafiekje achteraf maar is het daarmee beter?

 • ik ben net het zelfe aan het denken grote installatie even aan de kant en een kleine 1 pans ketel als brew monk te kopen zodat ik terug wat meer kan brouwen en kleinere hoeveelheden en zo meer kan experimenteren. en ook andere hobby's exploreren